Isten hív téged – Pongráctelepen is

A kissé meglepő címmel egy frissen alakult pongráctelepi keresztény hívő Facebook-csoportról adunk hírt. Lakótelepünkön nincsen templom vagy imahely, hanem legközelebb a szomszédságban van két katolikus templom (a Föltámadott Krisztus templom a Pongrác út 17-ben és a Kisboldogasszony templom a MÁV-telep VIII. kerületi oldalán), minden más egyházi hely messzebb.

Ez viszont nem akadálya annak, hogy például a formális imahelyet nélkülözően vallásukat gyakorlók (járványmentes időkben) kibéreljék a Pongrác Közösségi Ház termét, illetve a másik végletként idén szeptemberben várható (a koronavírus járványhelyzet miatt tavalyról elhalasztott) budapesti katolikus eucharisztikus világkongresszus megtartása a Hungexpo területén, amely kongresszusra a friss hírek szerint Ferenc pápa is ellátogat, igaz, nem Pongráctelep szomszédságába, hanem “csak” a Puskás Ferenc Stadionban tartandó misére.

De térjünk a lényegre: március 13-án indult a Facebookon egy zárt csoport Isten hív téged – Pongráctelep néven, majd a többgenerációs pongráctelepi illetőségű Élő Magdolna egy kis posztban be is mutatta a csoportot a Pongráctelep nevű, nyilvános lakótelepi Facebook-csoportban. A jelenleg mintegy 15 lakótelepi tagból álló helyi csoport az Élő Kövek Gyülekezet része, ami egy neoprotestáns keresztény vallási közösség. Még az 1990-es években alakultak Budapesten „Igazság Oszlopa” Teljes Evangéliumi Keresztény Egyház néven, de a 2012-től hatályos jogszabályok értelmében mostanság “hivatalosan” csak vallási egyesületként működhetnek. Ez utóbbi státusznak legalább annyi előnye van, hogy az egyesület bejegyzésekor röviden felsorolták a kisegyház vallási tevékenységét, céljait:

“Az Újszövetségi Gyülekezet mintáját követve az Egyesület célja továbbá:
a) Isten dicsőségét szolgálni a földön “szóval és tettel” (Kol.3:17).
b) Hirdetni az Evangéliumot “minden teremtésnek” (MK. 16:15).
c) Felkészíteni a hívőket a “szolgálat munkájára” (Ef.4:12).
d) Védelmet nyújtani a külső szellemi és erkölcsi kihívásokkal szemben (ApCsel.20:28).
e) Úrvacsorai szolgálat és a szeretetvendégség gyakorlása (ApCsel. 2:42).
f) A Biblia szellemi és erkölcsi üzenetének népszerűsítése a társadalomban.
g) Kulturális, karitatív és oktatási tevékenység.
h) Helyi gyülekezeteken belül Isten dicsőségét és Jézus Krisztus szeretetét bemutatni az embereknek.”

Pongráctelepre pedig 2019. decembere óta csütörtökönként jár néhány gyülekezeti tag, és Istenről, megtérésről beszélget azokkal, akiket ez a téma érdekel. A kezdeti jó tapasztalataik okán indították el most a gyülekezet pongráctelepi Facebook csoportját a könnyebb kapcsolattartás végett, és további olvasnivaló, hallgatni való kínálása céljából azoknak, akik a “hitüket építik”.

A gyülekezet honlapjának nyitóoldala.

Ezen cikkünk nyomán szívesen hírt adunk más, szintén Pongráctelepen működő vallási csoportokról, vagy akár a szomszédságba eső egyházakról is, ha nyilatkoznának pongráctelepi kötődéseikről.