Homok cseréje gyöngykavicsra a játszótéren

Papp Zoltán képviselő posztolta ki a Facebookra május 19-én a pongráctelepi játszótér homokfelületének részleges cseréjét gyöngykavicsra.

Fotó: Papp Zoltán Facebook-posztjából

Régi problémája volt a játszótér melletti VII. és XVII. társasházakban lakó családoknak a játszótéren található rengeteg homok, mivel a szél behordta a homokot a lakásokba, amit évek óta nehezményeztek az érintett lakótársak. Mi is szóba hoztuk ezt a témát 2020. márciusban, amikor bemutatkozó interjút készítettünk a Vagyunk! újságba Papp Zoltánnal, mint az 01. egyéni választókörzet új képviselőjével, aki akkor elmondta, hogy az érintett lakosoktól már tud a helyzetről, és megpróbálja a 2021. évi költségvetésbe bevenni ennek rendezését. Tavalyi válasza szerint az összesen 118 nm területen gumitéglával vagy gyöngykaviccsal lehet helyettesíteni a homokot, ő inkább a gumiborítást támogatta.

Végül most májusban az olcsóbb gyöngykavics került a “homoktenger” helyére a hinták és a csúszda alatt, míg a középső részen megmaradt a tulajdonképpeni homokozó funkció. A képviselői Facebook-poszt alatt néhány pongráctelepi lakos kommentben nehezményezte, hogy az ideális gumifelülethez képest a gyöngykavics olyan új nehézségeket okoz, mint például gátolja a felszabadult futkározást, kisebb gyerekek a szájukba vehetik, stb. Papp Zoltán kommentbe írt válasza szerint a koronavírus járványhelyzet járulékos hatásaként takarékos önkormányzati költségvetésbe csak a guminál olcsóbb gyöngykavics fért bele, ami egyébként az alábbi ábra szerint teljesen szabványos játszótéri felület, akárcsak a homok…

EN 1170 szabvány szerint választható játszótéri felületek. Forrás: itt.

Véleményünk szerint a gyakorlati tapasztalatok majd eldöntik, mennyire válik be a gyöngykavics borítás, de a szélfútta homok problémája remélhetőleg most már megoldódott. Alábbi, május 29-i fotóinkon azért látható, hogy a gyöngykavics is hajlamos a kiszóródásra. Ezenkívül szerintünk a megmaradt homokozó körül továbbra is elkélne egy rendes padka, a nyilvánvaló praktikus haszna mellett azért is, mert jelenlegi formájában szinte csak az egyébként nagyon jó napernyő jelzi a tulajdonképpeni homokozó funkcióját, egyébként nem tűnik annak. Vagyis van még mit “fejleszteni” Pongráctelep játszóterén.

Homok és kavics.
Szemben, a kerítés előtt is lehetne pár pad, hogy a szülők közelebb ülhessenek a homokozó, hintázó csemetékhez.