Elkezdték építeni az MTK új sportpályáit

A 37-es villamossal a belváros felé közlekedők az utóbbi hónapokban már láthatták, hogy az MTK edzőpályája mellett újabb sportpályát építettek, a Salgótarjáni utcai zsidó temető és a Keleti pályaudvarra tartó vágányok közötti volt iparterületen. Itt, a Salgótarjáni utcai villamosvonaltól észak felé a Kerepesi útig terjedő területen már 2018-ban elbontották a hajdani Taurus gumigyár épületeit, hogy a 2019-es Európai Maccabi Játékok (EMG) számára építsenek állami pénzből komplett sportkomplexumot, amit aztán az MTK vett volna át. Az EMG az európai zsidó közösség multisport-eseménye, amit négyévente, mindig két évvel a zsidó olimpiaként emlegetett izraeli Maccabi Világjátékok után rendeznek meg. Magyarország 2015 novemberében nyerte el a 2019-es esemény szervezésének lehetőségét.

A beruház elakadt a tereptisztítás közben, és végül meglévő sportlétesítményekben tartották meg az Európai Maccabi Játékokat, majd 2020-ban a koronavírus járványhelyzet jegelte az MTK sportkomplexum fejlesztési terveit. Ám most a G7 cikke hívta fel a figyelmünket, hogy idén februárban a kormány támogatta, hogy MTK Sportpark épülhet “fedett multifunkcionális sportterekkel és szabadtéri sportpályákkal” a VIII. kerületben, ehhez az állam ingatlanokat adott át a Magyar Testgyakorlók Körének (MTK), amely ezután áprilisban közbeszerzést írt ki bontásra – de már a 2000-es évek óta használaton kívül lévő Józsefvárosi pályaudvar területén. Ez érdekes új infó, mert a 2019. őszi önkormányzati választások előtt, az addig kormánypárti józsefvárosi önkormányzat még strandfürdőt tervezett a pályaudvar területére, olyannyira, hogy a választási kampányra időzítették a kútfúrás kezdését.

Salgótarjáni utca VIII. kerületi szakasza, előtérben a 37-es villamos pályája, háttérben a Józsefvárosi pályaudvar romos épületei, talán már a bontáshoz elkerítve.

Az MTK honlapján, a Deutsch Tamás klubelnökkel készült év eleji interjúban olvashatunk fontos részleteket: “2020 végén Magyarország Kormánya a Magyar Testgyakorlók Köre rendelkezésére bocsátotta azokat a forrásokat, amivel hosszú előkészítés után hozzá tudunk végre kezdeni minden idők legnagyobb MTK-s létesítményfejlesztési beruházásához. Közép-Európa legmodernebb utánpótlásközpontját hozzuk létre, felépül az MTK Sportpark, a korábbi Taurus Gumigyár területén, másrészt az egykori Józsefvárosi pályaudvar területén megvalósul a vadonatúj Sándor Károly Labdarúgó Akadémia is. A Kerepesi úton, az MTK Sportparkban tucatnál is több sportág, ezernél is több sportolója lelhet otthonra, a lehető legmagasabb színvonalat biztosító körülmények között, míg a Józsefvárosi pályaudvaron felépül a legjobb magyar labdarúgó akadémia, a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia új létesítményegyüttese. (…) Az akadémia 2022-ben, a sportpark 2023-ban készülhet el.

A 37-es villamos Asztalos Sándor úti felüljárója után, a régi edzőpályán túl egy frissen épült sportpálya látszik az építkezés jeleivel. Messze a háttérben, jobbra az új Puskás Ferenc Stadion tömbje látható. (Még távolabb az óbudai hegyek kéklenek, nagyjából Üröm vonalában.)

Az MTK nagyszabású fejlesztései bár térben kissé távolabb esnek Pongrácteleptől, “ráadásul” nem is Kőbányán, hanem a VIII. kerületben valósulnak meg, de mégis érdemes figyelemmel kísérnünk, mert itt halad el a 37-es villamos, lakótelepünk egyetlen közvetlen tömegközlekedési kapcsolata a belváros felé. Márpedig a 37-es villamos használatától még mindig elriaszthat sokakat pont a Józsefvárosi pályaudvar elhagyatott, romos épületeiben tanyázó drogosok látványa, illetve általában a Salgótarjáni utca VIII. kerületi szakasza. De ezzel a sportcélú ingatlanfejlesztéssel, és a Salgótarjáni utcai zsidó temető lassan haladó felújításával végre civilizált környékké válik ez a terület is. Talán még az eredeti sportfejlesztési tervekben felbukkant közlekedési fejlesztés is megvalósul: a 37-es villamos mellett külön gyalogoshidat is építenének a vasút fölött. Az alábbi térkép még a 2018-as terveket ábrázolja. (Ideális esetben a tervezett külön gyalogoshíd lépcsőmentes átkelő lehet, ez esetben biciklivel is közvetlen útvonal nyílhatna Pongráctelep és a Blaha Lujza tér között. Még ideálisabb esetben a Sportpark és fociakadémia beüzemelése után már érdemes lehet sűríteni a 37-es villamos közlekedését csúcsidőn kívül.)

A térkép bal széle észak (Kerepesi út), jobb széle dél (Salgótarjáni utca, 37-es villamos).
A Salgótarjáni utca VIII. kerületi szakasza, temetői villamosmegálló. A zsidó temető kerítésének egy részét már felújították (a háttérben, világos kőfal), de magában a temetőben még dzsungelszerű állapot van.