Helytörténet a “másik” Pongráctelepről a 2021-es Kőbányai Kalendáriumban

A mintegy 10 éve futó Kőbányai Kalendáriumban mindig bőséges és érdekes olvasnivaló van kerületünk helytörténetéből. Most, a 2021-es Kalendáriumban pedig két, minket közelebbről is érintő helytörténeti fejezet van, melyeket két külön posztban ismertetünk, de ettől függetlenül is ajánljuk mindenki figyelmébe a Kőbányai Önkormányzat által ingyenesen kiadott könyvet.

Az első helytörténeti fejezet a kalendáriumon végigvonuló “kőbányai emlékmorzsák” sorozatban a Pongrác út 17. sz. lakótelepről szól “A Pongráctelep külön világ volt akkoriban…” címmel, ami az elbeszélő helybeli lakos, Kovács Bíborka nézőpontja. A könyvben olvasható interjúból megtudjuk, hogy a felvidéki nagyszülők trianoni menekültekként előbb Kőbánya-alsó pályaudvaron éltek vasúti vagonban, majd bérlakást kaptak az állam által 1923-25 között épített Pongrác út 17. sz. alatti lakótelepen. Az elbeszélő édesanyja itt nőtt fel és ment férjhez, így Kovács Bíborka “bennszülött” pongráctelepiként kezdte az életét 1942-ben.

Akkoriban gondozott virágoskertek voltak a házak előtt, viszont az egyébként kényelmes lakásokban nem volt fürdőszoba, így a szülők a konyhába állítottak fel zománcozott kádat, de emellett is néha átjártak fürödni az elbeszélő születésének évében megnyílt közfürdőbe a “szomszédba”: a Pongrác út 9. sz. lakótelepre, vagyis a “mi Pongráctelepünkre”. Iskolába a Pongrác út 19-ben, a mai rendelőépület helyén volt barakkiskolába, majd a Szent László (akkoriban I. László) Gimnáziumba járt a lánygyermek. Az élelmiszer bevásárlást a Martinovics téri piacon oldották meg, míg katolikus templomba pedig helyben, a Pongrác úti templomba jártak, amihez bátorság is kellett az 1950-es évek egyházellenes kommunista diktatúrájában.

A gyermekkor boldogan telt a lakótelepen, mindenki ismert mindenkit, összejártak a családok. Több híres ember nőtt fel a Pongrác út 17-ben, ahol mindenki tudta hogy például Orosz Adél a Balettintézetbe jár, Ütő Endre a Zeneakadémián tanul, vagy hogy közülük való Deák Bill Gyula. További érdekes részletek a Kőbányai Kalendárium 97-102. oldalán.

Az alábbi, 1941-es térképen középen látható a két Pongráctelep:
kék P betűvel a Pongrác út 17. sz. alatt 1923-1925-ben épült “állami” lakótelep, piros P betűvel a Pongrác út 9. sz. alatt 1939-1942 között épült “fővárosi” lakótelep.

Belakattintva nagyítható!