Megnéztük a Közlekedési Múzeum alkalmi kiállítását

Tegnap, pénteken nyitotta meg a közönség számára a Közlekedési Múzeum a Dízelcsarnok egy kis részét a Kőbányai úton, a volt Északi Járműjavító Könyves Kálmán körút felé eső részén. A 2009-ben bezárt vasúti járműjavító telephely nyugati, nagy csarnokába és köré fog költözni a jelenleg kiállítóhely nélküli Közlekedési Múzeum, de mielőtt jövőre elkezdenék a tervek szerint 2026-ig tartó átépítési-berendezési munkákat, most rendeztek egy alkalmi kiállítást, amit október végéig lehet megtekintetni.

Ennek megfelelően még az “eredeti”, kissé leharcolt állapotában láthatjuk kívül-belül a Dízelcsarnokot, ami olyan hatalmas, hogy bár csak egy egészen kis része van a kiállítás részére megnyitva, így is több száz métert lehet bóklászni a kiállítási tárgyak között. Ez utóbbiak pedig mindenfélék: főleg mozdonyok és néhány személyvagon, de akad néhány retró kerékpár és egy igazán oldtimer versenymotor és versenyautó is, valamint 1:5 arányú vasúti modellek. Utóbbiakat nem lehet vagy szabad tapogatni, a mozdonyokra és személyvagonokra viszont “természetesen” fel lehet szállni, le lehet ülni. A nem túl sok szöveges tájékoztató táblán sok érdekesség olvasható, érdemes ezekre is pillantást vetni, mint ahogy elszórtan láthatók érdekes alkatrészek, szerszámok és mai szemmel szórakoztató munkavédelmi plakátok is.

Egyszóval nagyon jó “kis” kiállítás ez, ajánljuk mindenkinek, aki várja már az új Közlekedési Múzeum igazi újranyitását. Jegyeket akár interneten is lehet venni (adott idősávra), egyéb hasznos információk a https://www.azeszaki.hu/hu oldalon. (Bejárat az Eiffel Műhelyház utcai bejárata a villamosmegállónál.) Látogatásunk alkalmával készített fotóink a Facebookon ebben a képgalériában tekinthetők meg, amikből néhányat alább is közlünk. (A fényképek kattintással nagyíthatók!)

Frissítés: a 24.hu július 23-i cikke szerint a Dízelcsarnok mögé fog költözni (átmenetileg) a Kertem nevű vendéglátóhely, ami korábban a Városligetben volt népszerű hely. Várható nyitás július 30-án, pénteken.