Stratégiai tervezés és részvételi költségvetés a Népligetben

A Fővárosi Önkormányzat újszerű törekvése, hogy a budapesti lakosokat is igyekszik bevonni a közterületeket érintő fejlesztések tervezésébe, legyen az a Nagykörút újragondolása, vagy éppen a Népliget revitalizálása.

Az utóbbi hónapokban több fővárosi szakember tartott már kisebb alkalmi sétákat a Népligetben, amin főleg a Tegyünk együtt az élhető Népligetért! civil Facebook-csoport tagjai vettek részt a Népliget körüli élő lakosság részéről, majd múlt csütörtök (július 15.) délután Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze részvételével volt egy újabb közös gondolkodás és párbeszéd a Népligetet használó lakosok és a fővárosi önkormányzati “hivatalnokok” között.

Ezen alkalom kapcsán Bakos Bernadett kőbányai önkormányzati képviselő a 10.kerület.ittlakunk.hu-ra írt egy részletes ismertető cikket “Stratégiai tervezés és részvételi költségvetés a Népligetben” címmel. Ebből az írásból megtudhatjuk, hogy hosszú távú gondoskodás esetén hosszú távra érdemes tervezni a célokat és teendőket, lényegében erről szól a stratégiai tervezés. A Városligetben zajló kulturális intézményi építkezések ismeretében Bardóczi Sándor hangsúlyozta, hogy a fővárosi önkormányzatnál nem gondolkoznak a beépítés növelésével a Népligetben, sőt, inkább növelni szeretnék a zöldfelületeket (pl. az évtizedek óta kihasználatlan, és ezért indokolatlanul széles, belső aszfaltutak rovására). Ugyanakkor a július 15-i találkozón a Főkert népligeti telepvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy kertészeti szempontból is ráfér egy megújítás Budapest második legnagyobb közparkjára, így nem kell mindjárt a “legrosszabbra gondolni”, ha időnként kivágnak néhány elöregedett, beteg fát. Ugyanezen a fórumon a kutyasétáltatók vetették fel saját szempontjaikat is, például, hogy Kőbányán jelenleg a Népliget az egyetlen közpark, ahol (hivatalosan) póráz nélkül sétáltathatnak, és jó lenne a stratégiai tervezés során is fenntartani egy ilyen funkciójú részt a Népligetben. Egyébként a fórumon legegyöntetűbb lakossági vélemény szerint a legfontosabb, elsődleges tennivaló a Népligetben a WC-k és ivóvíz vételezési lehetőségek megteremtése.

Ami a jövő megtervezését illeti a fővárosháza július 26-a hétfőig még várja a budapesti lakosok véleményét, ötleteit, javaslatait: a Népliget stratégiai tervét és a véleményezés módját az alábbi linken keresztül lehet megismerni:

https://rdt.budapest.hu/dialogs/nepliget/blog_posts/julius-26-ig-velemenyezheto-a-nepliget-strategiai-terve

(a cikk az alábbi kép után folytatódik)

Fotó: 10.kerület.ittlakunk.hu

A részvételi költségvetés szintén a lakosság jobb bevonását segíti. Idén 1 milliárd forintot különített el a Fővárosi Közgyűlés a költségvetéséből, aminek a felhasználásához a lakosság javaslatait várták. Most ezekről az ötletekről lehet szavazni. Az ötleteket három kategóriába sorolták be: Egész Budapest, Zöld Budapest és Gondoskodó Budapest. A beadott ötletekre a budapestiek szavazhatnak, tehát a legtöbb szavazatot gyűjtő és a keretösszegbe beleférő javaslatok valósulnak meg.

A Népliget esetében több ötletet is beküldtek a fővárosi lakosok, és ezekből összevonva az alábbiakra szeretnék fordítani az összeget: közbiztonság javítása, kamaszok és fogyatékkal élő gyerekek számára is használható játszótér kialakítása, görkorcsolyázásra, gördeszkázásra, rollerezésre alkalmas burkolatok kialakítása, padok számának növelése. Természetesen a stratégiai tervvel összehangolva.

A szavazás itt is egyszerű, egy gyors regisztrációt követően mindhárom kategóriából választhatunk egy-egy projektet, ezt követően be lehet adni a szavazatot. A Népliget megújítása az Egész Budapest kategóriában található.

A Részvételi Költségvetésre az alábbi linken keresztül lehet szavazni július 31-ig: https://otlet.budapest.hu/szavazas/projektek/52
(Sajnos erre a linkre kattintva olyan üzenet fogad, hogy rendszer karbantartás miatt július 23-26. között nem elérhető ez az oldal.)

Forrás: 10.kerület.ittlakunk.hu