Elhunyt Póka Egon

Elhunyt Póka Egon zenész, iskolaalapító. A Hobo Blues Band, a P. Mobil, majd a Póka Egon Experience basszusgitárosa, zeneszerzője 68 évesen hunyt el. A régóta súlyos májproblémákkal küzdő zenész halálhírét lánya tette közzé a közösségi médiában, azt Schuster Lóránt, a P. Mobil vezetője megerősítette.

Fotó: zene.hu

Póka Egon Benedek 1953-ban született Budapesten, és a Pongrác út 17. sz. lakótelepen nőtt fel, innen ismerte az ugyanitt felnőtt Deák Bill Gyulát. Első ismertebb zenekara a Metro volt: a Sztevanovity Zorán által vezetett, addigra többször átalakult együttesben 1971-ben zenélt.

Legnagyobb sikereit a Hobo Blues Band tagjaként érte el: a zenekarban 1978-tól 1993-ig tizenkét lemezen játszott, köztük a legsikeresebben, az 1984-ben megjelent dupla albumon, a Vadászaton, amelynek zenéjét Tátrai Tiborral közösen jegyzi. 2009 és 2011 között, a zenekar utolsó korszakában ismét játszott a HBB-ben, és az elmúlt években is többször színpadra lépett Földes László Hobóval.

1997-től 2009-ig a P. Mobil tagja volt (három lemezen szerepelt), utána saját formációja, a Póka Egon Experience vezetője lett. Alapítója, igazgatója volt a budapesti Kőbányai Zenei Stúdió művészeti szakképző iskolának. (Ezen iskola tavalyi kormányzati tervek szerint a volt Északi Járműjavító hajdani oktatási épületébe költözne, “emelt szintű könnyűzenei képzési központtá” fejlesztve állami forrásokból.)

2003-ban Kőbánya díszpolgára lett, 2012-ben megkapta a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét, 2019-ben Máté Péter-díjat vehetett át.

Búcsúzásként ajánljuk olvasóink figyelmébe az alábbi portréfilmet, ami 2013-ban készült az akkor 60 éves Póka Egonnal.

Forrás: 10.kerület.ittlakunk.hu