Bemutatták a hamarosan nyíló Eiffel Műhelyházat

Ezzel a címmel találtunk egy részletes beszámolót a Kőbánya.info kerületi híroldalon. Ez október 11-i cikk, sajnos teljesen lemaradtunk az itt beharangozott, október 25-i ünnepélyes megnyitóról. (Ugyanakkor a 2020. augusztusi, nem hivatalos, “parkfoglaló” gálaestről helyszíni riportot közöltünk.) A cikk tartalmának alábbi ismertetésén kívül még ajánljuk olvasóink figyelmébe az Operaház Facebook oldalán itt megnézhető rövid, de látványos kisfilmet is. Az alábbi drónfotót ebből a videóból vágtuk ki, saját feliratokkal ellátva.

Belekattintással nagyítható!

A cikkből megtudjuk, hogy eddig próbaüzem jelleggel voltak már látogatható előadások a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában. Az Opera európai viszonylatban is egyedülálló, műhely-, raktár-, próba-, látogató- és képzési központja az opera- és balettelőadások mellett októbertől hétvégenként több új kamarasorozatot is indít gyermekek és felnőttek számára.

A reprezentatív műveket felvonultató Operaház és a törzsrepertoár népszerű darabjait elérhetővé tévő Erkel Színház mellett az Eiffel Műhelyház az Opera kamaraszínházaként a kortárs operák, modern balettek, barokk művek, valamint műfaji határokat feszegető, kísérletező, fúziós és összművészeti előadások otthona kíván lenni. Az intézmény reményei szerint új kínálatával egy olyan közönséget is meg tud szólítani, amely a prózai színházban és tánc területén is keresi a hasonló produkciókat.

Az ősz folyamán az Opera számos kísérőprogramot és kamarasorozatot is útjára indít, hogy erősítse az Eiffel Műhelyháznak azt a nemzetközi viszonylatban is egyedülálló sokoldalúságát, aminek nyomán az épületben színházi működés és látogatóközpont párosul a műhely-, raktár- és próbafunkciókhoz. A kínálatban kiemelt helyet foglalnak el a családi és gyermekprogramok, mindezek mellett a gyerekek kikapcsolódását szolgálja a földszinti ruhatár mellett található, díjmentes játszóház, azaz a Szőnyi Erzsébet babuskubus és az Eiffel Műhelyház jobb oldalán található zenés tematikájú játszótér, a Ránki György zenemászoda.

A 2021/22-es évad gyermek- és ifjúsági programjainak ismertetője letölthető ITT.
A 2021/22-es évad koncertsorozatainak ismertetője letölthető ITT.

Ezenkívül a Kőbánya.info cikke részletesen leírja az Eiffel Műhelyház kialakításának történetét, amiről korábbi cikkeinkben mi is rendszeresen hírt adtunk, valamint szót ejt a további tervekről. A jelenleg háttérműhelyeknek és kamara előadásoknak illetve próbaszínpadnak helyet adó Eiffel-csarnoktól keletre lévő, ugyancsak hatalmas Forgóvázcsarnokot is megkapja az Operaház az államtól. A nagy, üres ipari épületben képzési központot terveznek kialakítani: az Opera Gyermekkar és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei számára az intézmény olyan összetett művészeti oktatást biztosító, kétosztályos, nyolcévfolyamos bázisiskola létrehozását tervezi, amelynek képzése összhangban van a gyerekek színházi elfoglaltságaival.

Ugyancsak a Forgóvázcsarnokban találna állandó raktárra az Opera díszletállománya konténeres elrendezésben. Az látványraktárként is funkcionáló Opera depó egynegyedét a szomszédos Közlekedési Múzeum venné igénybe. Az Eiffel Műhelyház Óriásraktárában így felszabaduló hely részben három új próbaterem kialakítását teszi lehetővé, részben pedig lehetőséget nyújt az Opera díszletgyártó kapacitásának megkettőzésére, aminek eredményeképp az intézmény bérmunkák teljesítésére is vállalkozhat. Az idei tanévtől az Opera díszletgyártó üzemei duális képzési helyszínként is működnek, így a szakmunkásképzős diákoknak lehetőségük nyílik szakmai gyakorlatukat a Magyar Állami Operaházban elvégezni, a legtehetségesebbek pedig el is helyezkedhetnek a színház szcenikai részlegeiben.

Az Eiffel Műhelyház főépülete mögött található állomásépület az ugyancsak küszöbön álló felújítását követően, Radnai Miklós állomás néven lesz az Opera stúdiója, ami a V4 országok zeneakadémiát végzett diákjai számára nyújt majd posztgraduális képzést, és biztosít számukra fellépési lehetőséget kisebb szerepekben az Opera előadásaiban, de a tervek közt szerepel önálló produkciók létrehozása is.

A Forgóvázcsarnok Operaháznak adásával a 2009-ben bezárt Északi Járműjavító teljes területére sikerült valamilyen új funkciót találnia az ingatlantulajdonos államnak, aminek megvalósulásával a rozsdaövezetből egy új, ipari műemléki környezetbe ágyazott kulturális negyed épülhet ki Pongráctelep tőszomszédságában. A Google Maps alább kifotózott térképén még nagyjából a 2010-es évek közepi állapot látható, amire beírtuk a meglévő Eiffel Műhelyház (és parkja) mellett a még csak tervezett új kulturális funkciókat is: nyugaton a Dízelcsarnokba a Közlekedési Múzeum fog beköltözni valamikor a 2020-as években, míg keleten a Forgóvázcsarnokot tehát az Operaház kapja meg, továbbá a délkeleti sarokban az Északi Járműjavító hajdani oktatási épületébe a szeptemberben elhunyt Póka Egon által alapított Kőbányai Zenei Stúdió költözne be.

Belekattintással nagyítható!

Az alábbi drónfelvételt a cikk elején belinkelt Facebook videóból fotóztuk ki és láttuk el saját feliratokkal.

Belekattintással nagyítható!

Forrás: Kőbánya.info