Fenntarthatósági Expo pongráctelepi kapcsolódásokkal

Véletlenül, internetes hirdetésben figyeltünk fel a Hungexpo aktuális rendezvényére: 2021. november 30. és december 5. között zajlik a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expón és Világtalálkozó, a visegrádi országok közös, fenntartható fejlődéssel foglalkozó konferencia, melynek kísérő kiállítását és vásárát ingyenes regisztrációval lehet meglátogatni.

Mi éltünk a lehetőséggel, és elmentünk a felújított vásártelepre, ahol az egy hetes rendezvény ilyen kérdésekre keresett választ:
– Hogyan élhetnének a gyermekeink egy jobb világban?
– Élhetünk harmóniában a természettel?
– Mit tehetünk a jobb jövőért?
– Szeretne ön is egy jobb világban élni?

Az nagy méretű “G” csarnokban szellősen elhelyezett, de kreatívan berendezett pavilonokban részben ismeretterjesztő, részben gondolatébresztő szövegeket olvashatunk, amik között olyan innovációs újdonságra is felfigyeltünk (a Csilla utcai töltésen már épülő harmadik vágány kapcsán), hogy egy olasz cég a talpfákat a környezetszennyező módon (sok CO1 kibocsátással) gyártható beton helyett hulladék gumi és PET-palack őrleményből gyártja, amivel nem csak anyagot takarít meg és hulladékot hasznosít, de az új talpfák csökkentik a zajt és a fenntartási költségeket, ráadásul a piezoelektromosság elvét hasznosítva az elhaladó vonatok még áramot is tudnak termelni az ilyen taplfákban. A feliratok mellett szórakoztató családi programok is akadnak, például robotok, melyeket irányítani is lehet.

De ennél is érdekesebb volt a vásárnak helyet adó “A” csarnok, ahol jórészt magyar startup vállalkozások mutatták be innovatív fejlesztéseiket, részben még piacra bevezetés előtt, prototípusként. Ilyen volt például a gabonából készített, ehető étkészlet (tányér, pohár, evőeszközök), vagy a hullámpapírból készült bútorok is, de mi alább két olyan fejlesztést mutatunk be fotóval is, amelyek akár Pongráctelepre is utat találhatnak.

(Bővebb fotógaléria a Facebook oldalunkon nézegethető.)

A “lélegző dobkomposztáló” a Profikomp Környezettechnika Zrt. fejlesztése, lakossági méretű felhasználásra, melyet az alábbi fotónkon is láthatunk. A henger egyik felébe lehet beönteni a háztartási élelmiszer hulladékot, némi adalékanyagot és elég egyet tekerni rajta, majd ha tele lesz a fél henger, akkor 4 hétig még érlelni kell, ami idő alatt a henger másik felébe lehet folytatni a betöltést. A 4 hét után már kertbe kiszórható végterméket “rostálhatunk” ki a félhengerből. Rákérdeztünk, egy ilyen dobkomposztáló kb. 30 lakás évi összesen akár 5.000 kg konyhai hulladékából tudna kerti tápanyagot előállítani, ez Pongráctelepen gyakorlatilag a Csilla utca 6-7-8., Salgótarjáni utca 55-57-59. és a régi VII. és XVII. épületszámozású társasházak nagyságrendje. A kiállításon bemutatott, még csak prototípus henger masszív, saválló acélból készült, de terveznek könnyebb, műanyag szerkezeteket is bevezetni.

A nagymúltú, igaz már jó ideje a General Electric multi tulajdonában lévő Tungsram gyár nemrég együttműködésbe kezdett a Biopólus Zrt.-vel, és közös fejlesztésük eredménye lett az alábbi fotón is látható “vertikális farm“. Ennek lényege, hogy a Tungsram által gyártott, szabályozható fényerejű és színárnyalatú LED lámpákkal napszaktól és időjárástól függetlenül, nagyon pontosan, előre tervezhetően befolyásolható a zöldségpalánták növekedése, így minimális talaj és víz biztosítása (hidropóniás termesztés) mellett akár a pongráctelepi társasházak kihasználatlan óvóhely pincéiben is lehetne kisebb zöldségeket termelni a padlótól a plafonig polcolva. De egyelőre még ez is csak egy folyamatban lévő fejlesztés, ami költségigényes, így üzleti értelemben jelenleg még csak speciális zöldségeket (mikrozöldek, bébilevelek), gyógyszeripar számára hasznos növényeket, és nem utolsó sorban epret érdemes termeszteni ezzel a módszerrel.

Végül, még egy térkőhelyettesítő fejlesztésre figyeltünk fel: az akácfa kockák között vízáteresztő anyag biztosítja az esővíz lejutását a talajba, ami különösen fontos a globális felmelegedéssel szárazabbá váló hazai időjárási körülmények közepette, valamint a fakockák jóval kevesebb hőt sugároznak nyáron, és nem utolsósorban látványnak is esztétikusabb a sima térkőnél, amiből Pongrácteleepn is sok négyzetmétert lefedett a Kis-Pongrác projekt 2014-ben. Ezt a járófelületet annyira külföldi cég gyártja, hogy jelenleg még csak angolul olvasható oldalaik vannak.

Forrás: Planet 21 Budapest