Prima Primissima díjas Gergely Gábor, Pongráctelep szülötte

A 24.hu itt olvasható cikkében figyeltünk fel a 2021. évi Príma Primissima díjazottak között egy Pongráctelepről elszármazott “hazánkfiára”, Gergely Gáborra, aki Klampár Tibor és Jónyer István világbajnok asztaliteniszező társaival közösen, trióban kapta meg a díjat a Magyar sport kategóriában.

Gergely Gábor, Klampár Tibor és Jónyer István a díj átadásán. Fotó: Prima Primissima

A Demján Sándor által alapított, halála óta Csányi Sándor által gondozott, legnagyobb presztízsű és anyagi értékű magyarországi magándíj hivatalos honlapján olvasható rövid ismertetés szerint Berczik Zoltán irányításával a trió 1979-ben a magyar asztaliteniszsport legnagyobb diadalát aratta. Jónyer István, Klampár Tibor és Gergely Gábor a phenjani világbajnokság férfi csapatversenyében aranyérmet szerezett. A legjobb nyolc közé Európából rajtuk kívül csak egy páros jutott, japán és kínai ellenfeleken vezetett az útjuk a dobogó tetejére. A vb-n kétszer is legyőzték a már akkor is a sportág nagyhatalmának számító kínaiakat, a selejtezőben 5:2-re, másodszor pedig a döntőben 5-1-re. A phenjani diadallal együtt Jónyer Istvánnak összesen négy vb-elsősége van, Gergely Gábor és Klampár Tibor pedig egyaránt kétszer volt a világ legjobbja.

Gratulálunk mindhármuknak a díjhoz, és egyben felhívjuk olvasóink figyelmét a Gergely Gáborral még 2017-ben készített és itt olvasható interjúnkra, melyben elsősorban a pongráctelepi emlékeiről faggattuk, aminek során megtudtuk, hogy bizony már lakótelepünkön lakva kezdte élvonalbeli pingpongos karrierjét.

Gergely Gábor 2017-ben, a régi XIX. épület, ma Csilla utca 3. társasház előtt, ahol lakott fiatal felnőtt koráig.

Forrás: 24.hu és Primaprimissima.hu