Építési engedélyt kaptak az új Közlekedési Múzeum első épületei

Megvan az építési engedély az első épületekre a Közlekedési Múzeum új otthonában, a volt Északi Járműjavító nyugati harmadában, vagyis Pongráctelephez nagyon közel. Erről Vitézy Dávid, a múzeum vezetője adott hírt Facebook oldalán, a látványterveket is innen közöljük.

A Kormány szeptember 24-én megjelent határozatában döntött arról, hogy a területen a kármentesítési és bontási munkálatok már jövőre megkezdődhetnek. A nagy, központi múzeumépület (a Dízelcsarnok) tervezése még zajlik, ott az építési engedélyek megszerzése 2022 elejére várható. Az új Közlekedési Múzeum a korábbinál kétszer nagyobb állandó kiállítással, egy barnamezős terület átfogó, vasúti megállóhely fejlesztést is magába foglaló rehabilitációjával, új közösségi tereivel és új minőségi zöldfelületeivel az egész városrész, Kőbánya és Józsefváros elhagyatott ipari, vasúti területeinek megújulásának katalizátora lehet. Egy olyan új, nemzetközi színvonalú, családbarát kulturális negyed kialakítása a cél, amely a környék további fejlődését is elősegíti, és ezzel Pongráctelepet, mint lakónegyedet is felértékeli.

Elsőként az ingatlan északkeleti szegletében található négy kisebb épület kapott engedélyt.

Az 1950-es években épült, ikonikus hidegháborús óvóhely. Az épület műemléki védettség alatt áll, országos szinten egyedülálló módon korabeli berendezése is teljesen fennmaradt. Az itt kialakított kiállításon a bunker berendezését és történetét ismerhetik meg a látogatók, betekintést nyerve a hidegháborús korszak és a nukleáris fenyegetettség világába. Az épületben továbbá a jelenlegi tervezés szerint művészeti installációkat is láthat majd a közönség.
A mellette található a XX. század elején épült, vasúti hangulatot idéző földszintes épület, amelyben a múzeum étterme és kávézója lesz. Ez az épület állt a Kertem bárpultja mögött idén a nyári hónapokban, talán így sokan könnyebben azonosítják.
A négy épület közül a legészakibb, 1970-es években épült mozdonymérlegház is megmarad, új funkciót kap: a múzeum itt egy kisebb restaurátorműhelyet rendez majd be, ahol terveink szerint egy-egy nagyobb jármű felújításában – önkéntességi programban a múzeumi dolgozókon kívül érdeklődők, közlekedésbarátok is részt vehetnek majd.
A negyedik újjászülető épület a Dízelcsarnok mögött közvetlenül a terület egyetlen, a második világháborút túlélt épülete, egy vasúti hangulatú raktár, ebben rendezvény- és kiállítótér is elhelyezésre kerül. Az épületben az Északi Járműjavító egykori gazdag kulturális életét továbbvivő társadalmi funkciók is megjelenhetnek. A könnyebb azonosítás kedvéért idén nyáron a Kertem területe és a Múzeum között álló régi épületről van szó.

A négy felsorolt épület a látványterv bal alsó fertályán látható.
(A terület nagy részét a Dízelcsarnok foglalja el, már a tervezett kiegészítésekkel együtt, jobb szélen pedig a Törekvés Művelődési ház épülete.)

Forrás: Vitézy Dávid Facebook oldala