Ma lenne 66 éves Pap Vera

A 10.kerület.ittlakunk.hu külön cikkben emlékezett meg Pap Vera, neves, néhai színésznőről, aki ma, január 27-én lett volna 66 éves, de sajnos már 2015-ben elhunyt. A cikk csak annyit említ, hogy Pap Vera “Kőbányán nőtt fel” – azt már mi tesszük hozzá, hogy egészen konkrétan Pongráctelepen, a régi 19-es épületben, a mai Csilla utca 3-ban lakott még fiatal felnőtt korában is, egy időben és egy házban az akkor már világélvonalbeli pingpongozó Gergely Gáborral. Alábbiakban a cikk teljes szövegét közöljük.

Pap Vera 2010-es társulati portréja. Fotó: Almási J. Csaba. Forrás: Vígszínház Facebook posztja.

66 éve, 1956. január 27-én született a sugárzó tehetségű, csodálatos színésznő Pap Vera, aki 36 évig volt hűséges tagja „második családjának”, a Vígszínház társulatának – emlékezik meg a művésznőről a színház.

Pap Vera Kőbányán nőtt fel, gyerekkorában bohóc szeretett volna lenni, de édesapja – nővéréhez hasonlóan – őt is vegyészeti technikumba szánta, ami azonban egy véletlennek köszönhetően meghiúsult. Érettségi után – ha már bohóc nem lehetett –, jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahova elsőre fel is vették. 

Harmadévesként már sikerrel játszotta a Vígszínházban Molnár Ferenc Az üvegcipő című darabjának Irmáját, egy évvel később pedig Várkonyi Zoltán ráosztotta Weingarten A nyár című darabjának főszerepét, melynek bemutatóján újabb meglepetés érte: „a tapsrend zenéje egy keringő volt, és amikor a premieren Várkonyi is kijött a közönség elé meghajolni, felkért táncolni, és tánc közben a fülembe súgta, hogy leszerződtet.”

Színházi pályafutása alatt a magyar és az egyetemes drámairodalom számtalan szerepét eljátszotta, otthonosan mozogva a klasszikus, az abszurd vagy éppen a kortárs drámák világában. Olyan legendás alakítások fűződnek a nevéhez, mint a Szentivánéji álom Hermiája, Kornis Mihály Kozmájának Hédije, az Úri Muri Rozikája, Amadeus Konstanzája, Fejes Endre Cserepes Margit házasságának címszerepe, a Leonce és Léna Lénája, a Salemi boszorkányok Proktornéja, a Kurázsi mama Yvette-je, A revizor Polgármesternéje, Az ember tragédiája Évája, az Augusztus Oklahomában és a Mikve főszerepe.

Színházi szerepei mellett több mint 40 filmben és tévéjátékban nyújtott kiemelkedő alakítást. Még főiskolás évei alatt megkapta első főszerepét a Gábor Pál rendezte Angi Vera című filmben, melyért 1980-ban a Chicagói Film- fesztiválon a legjobb női alakítás díját, 1981-ben pedig a David di Donatello-díjat nyerte el. Ezt követően többek között a Csapd le csacsi!, A névtelen vár, a Dögkeselyű, az Uramisten és a Roncsfilm című alkotásokban szerepelt. Hangját kölcsönözte a Macskafogók Chino-sanjának, egyik utolsó filmszerepét pedig a 2009-es Prima Primaverában játszotta.

Kivételes adottságú művész volt, sokoldalú tehetsége eredeti humorral és hihetetlen drámai erővel párosult. „Én csak jó színész akartam lenni, ezért dolgoztam eddig, és amíg élek, ezen fogok dolgozni.”

59 évesen, 2015-ben hunyt el a Vígszínház vezető színésznője, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló művész.

Forrás: 10.kerület.ittlakunk.hu