Lapszemle 2022. február

A Kőbányai Hírek című önkormányzati havilap februári számából az alábbi, Pongráctelep és környékét érintő-érdekelhető cikkeket szemlézzük.

Címlapon és a 2. oldalon olvashatunk arról, hogy a tavasz folyamán fokozatosan átköltöztetik a Kőbányai úti Egészségház szakrendelőit a Maglódi útra, a Bajcsy Kórház mellett már tavaly felépített, de eddig a koronavírus járványhelyzet kezelésére használt új épületbe. Ez ugye nem jó hír nekünk, pongráctelepieknek, mert az Egészségház tízperc sétányira van, a Maglódi útra pedig a 95-ös busszal vagy (csúcsidőben) a 37-es villamossal kell sokat utazni. Ugyanakkor az új szakrendelőben, saját nevén a Kerkovits Gyula Központi Rendelőben nyilván jobb körülmények várják a betérőket és ott dolgozókat, akár az épület állapotát, akár a berendezést tekintve. Ahogy az újság írja: négy szinten 54 orvos, 71 szakdolgozó, 25 fő kiszolgálószemélyzettel dolgozhat, a 86 rendelő 300 járóbeteg ellátására
alkalmas egyidejűleg.

A 4. oldalon Kőbánya 2022-es költségvetéséről nyilatkozik D. Kovács Róbert Antal polgármester, akitől többek között megtudjuk, hogy idén a MÁV-telepen a nem aszfaltozott utak vízelvezetésére jut forrás. Említésre méltó még, hogy lesz 200 millió forintos pályázati keret a társasházakban szükségessé vált felújítások támogatására, és további 35 millió forinttal támogatja az önkormányzat a védetté nyilvánított épületek állagának megóvását – ilyen státuszban van Pongráctelep összes társasháza is.

Az 5. oldalon kis cikkben (“Képviselői sarok”) Papp Zoltánt az 1. számú egyéni választókörzet, Laposdűlő önkormányzati képviselőjét kérdezte a Kőbányai Hírek. A képviselő a jelenlegi önkormányzati ciklusban elért eredményei közül kiemelte a Pongráctelep és a MÁV-telep közötti (Csilla utcai) kutyafuttató elkerítését a vasút felé, ami által megszűnt a veszély, hogy a vonatok elgázolják a kutyákat; valamint hogy sikerült megszüntetni
a pongráctelepi játszótéren a tengernyi homokot, ami főleg nyáron nagyon megkeserítette az ott lakók életét.

A 2022. évet illetően papp Zoltán is a kerületi költségvetésből emelte ki, hogy ősszel leaszfaltozzák a MÁV-telep földútjait. Egyéni képviselőként tervezi a Csilla utcai kutyafuttató továbbfejlesztését padokkal,
szemetesekkel, vízvételi lehetőséggel, faültetéssel, a Pongráctelep
játszóterét pedig napvitorlával. Szeretné megújítani a Pongrác út melletti kissé kopár parkot is árnyéktűrő növényekkel, fehér murvás sétánnyal és a telep híres szülötteit bemutató táblákkal, ezáltal egy igazi kis pihenőparkká alakítani azt.

Külön képviselői feladatának tartja a harcot az illegális hulladéklerakással. Heti rendszerességgel látogatja a választókörzetet, és ha ilyet tapasztal, vagy lakossági megkeresés érkezik hozzá, azonnal intézkedik az elszállításról (ezt mi is tapasztaltuk). A köztéri kamerarendszernek köszönhetően már több illegális hulladéklerakót sikerült fülön csípni és alaposan megbírságolni.

Akár a felelős állattartók mentőöve is lehet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által indított program, a Gazdijogsi, amiről a 11. oldalon olvashatunk. Az élőben és online is végezhető tanfolyam segítséget nyújt a megfelelő eb kiválasztásához, fejezetek szólnak a helyes etetésről, egészségügyi kérdésekről, nevelési tanácsokat adnak. A kutya testbeszédét is megismerhetjük. A kurzus vége tudáspróbával zárul, és egy oklevél
is jár. Pallós László országos állatvédelmi főfelügyelő a Kőbányai
Híreknek elmondta, hogy a négy hónapja indult programnak közel 7000 regisztrált felhasználója van, és már közel 1800-an tettek sikeres „vizsgát”. A szakember szerint fontos észben tartani, hogy a kutyatartás hosszú távú elköteleződést jelent, és kompromisszumokkal jár.

Végül a Kőbányai Hírek 12. oldalát ajánljuk olvasóink figyelmébe, ahol a Kőbányán élő vietnámi és kínai közösség Hold-újévi ünnepi készülődéséről olvashatunk. Ezt azért is emeljük ki, mert Pongráctelep jelenlegi három kisboltjából kettőt vietnámi családok üzemeltetnek, és csak két buszmegállónyira van lakótelepünktől Kőbánya és egyben Magyarország egyetlen komplett kínai negyede (Chinatown).

Forrás: Kőbányai Hírek