Némi változás a 2022-es szavazás pongráctelepi rendjében

Ma, 2022. április 3-án van az országgyűlési választás, valamint egy népszavazás napja. Honlapunkon 2014 óta követjük elsősorban az önkormányzati választásokat (mint ami tényleg helyiérdekű esemény), de olykor a parlamenti választási eredményekről is beszámoltunk. Most azért írunk egy külön cikket a mai szavazásról, még a szavazás közben, mert a Facebookon figyeltünk fel lakótársaink kommentjére, hogy megváltozott a szavazókörök területe.

2014-től 2019-ig Pongráctelep területe két szavazókör között oszlott meg: a Salgótarjáni utca 47-63. társasházak és a Pongrác út 9. VII. épület társasháza alkotta a 4. számú szavazókört, míg a Csilla utca 2-10. társasházak, és a Pongrác út 9. XVII. épület társasháza alkotta az 5. számú szavazókört. A 4. és 5. szavazókörök csak Pongráctelep területét fedték le – mint ez az alábbi képernyőfotón is látható, amit a Nemzeti Választási Iroda (NVI) 2018-as hivatalos oldalairól készítettünk.

2018-ban így néztek ki a csak a Pongráctelepet lefedő 4. és 5. szavazókörök területe. Képernyőfotó az NVI ezen és ezen oldaláról. Kattintással nagyítható!

Most azonban megváltoztatták a szavazókörök határait: a korábban a MÁV-telepet és a Hős utcát magában foglaló 3. szavazókört megszüntették – vélhetően amiatt, hogy a Hős utcai gettó előrehaladott kiköltöztetésem miatt erősen lecsökkent a korábbi 3. szavazókör választópolgárainak száma.

A területi újratervezés eredményeképpen a korábbi, csak Pongráctelepre kiterjedő 4. és 5. szavazókör helyett az új 3. szavazókör MÁV-telep egy részét és Pongráctelep északi részét foglalja magában (Salgótarjáni utca 47-63. társasházak és a Pongrác út 9. VII. épület társasháza), a Pataky István Szakközépiskolában berendezett szavazóhelyiséggel.

Képernyőfotó: az NVI ezen oldaláról. Kattintással nagyítható!

Míg a korábbi 5. szavazókör most 4. szavazókör néven MÁV-telep egy másik részét, valamint Pongráctelep déli részét foglalja magában (Csilla utca 2-9. társasházak, és a Pongrác út 9. XVII. épület társasháza), kivéve a Csilla utca 10. társasházat, ami most az új 5. szavazókörhöz tartozik, amely szavazópolgárainak túlnyomó többsége a Pongrác út 17. szám alatti “másik” Pongráctelepen lakik, maga a szavazóhelyiség pedig a Pongrác út 19. szám alatti orvosi rendelőben (az Elefánt Patika mellett) lett berendezve – tehát a Csilla utca 10. társasházba bejelentett lakcímű és ott is lakó szavazópolgárok a Pongrác út 19. rendelőben szavazhatnak ma.

Mindezt a Nemzeti Választási Iroda hivatalos honlapja, a https://www.valasztas.hu/ alapján állapítottuk meg, az itt közölt képernyőfotók is onnan vannak.

Képernyőfotó: az NVI ezen oldaláról. Kattintással nagyítható!
Képernyőfotó: az NVI ezen oldaláról. Kattintással nagyítható!

Végül még arról is hírt adunk, hogy Facebook kommentek alapján azért akadtak olyan, a Csilla utca 10. társasházban lakók, akik a Pataky szakközépiskolában tudtak szavazni, bár úgy tűnik, hogy ezen lakóknak nem a Csilla utca 10. a bejelentett lakcímük.