Öt új próbatermet adtak át az Eiffel Műhelyházban

Ezerötszáz négyzetméter területen öt új próbatermet és hat gyakorlóhelyiséget adtak át a Pongrácteleppel szomszédos Eiffel Műhelyházban. Ennek köszönhetően Zenekarok, szólisták, balett-társulatok egyaránt világszínvonalú körülmények között próbálhatnak ezentúl az Eiffel Műhelyházban. A beruházás egy év alatt, kétmilliárd forintos állami támogatással, az Opera további egymilliárd forintos hozzájárulásával valósult meg.

Az ünnepélyes megnyitón Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója szólt arról, hogy a megépült öt modern terem között egy-egy zeneterem, balett gyakorló és próbahelyiség, valamint két házi színpad található, ezeket a magyar opera történetének kiemelkedő alakjairól, Békés Andrásról, Jan Cieplinskiről, Mikó Andrásról, Ferencsik Jánosról és Szinetár Miklósról nevezték el.

Ókovács_Szilveszter, dr._Fürjes_Balázs és Kocsár Balázs főzeneigazgató. Fotó: Ferencz Valter.

Az öt új csoportos próbaterem mellett ugyancsak felavatták a Roubal Rezsőről elnevezett ütőhangszeres gyakorlótermet, a Huszár Klára operarendezőnő nevét viselő, raktárként is funkcionáló átjárót, a próbatermeket összekötő, Gela Lajos ügyelőről elnevezett 72 méter hosszú folyosót, valamint a Tüdős Klára egykori főszabász, tervező emlékére elnevezett vászon-díszlettárolót, amely ugyancsak 72 méteren képes befogadni a zsinórpadlásról lógatott festett háttereket. Az Eiffel Műhelyház óriásraktárát körülölelő függőfolyosóból nyíló tetőtérben további öt személyi gyakorlótermet alakítottak ki az Opera zenekari és énekkari művészei, valamint magánénekes szólistái számára.

Az Eiffel Műhelyházban büszkeségfalat, emléktáblát is létrehoztak azon több mint 260 munkatárs tiszteletére, akik az elmúlt két évben az épület kivitelezési munkájának, belsőépítészetének befejezésében részt vettek.

Forrás: Kőbánya.info