Pongráctelep, 1956

Lakótelepünkön közvetlenül nem zajlottak harcok vagy forradalmi események, de sajnálatos módon így is mélyen érintette Pongrácteleept 1956: november 6-án egy fiatalasszony a régi 1-es épület (mai Salgótarjáni utca 63. társasház) lépcsőházában kapott halálos lőtt sebet a Pongrác úton a belváros felé vonuló szovjet menetoszlopból, míg ugyanaznap 9 fiatalembert a mai Hungexpo (akkoriban mezőgazdasági kiállítótelep) előterében végeztek ki a szovjet-orosz katonák.

Haláluk pontos körülményeit talán már sosem lehet teljesen tisztázni, legalábbis a 2020-ban zárult hivatalos ügyészi vizsgálat is csak részlegesen tudta feltárni a történteket, amiről ebben a cikkünkben számoltunk be.

Lakótelepünk 1956-os áldozatainak emlékét őrzi az emléktábla és dombormű a Pongrác Közösségi Ház falán (a műalkotást az áldozatok jó részét személyesen is ismerő Dr. Bíró Gáspár, elszármazott pongráctelepi lakos készítette, az emléktáblát a Kőbányai Önkormányzat állította a Pongrác Egyesület támogatásával 2013-ban).

A pongráctelepi 1956-os áldozatok sírjai egymás mellett sorakoznak az Újköztemető 18-as parcellájában (kivéve Drexler Ottót, aki a 35-ös parcellában nyugszik).
Fotó: A Hely barátai Facebook oldal