Lapszemle – 2022. november

A Kőbányai Hírek című önkormányzati havilap novemberi számában szemléztük a Pongráctelepet és lakóit közvetlenül érinthető cikkeket. Az egyes lapszámok PDF formátumban elérhetőek ezen az oldalon.

Már a címlapon említi az újság, hogy járda- és útfelújítások történtek több helyen Kőbányán, többek között a MÁV-telepen is, de igazából a 4. oldalon olvasható cikkben olvashatjuk a részleteket. Évtizedes adósságot rótt le a Kőbányai Önkormányzat a MÁV-telep utolsó földútjainak rendezésével. Idén novemberben még rendezetlen két földút is mart aszfaltos burkolatot kapott, és megoldódott
a csapadékvíz elvezetése is. Ezenkívül még a tél beállta előtt járdákat is felújítanak a MÁV-telepen.

A 3. oldal teljes egésze a novemberben szokásosan megtartott éves önkormányzati közmeghallgatáson elhangzott lakossági kérdéseket és az azokra adott kerületi válaszokat ismerteti.

Külön kis keretes szöveg ír arról, hogy troli járhat a Pongrácz úton a 95-ös busz kiváltásával, legalábbis ezen gondolkodnak a Budapesti Közlekedési Központban (BKK). A trolibuszgarázsig megvan a felsővezeték, onnan pedig akkumulátorról közlekednének tovább a járművek Kőbánya-alsó vasútállomásig. A 9-es busz „trolisításának” előkészítése sem állt le, a Kőbányai út Hungária körút és Kőbánya alsó közötti szakaszának felsővezeték rendszerét a BKK megterveztette. A Liget térig vagy alternatív megoldásként a Kápolna térig viszont vezeték nélküli üzemmódban jutnának el a trolik, hogy a felsővezeték ne csúfítsa el a városképet. Ugyancsak elhangzott, hogy év végéig a MÁV szinte biztosan
nem készül el a vasúti megálló épületének felújításával Kőbánya alsón.

A Hős utcai szegregátum egyik ott maradt lakója arra volt kíváncsi, miként kaphatott önkormányzati szociális bérlakást egy volt tulajdonos, miután eladta lakását. Dr. Szabó Krisztián jegyző tájékoztatása
szerint úgy, hogy a lakás végrehajtási eljárásban cserélt gazdát, így a vételárat vagy annak egy részét nem az eladó kapta meg, ő viszont közben olyan élethelyzetbe került, hogy jogosulttá vált szociális bérlakásra.
Más azt tudakolta, hogy a társasház számláján lévő 145 millió forintból miért nem falaztatja vissza az önkormányzat a kiürített lakások bejáratait. A visszafalazott lakások bűnözők rejtekhelyéül szolgálhatnának, és újból drogtanyává változtatnák a Hős utcát, válaszolta a polgármester, aki kerületi
fejlesztésekről is kapott kérdéseket.

Fotó: Kőbányai Hírek

Egészségház helyett Kerkovits Gyula Szakrendelő – ezt az új nevet tanulhatjuk meg, miután júniusban az utolsó rendelések is átköltöztek a bezárt népligeti épületből a Bajcsy Kórház mellett felépített új épületbe, a Maglódi útra. Az új szakrendelő falát a névadót ábrázoló dombormű díszíti, amit most lepleztek le a gyermekei jelenlétében. Kerkovits Gyula a 20. század egyik legnagyobb magyar kardiológusa volt. A Bajcsy Kórházban eltöltött 40 éves tevékenysége alatt a hazai kardiológia egyik legmodernebb ellátóhelyévé fejlesztette a kardiológiai osztályt. Ennek eredménye, hogy a kardiológiai intervenciós ellátás és kardiológiai gondozás azóta is a működés egyik stabil pillére. A szakrendelő bejáratánál felavatott dombormű Törley Mária szobrászművész alkotása. A szűk körű ünnepségen a kórház főigazgatója, Kőbánya polgármestere, valamint Kerkovits Gyula fia is megemlékező beszédet mondott.

A 11. oldalon a Kőbányai Önkormányzat hív mindenkit az adventi időszakban a kerület egyes városrészeiben ültetett fenyőfák közös díszítésére. A nyolc helyszín között van a pongráctelepi Pataky szakközépiskola előtti teresedés, ahova december 9-én 16:00 órától várják a díszítő kedvű helybelieket. A választott helyszínek jellemzően óvodákhoz közeliek, hiszen a kis ünnepségeken a KŐKERT által kihelyezett solar fényfüzérek után a gyerekek helyezhetik el majd a fákon a saját készítésű díszeiket, miközben énekkel, verssel köszöntik az ünnepet.

Ugyanezen az újságoldalon olvashatunk arról, hogy már 169 db kutyaürülék-gyűjtő edény van kihelyezve Kőbányán, és most az önkormányzat úgy döntött, hogy az ürülékgyűjtők közelében a járdán piktogrammal is jelzi a felelős állattartás egyik lényeges ismérvét: ott az edény, ha a kedvenc végzett a dolgával, a gazdi se felejtse el azt a gyűjtőbe helyezni!

Kép: Kőbányai Hírek

Forrás: Kőbányai Hírek 2022. november