734 millió Ft rezsitámogatást kap Kőbánya

Negyvennégy milliárd forint kormányzati támogatást kapnak rezsiköltségeikhez a 10 ezer lakos feletti települések és fővárosi kerületek – jelentette be Láng Zsolt kormánybiztos. Ezen belül, egyeztetések alapján, Kőbánya 734.300.979 millió forintot kap. 

A támogatást az alapvető közszolgáltatások fenntartására adja a kormány az ukrajnai háború és a brüsszeli szankciók miatt kialakult gazdasági helyzetben. Megvizsgálták a többi között a települések anyagi helyzetét, energiabeszerzési szerződéseit, azok lejártát. A támogatás odaítélésének nem volt feltétele az önkormányzati takarékossági program, de ennek maguktól eleget tettek a helyhatóságok.

Mindez Pongráctelepet is közvetlenül érinti annyiban, hogy lakótelepünk nyugati részén egy tömbtelken több önkormányzati intézmény működik, melyeknek megnövekedett összegű rezsiszámláit is fizetni lehet ezen állami támogatásból: a Gyöngyike Óvoda, a Bölcsőde, a Gyermekek Átmeneti Otthona, a Pongrác Idősek Klubja és a Pongrác Közösségi Ház, a háziorvosi és gyermekorvosi rendelő, és talán még a civil közhasznú fenntartású Emberbarát Alapítvány is.

Az állami támogatás körül politikai vita alakult ki, mivel az ellenzéki vezetésű budapesti kerületek nem kaptak ebből a 44 milliárd forintból, bár a hírek szerint maguk az ellenzéki polgármesterek nem keresték az egyeztetési lehetőséget a kormánybiztossal (aki 2019-ig kormánypárti polgármester volt a II. kerületben). Kőbányán annyiban sajátos a poltikai helyzet, hogy a képviselőtestületben ellenzéki többség van (2019 óta), viszont D. Kovács Róbert Antal polgármester kormánypárti.

Forrás: 10.kerület.ittlakunk.hu