Pénzhiány miatt töröltek Kőbányán tervezett állami fejlesztéseket

Vadai Ágnes megkérdezte Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét: Mely állami beruházások sorsa pecsételődött meg? A kérdésre Lázár János építési és beruházási miniszter válaszolt, közzétéve egy listát a 2022 májusa és 2023 júniusa között leállított beruházásokról.

A listán 270 olyan beruházás szerepel, melyek biztosan elmaradnak. Van köztük kerületi is: a Mázsa téri multifunkcionális sportcsarnokot is törölték, ez egyelőre nem épül meg. (És ezzel együtt a Pongrác út – Kőbányai út – Mázsa tér közlekedési csomóponttá átépítése is halasztódik a bizonytalan jövőbe.)

Emellett a Nemzeti Szabadidős Egészség Sportpark Program kőbányai pályázatát is elhalasztják és a kőbányai sportpark sem épül meg. Szintén leállították a könnyűzenei képzési központ (Póka Egon Akadémia) építését a volt Északi Járműjavító oktatási épületében.

A Déli Körvasút kőbányai projektje is leáll, és a Népliget megállóhely egyelőre nem épül meg az Üllői úton.

Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Program célja, hogy olyan létesítményeket biztosítson a településeknek/kerületeknek, melyek ingyenesen, bárki számára, helyben állnak rendelkezésre. A program keretében a települési önkormányzatok nem pénzbeli támogatást kapnak, hanem egy vagy több létesítményt, sportparkot, esetleg futókört. A sportparkot vagy sportparkokat a Nemzeti Sportközpontok építteti az önkormányzatok számára.

Forrás: 10.kerület.ittlakunk.hu