Eladja az államnak a kőbányai önkormányzat a Hős utcai gettót, a maradék lakók a környező kerületekbe költöznek

A Népszava 2023.07.31-én megjelent cikke arról ír, hogy a kőbányai önkormányzat képviselőtestülete júniusi ülésén arról döntött, hogy részben eladja, részben ingyen átadja a magyar államnak a Hős utca 15. A és B társasházak 317 ingatlanából önkormányzati tulajdonba került 254 lakást – az indoklás szerint annak érdekében, hogy elősegítse a Terrorelhárítási Központ (TEK) új műveleti komplexumának megvalósítását.

Fotó: Google Maps

Az állam nevében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. még februárban kezdeményezett tárgyalásokat a bérlemények átruházásáról, nyárra sikerült megegyezni.

A TEK régóta tervezett beruházásáról még 2020-ban döntött a kormány, csakhogy az abban szereplő határidő már régen lejárt. Majd egy idei, 2024/2023-as számú kormányhatározattal bízta meg az Orbán-kabinet a gazdaságfejlesztési minisztert, hogy az MNV útján gondoskodjék a Hős utcai krízistömbben lévő ingatlanok tulajdonjogának megszerzéséről. Az ügylet minél gyorsabb lezárása érdekében a az MNV fizetni is hajlandó volt.

A 166 eredetileg is önkormányzati tulajdonban lévő lakásért valamivel több, mint 1 milliárd forintot fizet most a kőbányai önkormányzatnak, míg az állami támogatásból korábban megvásárolt 88 ingatlant ingyen adja át a kerület.

„A két épületben még mindig 15-20 lakásban laknak tulajdonosaik, zömükben negyvenes éveikben járók, de vannak nyugdíjasok és néhány gyerek is. Rajtuk kívül még 43-48 tulajdonos van, akikkel egyelőre nem egyeztek meg, de már sikerült elköltözniük. Folyton változó számban, de nagyjából 10-20 lakásban élnek albérlők, illetve jogcím nélküliek és lakásfoglalók. A hátramaradottak nagyon sanyarú körülmények között élnek, hiszen a végtelenül lepusztult épületekre már senki sem költ, hiszen úgyis lebontják. Csak azt nem tudni mikor” – összegez Molnár Zsuzsanna, a telepen szociális munkát végző Kontúr Egyesület elnöke, aki bízik benne, hogy még a fűtési szezon előtt minden ott lakó sorsa rendeződik, de mint mondja: „iszonyat lassan zajlik az egész”. Valóban, ez a hosszú történet 2017. végén indult, amikor – az augusztusi drogos mizéria után kerületszerte szétrajzó bódult “zombik” láttán – az önkormányzat (vagy maga a polgármester) addig lobbizott az államnál, míg végül 2017. legvégén a belügyminisztérium rendeletben biztosított 2,1 milliárd forintot a kőbányai önkormányzatnak a Hős utcai gettó felszámolására. De mivel az önkormányzat csupán 4-5 millió forintot kínált egy-egy lakásért a tulajdonosoknak, akik ténylegesen bent is laktak, érthetően nem akarták eladni ennyiért a “tetőt a fejük fölül”, mert ennyi pénzből nem vásárolhattak volna másik lakást Budapesten (még a nagy ingatlanár emelkedés kezdeti időszakában). És ez meglehetősen lelassította a gettó szanálását, olyannyira, hogy 2020. nyarán az önkormányzat visszaadta az állami támogatás maradékát, és azóta mostanáig elvileg a belügyminisztérium próbálkozott a maradék lakások felvásárlásával.

Most a Hős utcában ragadtaknak a Kontúr Egyesülettel együttműködve, egy karitatív egyesület közreműködésével biztosítanának elég bonyolult úton-módon cserelakásokat. Ezek zömében 25-45 négyzetméteresek és a Hős utcaihoz hasonló színvonalúak, esetenként fürdőszoba nélküliek, felújításra szorulnak. A csereként felajánlott ingatlanok zöme a VIII., a XIX. és a XX. kerületben van, de néhányan elfogadtak kisebb vidéki házat is a szegregátumi szoba-konyháért cserébe. A kapott cserelakások felújításában a Hős utcaiak is részt vesznek.

Az adásvétellel párhuzamosan az MNV kisajátítási eljárást is indított a megmaradt lakások megszerzése érdekében. A vételi ajánlat alapját képező ingatlanbecslést a fővárosi kormányhivatalra bízták, ahonnan március közepétől kezdtek el szállingózni a levelek a tulajdonosoknak az ingatlanuk forgalmi értékének megállapításához szükséges helyszíni szemle miatt. Az értékbecslők már mindenütt jártak, de vételi ajánlatot még senki nem kapott.

Forrás: Népszava