Népliget ötletpályázat: lezárult a szavazás

A Fővárosi Önkormányzat 2022 augusztusában írt ki tájépítészeti ötletpályázatot a Népliget megújítására. A szakmai bizottság által legjobbnak ítélt pályaműveket a nagyközönség is értékelhette: november elejéig lehetett szavazni az ötlettervekre. A szavazás lezárult, tette közzé az Építészfórum.

A legtöbb voksot és így a 3 millió forinttal járó közönségdíjat az OpenSpace Kft. (vezető tervező: Pápai Veronika; munkatársak: Bulath Janka, Lugosi Flóra, Lenkai Borbála, Lénárt Eszter) 7-es számú pályaműve kapta. 

Pápai Veronika kiemelte, hogy a Népliget különleges, mert nagyon jó állapotú zöldfelületei vannak. Ez volt a tervük kiindulópontja is, szem előtt tartották, hogy minden elem, ami bekerül a parkba, azt szolgálja, hogy a jövőben is a természet élvezete lehessen itt a legnagyobb attrakció. Az új funkciókat a természeti értékek tiszteletben tartásával a park szélére szervezték. 

Népliget tervezett látképe a nyertes pályaműből. (Forrás: Építészfórum)

Pályaművük egy visszafogott, túlzásoktól mentes javaslatot ad a Népliget rehabilitációjára. Kerüli a látványos, öncélú attrakciókat, vezérelve a természeti értékek védelme és a kialakult táji értékek megőrzése. 

A különböző funkciók, mint sportpályák, játszótér, vendéglátás elsősorban a már jelenleg is burkolt vagy beépített területeken valósulnak meg. A sportfunkciókat részben a meglévő sportterületeken képzeli el, az Építők sporttelep helyére gyepes sportkertet álmodva.

Eredeti javaslata a tervnek az újligeti területen a szánkódomb mellett kialakításra javasolt „diffúz játszótér”, ahol gyermekek számára helyez el elszórtan natúr játékpontokat és ezzel párhuzamosan botanikai tankertként szemléletformáló funkciót, land artként pedig művészeti funkciót is betölt.

Jó felvetés a Centenáriumi park kialakítása is, az eredeti elemek virtuális megidézésével.

Az ötletpályázat célja az volt, hogy eldőljön, milyen terv alapján valósuljon majd meg a park lépésről lépésre történő rehabilitációja. A kiíró olyan terveket várt, amelyek tiszteletben tartják a Népliget történeti kert jellegét, ugyanakkor a klímaváltozás kihívásaira is választ adnak.

Azért azt is meg kell említeni, hogy a Népliget egy jelentős része állami tulajdonban van, és a 2010-es években voltak már nagyszabású állami tervek is a Népliget sport célú fejlesztésére, összefüggésben a Népliget mögötti, mára már teljesen az FTC-hez tartozó sporttelepek fejlesztésével. De ahogy egyelőre az állam sem tudott pénzt fordítani a Népligetre, úgy a Fővárosi Önkormányzat is egyelőre csak tervezni tud, a beruházáshoz nincs és belátható ideig nem is lesz pénze.

Forrás: 10.kerület.ittlakunk.hu