Kínai Újávi Fesztival szinte a szomszédban

A budapesti kínai közösség az idei kínai újévet – a sárkány évét – két hétvégén át tartó programsorozattal köszönti január 28.-án és február 3-4.-én, a Kínai Újévi Fesztivál keretében. Az esemény színhelye mindkét időpontban a Budapesti Chinatown (a Mázsa tér mögött), a korábbi éveknél nagyobb kültéri rendezvénnyel, nagyobb színpaddal és több parkolóhellyel.

Az első vasárnap (január 28.-án) Quanzhou városának lesz szentelve. Quanzhou ősi kínai város, az Unesco világörökség része, a Song és Yuan dinasztia idején (960-1368) “kelet-ázsia fővárosa”. Hivatásos előadóművész csapat érkezik Quanzhou-ból, hogy egyórás műsort tartson Budapesten, amiben lesz néptánc, tradicionális Nanyin zene, Gaojia-opera, Liyuan-opera, kungfu, marionett, kosztüm-bemutató, és sok minden más. A csapat tagjai olyan mesterek is, akik bemutatják Quanzhou világhírű kézműves kulturális örökségét.

A második hétvégén (február 3-4) két napon át tartó programok lesznek: oroszlán- és sárkánytánc, színpadi előadások, kínai kalligráfia és festészet, teaszertartás, bambuszbot tánc, hanfu (tradicionális kínai öltözék) cosplay, kínai kézművesség, és sok más minden. Profi séfektől megtanulható hogyan készül a jiaozi, a tangyuan és a rózsás diós sütetmény.

Az idei évi lesz a valaha volt legnagyobb kínai kulturális fesztivál Magyarországon. A részletes program itt látható:

1.rész https://www.facebook.com/events/922755032097789/

2.rész https://www.facebook.com/events/382209237631677/

Forrás: Chinatown Budapest