Fedett és zárható kerékpártárolóra pályázhatnak a kerületek

A Fővárosi Önkormányzat nyílt pályázatot hirdetett a kerületek számára, hogy fedett, zárható kerékpártárolókat szerezzenek be és üzemeltessenek.

A cél az, hogy segítsék a biztonságos kerékpártárolást olyan társasházi, lakótelepi környezetben, ahol ez közös tárolóhelyiség hiányában nem, vagy csak korlátozottan lehetséges.

Nem csak a bicikliket lehet bent lakatolni, de a lehajtható fedél is zárható.

A közösségi költségvetésben a budapestiek javaslata és szavazatai alapján egy pilot program indulhat, amely megalapozhatja a nyugat-európai nagyvárosokban már elterjedt kerékpárparkolási megoldást. Ezzel is segítve, hogy még többen választhassák az olcsó, környezetbarát és egészséges kerékpáros közlekedést vagy sportot.

A kerületek március 1-ig pályázhatnak a vissza nem térítendő támogatásra.

A projektben a fővárosi kerületi önkormányzatok a kerékpártárolók beszerzésére és üzemeltetésére fordítható, vissza nem térítendő pénzbeli támogatásra pályázhatnak a közösségi költségvetésben megszavazott bruttó 50 millió forintos összegig. A támogatást elnyerő kerületeknek kell gondoskodniuk a kerékpártárolók beszerzéséről, népszerűsítéséről, legalább 3 évig történő üzemeltetéséről, a használókkal való kapcsolattartásról és ehhez kapcsolódva egy általánosan a kerékpározásról szóló szemléletformáló tevékenységről.

A pályázatok elbírálásakor előnyt élveznek azok a helyszínek, amelyek közvetlen közelében a legtöbb lakás található, van kerékpárút vagy kerékpársáv, de nincsenek MOL Bubi kerékpárok. A pályázatból zöldfelületre nem építhető kerékpártároló, viszont támogatják, hogy autóparkoló helyére telepítsék ezeket a több jármű tárolására alkalmas eszközöket. Ezen feltételek miatt Pongráctelep nagyjából nem felel meg, de a fenti fotón látható típusú, lehajtható és zárható fedelű kerékpártárolóra valószínűleg itt is volna igény, tekintve hogy a pongráctelepi lakások és a pinchelyiségek is túl kicsik a biciklitárolásra.

Ugyanakkor egy ilyen közterületen való biztonságos és a lépcsőházi cipeléshez, otthoni tároláshoz képest kényelmes megoldásért a kerületek bérleti díjat kérhetnek a használóktól, tekintettel arra, hogy korábbi lakossági felmérések alapján túljelentkezésre lehet számítani, valamint a fedett, zárható tárolás extrább szolgáltatást nyújt az egyszerű utcai lakatolásnál. A bérleti díjat viszont olyan jutányos áron kell megszabniuk, hogy annak az egy kerékpár által elfoglalt közterület alapján arányosnak kell lennie az éves lakossági autótárolás árával, és profitszerzésre alkalmas árat sem szabad meghatározni. A bérleti díjjal biztosítható az is, hogy aktívan használt kerékpárok legyenek a tárolókban.

A Fővárosi Önkormányzat szándéka szerint a rendelkezésre álló 50 milliós forrás erejéig annyi nyertest fog hirdetni, ahány pályázat megfelel a pályázati kiírásban meghatározott feltételeknek azzal, hogy az egy pályázatban elnyerhető támogatás összege legfeljebb 20 millió forint.

A pályázatot online kell benyújtani. Részletek és a kapcsolódó űrlapok ezen a linken elérhetők el.

Forrás: 10.kerület.ittlakunk.hu