Debrecenben építenék fel az új Közlekedési Múzeumot

Több országos médium is írt ma arról, hogy Lázár János építési és közlekedési miniszter kedden, a Debrecen Televízió Közügy Extra című műsorában olyat mondott, hogy a kormány azt tervezi, hogy az új Közlekedési Múzeumot Debrecenben építik meg. Miközben ugye 2019-ben már lefolytatta szintén a magyar kormány a nemzetközi tervpályázatot az új Közlekedési Múzeum felépítésére Pongráctelep szomszédságában, a 2011-ben bezárt Északi Járműjavító területén, a Dízelcsarnokban, majd 2020-ban nemzetgazdasági szempontból kiemelten közérdekű beruházássá sorolták be a covid járvány és a késlekedő európai uniós pénzek miatt halasztgatott építkezést.

De nem kell megijednünk ettől a miniszteri közléstől, mert az utóbbi években több, Budapestről Debrecenbe való, nagyszabású kulturális intézmény átköltöztetési tervet jelentett be a kormány (pl a Természettudományi Múzeum), de ezek eddig mindig hamvába holt ötleteléssé szelídültek, részben pénzhiány miatt (még mindig nem jönnek az EU-s pénzforrások), részben pedig a politikai helyzet alakulása miatt. Most például az, hogy “a kormány első olvasatban megtárgyalta, és ezt a 150 milliárd forintos beruházást meg lehetne valósítani valahol a BMW-gyár közelében” egyszerre jelentheti a makacsul ellenzékieskedő főváros megbüntetésének politikai szándékát és az épülő kínai akkumulátorgyár miatt neheztelő debreceni polgárok kiengesztelését – pár héttel az önkormányzati választások előtt. Majd június 9-e után lehet, hogy ez a bejelentés is a süllyesztőbe kerül.

Bár nem foglalkozunk az önkormányzati választások budapesti szintjével, most kivételesen mégis belinkeljük ide az egyik főpolgármester-jelölt, Vitézy Dávid alábbi Facebook reagálását a fenti hírre, tekintettel arra, hogy ő volt a Közlekedési Múzeum igazgatója azokban az években, amikor lezajlott az Északi Járműjavítóba való költöztetés tervezése. (Olyan fantáziálgatásba pedig inkább bele sem megyünk, hogy Lázár János közlése egyben Vitézy Dávid kampányát is akarja erősíteni, ilyen közvetett módon…)

Addig is a pongráctelepi és környéki lakosok élvezhetik a Közlekedési Múzeum alkalmi kiállításainak közelségét a Kőbányai úton.

Vitézy Dávid Facebook posztja a képre kattintva érhető el.

Forrás: 444.hu