Mit tudhatunk a helyi képviselőjelöltekről?

Május 11-én már megírtuk, hogy a Pongráctelepet magában foglaló kőbányai 1. számú egyéni választókörzetben (evk) határidőig összesen 6 egyéni képviselőjelöltet jelöltet vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Iroda (NVI). Alább megpróbáljuk röviden bemutatni őket, ami nem könnyű, mivel többeknek utcai plakátjuk és internetes felületük sincsen.

A független Török Józsefről csak annyit találtunk az interneten, hogy az NVI először a Mi Hazánk jelöltjeként regisztrálta, majd ezt még áprilisban átsorolták “nem kíván indulni” státuszba, és májusban regisztrálták független jelöltként. Próbáltuk Facebookon megkeresni, de nem találtuk kampányoldalát, sem plakátját Laposdűlőn.

A Mi Hazánk pártnak a fentiek mellett is van saját képviselőjelöltje: Vékonyné Vadon Judit, akinek szintnén találtunk kampányoldalt, de még plakátot sem a Mi Hazánk Kőbánya Facebook oldalon, vagy bárhol az 1. sz. választókörzetben. De a Facebookon legalább van kerületi választási program “Tegyünk rendet Kőbányán!” címmel, ami a hajléktalanság kezelésére, polgárőrség, erdő- és parkőrség létrehozásáráa, valamint a társasházi jogviták egyszerűsítésére koncentrál.

A Momentum párt helyi képviselőjelöltje, Nagy Mária szintén nem látható az interneten, és a Momentum Kőbánya nevű Facebook oldalon kerületi programot sem találtunk. Laposdűlőt körbejárva általában sehol nem találtunk Momentumos plakátot, de pont Pongráctelepen, a buszmegállóban van egy, ám ez a plakát az európai parlamenti (EP) választásra buzdít a Momentum melletti szavazásra. (És ugyanitt van egy Vitézy Dávid főpolgármester jelölti plakát is.)

A Mi Hazánk és a Momentum talán érdektelenségből nem kampányol a kőbányai 1. sz. evk-ban, mert vannak más választókörzetek, ahol már 2019-ben momentumos képviselőjelölt nyert, és most nyilván az ő újraválasztásukra, illetve a két párt polgármester jelöltjeinek megválasztására koncentrálják az erőforrásokat.

Az 1. sz. egyéni választókörzetben van civil jelölt is: Varga Andrea, akit az Összefogás a Jancsi Telepért Egyesület jelölt. Az egyesület a MÁV-telep lakóinak érdekvédelmi és kulturális egyesülete, ami erősen csökkenti az esélyét, hogy az ő képviselőjelöltjük kaphassa a legtöbb szavazatot a Laposdűlő városrész egészére kiterjedő választókörzetben. (Matematikailag azért sikerülhet is, hogy ha az összes MÁV-telepi választópolgár rá szavazna június 9-én, míg a jelenlegi két legesélyesebb, ellenzéki és kormánypárti képviselőjelöltre alacsony részvételi arány mellett fejenként kevesebben szavaznának…) Az egyesület a Facebookon privát csoportként működik, és az interneten máshol sem találtunk választási plakátot, programot. Az alábbi MÁV-telepi fotó a Facebook-csoport fejlécében van.

Cikkünk végére hagytuk a megválasztásra igazán esélyes két képviselőjelöltet: a jelenlegi és az előző képviselőnket.

Papp Zoltán 2019-ben a Demokratikus Koalíció (DK) jelöltjeként lett először helyi képviselő, és most a DK – MSZP – Párbeszéd–ZÖLDEK és az LMP közös jelöltjeként indul az újraválasztásáért. Neki már évek óta van saját képviselői Facebook oldala, ahol visszafelé görgetve mindenki képet kaphat az eddigi képviselői tevékenységéről. Ezenkívül ő már többfelé ki van plakátolva a választókörzetben, így Pongrácelepen is (akárcsak Mustó Géza ellenzéki koalíciós polgármester jelölt), de csak a Facebook oldalán találtuk az alábbi plakátot, amiben rövid választási bemutatkozás is olvasható. Mi a Pongrác út menti Pongrácz park tavaly nyári felújítását emeljük ki a 2019-2024 ciklus képviselői munkásságából, mivel ezt a kerületi képviselők fejenként évi 10 millió forintos önkormányzati keretéből kezdeményezte (pár képviselőtársa hasonló hozzájárulásával). Külön említjük azt is, hogy Papp Zoltán képviselőként nemcsak posztol a Pongráctelep nevű közösségi Facebook csoportban, de válaszol is a helybeliek kérdéseire. Esetleg még elolvasásra, vagy inkább nosztalgiázásra ajánljuk a Vagyunk! című, rendszertelenül megjelenő pongráctelepi “újság” 2020. márciusi számát, amibe az akkor még új képviselővel készítettünk bemutatkozó interjút, de közvetlenül a covid-lezárások kezdete előtt, amikor még senki sem sejtette, hogy mennyire megváltoztatja a világ és a hazai dolgok menetét a koronavírus járvány…

Gál Judit 2010-2019 között volt már helyi önkormányzati képviselő a Fidesz-KDNP színeiben, de sokan inkább a Hungária körúti Bem József Általános Iskola tanítójaként, majd igazgatójaként ismerik (innen azóta visszavonult, a kerületi önkormányzat pedig Kőbányáért díjjal ismerte el közel négy évtizedes pedagógusi munkásságát). Most újra kormánypárti képviselőjelölt, akinek D. Kovács Róbert Antal jelenlegi és szintén újrázni kívánó kerületi polgármesterrel közös választási plakátja sok helyen ki van függesztve oszlopokra Pongráctelep utcáin is. Ezen a plakáton nincsen választási program, és meglepő módon Gál Judit képviselői Facebook oldalán sem találtunk ilyet, de itt legalább sűrűn posztol a vele azonos pártvezetésű kerületi önkormányzat és polgármester átadásairól, rendezvényeiről, stb. (Egyébként a Kőbányai Fidesz Facebook oldalon sem találtunk kerületi kormánypárti választási programot.)