Közvilágítási hiba bejelentés mobiltelefonos alkalmazással

Manapság már nem csak telefonhívással, hanem okostelefonos alkalmazással is be lehet jelenteni a közvilágítás hibáját, ami a telefonhíváshoz képest fejlettebb tájékoztatási lehetőséget nyújt az illetékes szolgáltató felé.

Ehhez persze jó tudni, hogy bár a köztudatban (nagyjából helyesen) az van, hogy Budapesten “az ELMŰ” az áramszolgáltató, magát a közvilágítást a fővárosban egy külön cég, a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. (BDK) szolgáltatja. Amikor az ELMŰ 06-40-38-39-40 hibabejelentő vonalát hívjuk, és kialudt közvilágítást jelentünk be, az adatokat felveszik ugyan, de továbbítják a BDK-nak.

Ha viszont mobiltelefonos applikációval szeretnénk hibabejelentést tenni, a napokban bevezetett ELMŰ-ÉMÁSZ közvilágítási hibabejelentő applikáció (alkalmazás, app) a Budapest területére bejelentett hibákat nem tudja fogadni. Szerencsére azonban a BDK honlapján találtunk egy leírást arról, hogy Androidos mobiltelefonokra a szoftverközpontból (Google Play) letölthető a BDK saját applikációja. Indítás után lehetővé teszi a regisztrációt, bejelentkezést, fényképek készítését, azok automatikus felcímkézését a GPS koordinátákkal és más adatokkal, majd feltöltését. Az alkalmazás internet-kapcsolat nélkül is működik, amikor felépül egy működő netkapcsolat, akkor automatikusan szinkronizál, és fel- illetve letölti a szükséges adatokat. Telepítés után az app felajánlja a regisztráció vagy belépés lehetőségét. Regisztráció esetén helyben kitölthető űrlapot ad fel (tehát nem a weboldalra irányít), és kéri az email megerősítését. Ha a felhasználó egyszer regisztrált, vagy belépett, soha többé nem kérnek tőle felhasználónevet vagy jelszót, hanem ezeket helyben titkosítva letárolja a rendszer.

2015.10.31_kozvill hibajelento app

Végül a BDK-nak van egy bármilyen HTML5 kompatibilis böngészővel használható hibabejelentő weboldala is, amely optimalizálva van kis felbontású mobilkijelzőkre is, de az oldal csak folyamatos adatkapcsolat mellett működik. A legfontosabb funkciók, úgymint kép készítése, GPS koordináták feltöltése, és kiegészítő adatok megadása, minden további nélkül működik.