Pongráctelep az egyik legolcsóbb lakótelep

Az Urbanista blog 2014.11.12-i posztjában ismerteti az OTP Jelzálogbank 2014-es Lakótelep Értéktérképének legérdekesebb mutatóit.

Ez a banki jelentés alapvetően arról szól, hogy a 2008 óta tartó gazdasági válság előtti árakhoz képest 18%-kal zuhantak a lakótelepi lakások árai Magyarországon, valamivel nagyobbat, mint a lakóingatlanok átlagára, de néhány drágább lakótelepen már magasabb a négyzetméterár, mint a válság előtt. Az elemzés főleg, de nem csak panel lakótelepek árszínvonalát elemzi.

Az elemzés szerint a legdrágábbak az ötvenes-hatvanas években, blokkos építési móddal épült, 3-6 szintes épületekből álló, vagy a nyolcvanas években, modernebb technológiával, eleve magasabb presztízsű területeken épült lakótelepek.
A legolcsóbb lakások – válsággal küzdő térségeken kívül – leginkább a hetvenes évek nagy, akár 10-15 ezer lakásos panellakótelepein találhatók. 

Az általános elemzésen túl grafikonokat is tartalmaz a banki jelentés, amelyekből az Urbanista blog készítette az alábbi legdrágább-legolcsóbb budapesti-vidéki lakótelepek toplistáját, melyen a Pongráctelep is feltűnik, mint az egyik legolcsóbb lakótelep Budapesten 132.000 Ft/négyzetméter átlagárral. Bár az elemzés nem tér ki ilyen részletekre, feltételezhetően ez az alacsony ár nem annyira az itteni lakások egyéni állapotát, adottságait, mint inkább Pongráctelep közmegítélését, “rossz hírét” tükrözi. Remélhetőleg a hamarosan befejeződő Kis-Pongrác projekt fizikai fejlesztései, felújításai, illetve ennek nyomán a helybeli lakosok lakókörnyezetükhöz való hozzáállásának javulása segítenek megfordítani ezt a trendet, és egy pozitív folyamatot elindítani, hogy a Pongráctelep idővel (ha nem is jómódú, de legalább) jó hírű lakótelep legyen…

2014.11.13_Pongractelep_a_legolcsobb_lakotelepek_listajan

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.