Hol tart Kőbánya-alsó vasúti megállójának felújítása?

A MÁV Zrt. beruházásában 2019. júniusában kezdődött meg a Kőbánya alsó vasúti megállóhely felújítása, mely jelenleg is folyamatban van. Több kőbányai lakos is érdeklődött a beruházás megvalósulását illetően, amelyről a MÁV Zrt.-től kapott tájékoztatás alapján az alábbiak tudhatóak.

A karbantartás keretében az eddig elkészült és a 2020. évben még tervezett munkálatok az alábbiak.

A peron és a hozzá tartozó szerkezetek, az aszfaltozás, továbbá a perontető-lámpatestek cseréje és a tartóoszlopok karbantartása megvalósult.

A felvételi épületen lévő óratorony megújult, valamint az épület homlokzatburkolása is megtörtént.

A felvételi épület hátsó, vasúti rézsű felé eső oldalán az elektromos és távközlési vezetékek nagy részének cseréje, a vízelvezetés megoldása az előzetes tervek szerint még ebben az évben elkészülhet.

Kőbánya-alsó a Liget téri buszpályaudvar felől. Fotó: Kőbánya.hu

2021. évben folytatódik a felújítás, a még hátralévő munkálatok a következőek.

A felvételi épület tetőszigetelése, a nyílászárók cseréje és a villámhárító kivitelezése várhatóan a 2021. év első félévében fog megvalósulni.

Várhatóan 2021. év második félévében elkezdődik a felvételi épület belső átalakítása, ami az utazóközönség kiszolgálása mellett elsősorban a szakszolgálati működést segítő átalakítást jelent. A felvételi épületben bérbeadásra, kereskedelmi hasznosításra alkalmas területeket alakítanak ki. Megtörténik a peronhoz vezető lépcső karbantartása is.

Kőbánya alsó vasúti megállóhely és felvételi épület külső karbantartásai munkálatainak tervezett befejezési határideje 2021. év vége.

A felvételi épület belső átalakítási munkáinak befejezése pedig 2022. év végéig várható.

MEGJEGYZÉS: a fenti összesítés nem ír lift beépítéséről, nem véletlenül, mert ilyen tervbe sem volt. Még 2019-ben kérdezett rá egy olvasónk, mert a szolgálati épületben volt régebben egy teherlift, de a MÁV Zrt. a válaszában az anyagi keret szűkösségére hivatkozott, hogy miért nem gondoskodnak az akadálymentesítésről a vasútállomás felújítása során, valamint közölte, hogy korábban ugyan valóban működött egy teherlift, de kizárólag üzemi célból, utasforgalomtól elzárt területen, ráadásul most el is bontják ezt a liftet. Pedig évi félmilliós utasforgalom mellett igazán elkélne egy lift is…

Forrás: Kőbánya.hu