Helytörténet

A PONGRÁCTELEP HELYTÖRTÉNETE

Bár még “csak” 75 éves a lakótelepünk, szép számmal vannak helytörténeti források, különösen az építés 1939-1942 közötti korszakából. Az alábbi belinkelt oldalakon tematikus fejezetenként lehet olvasni az eddig összegyűlt ismeretekről.

A helytörténeti források legfontosabbjai a Fővárosi Közlönyök (önkormányzati képviselői viták, polgármesteri jelentések, közbeszerzési hirdetmények) és Dr. Halász Árpád fővárosi tisztviselő 1939-1941. évi jelentései a fővárosi középítkezésekről. Főleg ezeken alapul a Pongráctelepről eddig író két történeti szakmunka: a Ferkai András szerkesztette Pest építészete a két világháború között (Bp., 2003, 318-321. oldal) és Umbrai Laura: A hatósági kislakás-építés története Budapesten (1870-1948) (Bp., 2008, 288-304. oldal). Umbrai Laura könyvét megelőzte a szerző doktori disszertációja, amely valamelyest részletesebb és tudományosabb megfogalmazásban az interneten is elolvasható (ELTE, 2007, 213-241. oldal).

Ezenkívül még figyelembe ajánljuk a Tér és Forma című építészeti szakfolyóirat 1942/11. számát, amelyben komplett cikksorozat ismerteti az akkoriban frissen felépültnek számító Pongráctelepet, sok-sok fotóval. Ez a folyóirat alapvetően Dr. Halász Árpád éves jelentéseit használta fel, de új fotókat is közölve.

A helytörténeti fejezetek az alábbi címekre kattintva olvashatók.

A környék 1939-ig

Tervek és lakóházak

Hasonló kislakásos telepek

Intézmények és közterületek

Műalkotások egykor és ma

Első lakók és lakásbelsők

Pongráctelep helytörténeti térképe

Pongráctelep helytörténeti térképe

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük