VIDEÓK

Ezen az oldalon a Youtube videómegosztó portálról linkeltünk be időrendben mások által a Pongráctelepről készített (vagy legalább részben a Pongrácteleppel foglalkozó) videókat. Ezenkívül a Kis-Pongrác lakótelep Facebook-oldal videótárába és a “Pongráctelep (Pongrác út 9.)” nevű Youtube-csatornára töltünk fel saját készítésű helyi illetőségű (kis)filmeket, melyeket az adott aktuális posztjainkba is beágyazunk.

Mindenekelőtt ajánljuk mindenki – pongráctelepi (ex)lakosok és a lakótelepet csak hírből (vagy egyáltalán nem) ismerők figyelmébe a Duna TV 2010-es kisfilmjét, mely Kovács Koko István emlékein keresztül nagyon érzékletesen mutatja be a Pongráctelepet – éppen a Kis-Pongrác projekt előtti állapotában, és sok 1970-1980-as évekbeli emlékkel.

Szerelmes földrajz – Kovács Koko István

A Duna TV Szerelmes földrajz című sorozatában 2010. február 27-én sugározta a Kovács Koko Istvánnal készített 33 perces riportfilmet (rendező-operatőr: Dalai István, szerkesztő-riporter: Hollós László), amelyben a riporter Kokóval körbesétálja a behavazott Pongráctelepet, és környékét (MÁV-telepi iskola, Pongrác út 17. alatti kápolna, MTK-pálya), utazgatnak a 37-es villamoson és eljutnak a hajdani EVIG sporttelep helyéig. A bő félórás filmben megismerhetjük Koko gyermekkorát, hogy milyen volt felnőnie egy nehéz anyagi körülmények között élő családban és a “kemény” hírű, de mégis boldog gyermekkort biztosító, közösségi élettel teli Pongráctelepen, és milyen volt innen elindulnia a bokszolói karrier útján.

Maga a film megtekinthető a NAVA filmarchívum oldalán (sajnos itt akár 5-10 percet is kell várni a betöltésre), vagy rá lehet keresni a Youtube-on, például itt.

A film beszélgetései közben Deák Bill Gyula számokat hallgathatunk, de a címfeliratozás ellenére nem csak a Kőbánya Blues-t, hanem a Kocsma Bluest és a Mindhalálig Bluest is. A film végén Kokó zárszóként megfogalmazott gondolatait a Pongráctelepről alábbiakban idézzük:

A Pongráctelepre viszont mindig visszamegyek, mert ahogy végigmegyek ott autóval azokon a kis utcákon és körbenézek a házakon, mindig az jut eszembe, hogy itt régen éltek emberek. Most meg olyan, mintha nem élnének ott emberek, és amikor én ott felnőttem ’84-ig, akkor nem hogy éltek ott emberek, hanem boldogan és vidáman éltek, talán még a mostaninál is nagyobb szegénységben. Nem sok minden változott, de maga a házak, maga az arcok ott a telepen az úgy visszaránt a valóságba, hogy innen indultam, és hogy ennek a telepnek mennyi mindent köszönhetek: tartásban, a sportszerű gondolkodásmódban, mert ott a telepen amellett, hogy nagyon sok vademberrel voltunk körülvéve, dolgozott a fair play, tisztességes volt még a bűnöző is, ha lehet ilyet mondani. Ez mostanra már teljesen kiveszett a mai világból, úgyhogy én arról a telepről a mostani világban én nagyon sok mindent szeretnék, ha lehetne, át is hozni.

Családi műhelyfilm az 1960-as évekből

Egy igazán unikális felvétel Pongráctelepről: Knébl József pongráctelepi édességgyártó műhelye az 1960-as években, a régi 18. épület (ma Csilla utca 4.) légópincéjében – a család által készített film!

2011.02.21 Kőbányai Regionális Híradó – A kőbányai “Kis-Pongrác” lakótelep szociális célú városrehabilitációja. A projekt indulását beharangozó híradós felvétel.

2011.11.14 Kőbányai Regionális Híradó – Nemsokára elindul a Kis-Pongrác projekt

2011.12.06 “Hírek a Gyöngyike utcai óvodából” – a Kis-Pongrác projekt elindulását felvezető gyermekrajz pályázat kapcsán nyilatkoznak kerületi és projekt vezetők.

2012.01.11 – Elkezdődött a Kis-Pongrác projekt. (A videó elején a helytörténeti bevezetőben sajnos összekeverték a Kis-Pongrác lakótelepet a Pongrác út 17. szám alatti, “másik” Pongrácteleppel. A projekt “akcióterületét” képező lakótelepet nem az állam építette trianoni menekülteknek az 1920-as években, hanem a főváros építette 1939-1942 között, az általános bérlakás “ínség” enyhítésére, elsősorban fővárosi alkalmazottaknak és egyéb, sokgyerekes családoknak.)

2012.05.19 Indul a Kis-Pongrác projekt – táblaavató ünnepség, Marksteinné Molnár Julianna megnyitó beszéde.

2012.12.13 Ganxsta Zolee és a Kartel – Telepi gyerekek. Videóklip pongráctelepi és Hős utcai részletekkel.

2013.05.09 Fókusz Alapítvány – TElep+ÉN projekt

A Fókusz Alapítvány (www.fokuszalapitvany.hu) által életre keltett TElep+ÉN fotó közösség a kőbányai „Kis-Pongrác” lakótelep szociális célú városrehabilitációja kapcsán megvalósult mini projektek egyike (KIVF-1.5/ST-11-03). A “TElep+Én„, fiataloknak szóló fotós projekt célja egy olyan közösség létrehozatalának elősegítése, amely büszke lakóhelyére, ismeri annak múltját, illetve aktívan részt vesz környezete átalakulásába. Úgy gondoljuk, hogy mindez hozzájárul az egészséges területi és etnikai identitáshoz, a kiegyensúlyozott személyiségekből álló lakóközösséghez.

2013.10.14 Közlekedésbiztonsági nap (Kis-Pongrác projekt)

2013.10.17 A Fókusz Alapítvány alapítója, a Kossuth-díjas Féner Tamás előadása a Pongrác Közösségi Házban

2013.11.04 ATV Kőbányai Regionális Híradó – Pongrác telep 1956-os áldozatai előtt fejhajtás. Emléktábla és dombormű avatás.

2013.12.10 ATV Kőbányai Regionális Híradó – Fókusz Alapítvány-TElep+Én projekt a Kis-Pongrác telepen.

2015.05.15 – A Kis-Pongrác projekt záró ünnepsége.

2015.01.22 Junkies: Telepi gyerekek lyric video (Ganxsta Tribute). Videóklip újrafeldolgozása pongráctelepi és Hős utcai utalásokkal.

2017. november: Pongráctelepen forgatott amatőr kisfilm, Telefonok – Célkeresztben címmel. A pongráctelepi Gyermekek Átmeneti Otthonában lakó fiatalok elbeszélései alapján és közreműködésével a Pongráctelepen forgatták le ezt az amatőr kisfilmet, ami a 10. Roma Life Közép-európai Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon fődíjat kapott.

2019.07.17 Pongrácz 9. telep. Zenei klip, előadója és szerzője Hagyma, azaz Hagymássy István, aki az 1950-1960-as évek Pongráctelepén nőtt fel, zenész-énekesi karrierjének jelentős részét Kőbányán töltötte, és bár már jó ideje messze, vidéken él, olyan erős nosztalgiát érez lakótelepünk iránt, hogy dalt is szerzett róla.