TÁRSASHÁZAK

Ezen az oldalon általános társasházi információkat, illetve a pongráctelepi társasházakról konkrét tudnivalókat, híreket osztunk meg.

Pongráctelepen 20 társasház van, ezekből 9-9 egymás mellett sorakozó épület a Salgótarjáni utcára (47-től 63-ig) és a Csilla utcára (2, 3, … 10-ig) házszámozva; valamint a lakótelep közepén, a Pataky Szakgimnázium előtt álló két épület megőrizte az 1963 előtti ház- és épületszámozást: Pongrác út 9., 7-es és 17-es épület. (Eredetileg az egész lakótelep a Pongrác út 9. házszámot viselte, míg az épületek 1-20-ig számozása ma is látható sokfelé a házfalakon.) Színes térkép a régi és mai házszámokkal, lépcsőházakkal itt nézegethető. A közös képviselők listája itt érhető el.

Az 1940-ben átadott lakóépületekben eredetileg 818 lakást alakítottak ki, majd az 1943-as tetőtér beépítések óta jelenleg 888 lakás van Pongráctelepen. A lakások számozása ma is az eredeti, érdekes számozást követi: az egész lakótelep összes lakása egy sorban van számozva, a régi 1. épület (ma Salgótarjáni utca 63.) 1. lakásától a régi 20-as épület (ma Csilla utca 2.) 818. lakásáig. Ebben a rendszerben az utólag beépített tetőtéri lakások 3. emeleti lakásszámokat kaptak /A vagy /B kiegészítéssel. (Több lépcsőházi kapu fölött még ma is látszanak a lakás sorszámok, pl. 365-381. Maguk a lépcsőházak A-D jelölésűek, a házak lakótelep belseje felé néző végétől kifelé haladva növekvő sorrendben.)

Pongráctelepet eredetileg a főváros építette (állami kölcsönből) “olcsóbérű kislakásos telepnek”. Az 1940-es évek végétől a X. kerületi tanács, majd 1990-től a X. kerületi önkormányzat volt az összes lakás tulajdonosa. Az 1990-es évek tömeges privatizációja során a bérlők többsége megvehette a “tanácsi” lakását, jelenleg mintegy 72 lakás van (tartósan) önkormányzati tulajdonban, többnyire szociális bérlőkkel. Ugyancsak az 1990-es években alakult meg a 20 lakóépületben a 20 társasház, melyek saját telket is kaptak az eredetileg osztatlan, közös lakótelepi telekből, de a pongráctelepi társasházak jobbára csak ún. úszótelekkel rendelkeznek, ami alig nyúlik túl az épület alapjain. A lakótelep közös területei megmaradtak a X. kerületi önkormányzat tulajdonában (beleértve a névtelen belső utcákat, valamint a Gyöngyike és Csilla utcát is). Telekrajzi térkép helyrajzi számokkal itt tanulmányozható.

Bár a 20 társasház 6 féle típusterv szerint épült, a lakások jóval egységesebb alaprajzúak voltak eredetileg. A pongráctelepi lakások több, mint 90%-a 37 nm-es, eredeti beosztása szerint lakókonyhával, két hálófülkével, pici előszobával és WC helyiséggel. A többi lakás mintegy 45-47 nm-es, két szobával, konyhával. Kivétel a Csilla utca 6. társasház (régi 15-ös épület), mert ezt az épületet a világháborús romjaiból úgy építették újjá, hogy összevontak lakásokat, így ebben a társasházban 55-60 nm-es lakások vannak.

Az évtizedek folyamán sok lakást átalakítottak alaprajzilag a bérlők majd tulajdonosok, pl. a központi lakókonyhából szobát csinálva, a lakásajtóhoz közelebbi hálófülkét pedig konyháva és fürdőszobává átalakítva. Fürdési lehetőséget eredetileg a lakótelep közepére felépített közfürdő biztosított, ami az 1970-es évekig működött (ma ennek épületében van a Pongrác Közösségi Ház). Mára gyakorlatilag minden lakásban kialakítottak valamilyen fürdőszobát, vagy legalább egy zuhanyzót. A főfalak jellemzően 40 cm vastagok, a mellékfalak 15 cm-esek, téglából, de már vasbeton szerkezettel, 2,7 m belmagassággal. Eredetileg minden lakás két külön víz-csatorna stranggal épült (WC és a konyhai falikút); de a későbbi átalakítások során sok lakásban a WC strangjára kötötték át az áthelyezett konyha és az utólag kialakított fürdőhelyiséget, ezért esetleg egyes mai lakástulajdonosok nem is tudnak róla, hogy a falban van még egy víz-csatorna vezetékpár, amit viszont még használhat pl. a fölötte lévő lakás. 1940-ben a szobák burkolata hajópadló, a többi helyiségé műkő volt. Az eredeti konyhák ablaka alatt egyfajta betonszekrény volt kamrai funkcióval, az idősebbek “Hitler-kasztli” néven emlegetik még ma is, amikor már csak helye ismerhető fel a fal bemélyedéséről. A pincében minden lakáshoz elkülönítettek tüzelőszer rekeszt (eredetileg fával és szénnel fűthető vaskályhákhoz és tűzhelyhez), valamint mosókonyhát és óvóhelyet is kialakítottak. Az óvóhelyek (légópincék) mai napig (2018) önkormányzati tulajdonban vannak, de funkcióvesztésük miatt bérelhetők, illetve privatizálásuk is várható előbb-utóbb. A vezetékes gázt az 1960-as években vezették be a lakótelepre, mára gyakorlatilag minden lakás gázzal fűt (jellemzően konvektorral, vagy cirkóval). Szélessávú internetszolgáltatás 1 Gbit sávszélességig ki van építve a lakásajtókig.

Közös képviselők listája (elérhetőségek, társasházak adószámai)

Társasházi törvény (2016.05.27)

Társasházi hírek – általános és pongráctelepi hírek

Társasházak – alaprajzok, közös képviselők, pályázati eredmények, stb.

Pályázatok