TÁRSASHÁZI HÍREK

2023.08.01

Ki tartózkodhat jogszerűen egy társasházban?

2017.03.31

Túlcsorduló kukák – mennyibe kerülne bővíteni a kapacitást?

2017.03.21

Kőbányai lakossági fórum a Településképi arculat kidolgozásáról

2017.03.01

Társasházak is pályázhatnak 0 %-os hitelre energetikai korszerűsítés céljából

2016.05.27

A társasházi éves beszámolókról

A társasházaknak minden év május 31-ig van idejük arra, hogy elfogadják a képviselők előző évről szóló pénzügyi beszámolóit. Az alábbiakban sorra vesszük, milyen szempontokra érdemes figyelnie a tulajdonosoknak elfogadásakor.

A képviselőknek két típusú beszámolót kell készíteniük: egyet a társasházi, egyet pedig a számviteli törvény szerint, utóbbiban mérleg és eredménylevezetést is végezve. A közös képviselők általában csak a társasházi törvény szerinti beszámolót terjesztik a közgyűlés elé, a tulajdonosok azonban igény szerint kikérhetik a másik elszámolást is.

Elsőként ezért a leggyakrabban használt, társasházi törvény szerinti beszámolókat mutatjuk be, egy későbbi cikkünkben pedig ismertetjük a részletesebb számviteli elszámolásokat is.

Tulajdonosként leginkább ezekre figyeljenek a közgyűlés előtt kapott anyagokban:

1) A tervezetthez képest mekkora bevétele volt a társasháznak? Minek tudható be a várt összegtől történt esetleges elmaradás?

2) Az előzetesen számítottnak megfelelően alakultak-e a kiadások? A beszámoló közgyűlésen nyugodtan kérdezzen rá, ha valamelyik tételben jelentős eltérést talál!

3) Ellenőrizze a társasház egyenlegét, amely a társasház gazdálkodását minősíti. A lakóközösség vagyonvesztésére utal például, ha a tulajdonosok közösköltség-tartozása nagyobb volt, mint a felújítási alapba gyűjtött összeg, a pozitív eredmény ugyanakkor lehetőséget nyithat társasházi felújítások, beruházások előtt.

4) A beszámolónak tartalmaznia kell az előző évben végzett karbantartási, javítási és felújítási munkákat is, legalább a munkák megnevezésével, valamint költségének feltüntetésével.

2016.05.27_Eves beszamolo es koltsegvetesi terv

A társasházi törvény kritériumai az éves beszámolókkal szemben:

– A tervezett és tényleges bevételek felsorolásánál a társasházzal szembeni közös költség és más tartozásokat is részletezni kell, valamint közölni kell az azok behajtására tett intézkedéseket is.

– A tervezett és tényleges kiadások megjelenítése fajtánként bontva, vagyis külön feltüntetve az igénybevett szolgáltatásokat és az egyéb kiadásokat. Amennyiben üzemeltetési költség is szerepel a közös költségben, akkor itt annak összetételét is részletezni kell, továbbá egyenként meg kell nevezni a karbantartáshoz sorolt munkákat és költségüket.

– A beszámolónak tartalmaznia kell a bevételek és kiadások különbségéből fakadó egyenleget is.

– A lakóközösség vagyonáról készült leltárt és a társasház egészét terhelő kötelezettségeket, például korábbi hitelfelvételt.

– Kötelező továbbá mellékelni a beszámolóhoz a társasház összes tulajdonosának közös költség egyenlegét, név szerinti bontásban.

– A jogszabály 2014-től hatályba lépő változtatása után a rezsicsökkentés eredményét is szerepeltetni kell a beszámolóban, közszolgáltatásonként és tulajdonosonként. A rezsicsökkentési teendőkről következő cikkünkben olvashat részletesen!

A számviteli törvény szerinti beszámolókat egy következő cikkünkben mutatjuk be!

Forrás: KözösÜgyek.hu

2016.05.27

OTP Társasházi Pályázat 2016

Megújult az OTP Bank Társasházi Pályázata. A lakóközösségek vissza nem térítendő támogatásokért indulhatnak
céljaik megvalósítása érdekében. Három kategóriában – összesen 9 millió forintot osztunk szét
a 9 nyertes lakóközösség között, plusz 1 000 000 Ft Különdíjért is indulhatnak a pályázók.

Kategóriák Díjazás
EzermesterKözösségépítésBiztonság Kategória első helyezett: 1.500.000 forint
Kategória második helyezett: 1.000.000 forint
Kategória harmadik helyezett: 500.000 forint
Plusz közönségszavazás alapján 1.000.000 forint különdíj

A pénznyeremények mellett idén szakmai támogatást is biztosít az OTP a résztvevőknek!

  • Az első 100 olyan pályázó, aki ajánlásával legalább egy új pályázó indul az OTP Társasházi Pályázaton, térítésmentesen vehet részt a THT Akadémia speciális egynapos képzésén, ahol a társasházak felújítása témában fontos információkat, tudást és technikákat sajátíthatnak el.
  • Az első 100, eHáz előfizetéssel nem rendelkező, teljes körű pályázati anyagot benyújtó pályázó az eHáz Classic társasházi ügyviteli szoftver egyéves előfizetését nyeri.
  • Az első 500, teljes körű pályázati anyagot benyújtó induló a Társasházi Háztartás (THT) szaklap egy éves előfizetését kapja, amely 10 lapszámot és a THT Sarokház Klubjának 3 konferencián való ingyenes részvételt biztosítja.
  • Idén minden pályázó nyer: minden induló automatikusan felvételt nyer a Házfórum Klubba, ahol további exkluzív szakmai tartalmakhoz férhetnek hozzá a társasházi/lakásszövetkezeti ügykezelés témájában.

A pályázati kiírást, a pályázati részvétel részletes feltételeit, valamint a további információkat a www.hazforum.hu oldalon találja, ahol a társasházakat és lakásszövetkezeteket, otthonteremtőket érintő egyéb aktuális hírekről is olvashat.

A pályázatok leadásának határideje: 2016. június 15.

Az OTP Banknál a társasházak és lakásszövetkezetek vissza nem térítendő támogatások nélkül is megvalósíthatják fejlesztési terveiket, ha a kamattámogatott hitel és a lakástakarék-szerződéshez kapcsolódó támogatás előnyeit együtt használják ki.

Forrás: OTP Bank

2016.05.26

Megszűnnek a társasházi netmonopóliumok

Az Index mai cikke arról tudósít, hogy az elektronikus hírközlési törvény (Eht.) július 1-én hatályba lépő módosítása értelmében ezentúl bármely közműszolgáltató köteles lesz információkat kiadni az őt megkereső hírközlési szolgáltatónak, hogy hol vannak vezeték hordozására alkalmas oszlopai, vagy optikai kábel behúzására alkalmas szabad csőnyílásai. Ha rendelkezik ilyesmivel, akkor azt köteles átengedni.

A jogszabály módosítás egy 2014-es uniós irányelvet honosít, melynek hatására az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) reményei szerint csökkenni fognak a díjak, és ez lökést ad a szélessávú fejlesztéseknek. A társasházak lakói is jól járhatnak, mert ott is kötelező lesz biztosítani, hogy egy újabb szolgáltató betelepülhessen a házba. Onnantól viszont a lakókon múlik, hogy az ingatlanon belüli hálózatépítést is engedélyezzék, ami elképzelhető, hogy a fúrással jár.

Lakótelepünkön a telefonszolgáltatókon kívül a Digi biztosít kábelinternet szolgáltatást, ez utóbbi tavaly ősz óta átépítés alatt van optikai kábelre, melynek (legfrissebb infónk szerint) egy-két hónapon belül várható beüzemelése után a jelenlegi 3-4 Mbps sávszélesség 1.000 Mbps elméleti sávszélességre fog nőni, mint erről már korábban hírt adtunk.

2016.04.28

Egyeztetés a pongráctelepi zöldterületek fenntartásáról

Amióta a Kis-Pongrác projekt 2013-2015-ben jelentősen átalakította és a felújította a Pongráctelep zöldterületeit folyamatosan téma a helybeli lakosok között a lakótelepi kertészet. Korábban a kertészkedő hajlamú lakosok által karban tartott területeken kívül nem sok gondozást tapasztaltak a pongráctelepi emberek a házak közötti zöldterületeken, míg a projekt 2015.06.30-i zárása óta a Kőkert Kft. látható rendszerességgel foglalkoztat mintegy 10 fő közmunkást a projekt által telepített díszcserjés-virágos sávok gazolására, fűnyírásra, stb. Ugyanakkor – eddig – homályos volt a lakók számára a pongráctelepi kertészeti munkák ütemezése, célja, illetve a Kőkert Kft.-n hajlamosak számon kérni a projekt által telepített, de kiszáradt növények pótlását. Külön téma az öntözés, a Salgótarjáni utcai oldalon a projekt által telepített vízvezeték még mindig nincs beüzemelve, vagy hogy kevés a projekt által telepített új pad (a megelőző állapotokhoz képest). Ezt a zavaros összképet segített tisztázni a Kovács Róbert kőbányai polgármester kezdeményezésére ma délelőtt megtartott kertészeti egyeztetés a Pongrác Közösségi Házban, a Kis-Pongrác projektet levezénylő Kőbányai Vagyonkezelő Kft., a projekt kertészeti eredményeinek fenntartásáért felelős Kőkert Kft. és a pongráctelepi társasházak (20-ból mintegy 17 ház) közös képviselőinek és a Pongrác Egyesület részvételével.

A mai egyeztetés egyik legfontosabb információja az volt, hogy a pongráctelepi zöldterületek nem mind közterületek, hanem a lakótelepi társasházak többségének az ún. úszótelke kinyúlik a ház köré, több-kevesebb zöldterületet birtokolva. Az alábbi, helyrajzi számokat és telekhatárokat feltüntető térképen világos zöld színűek a Kőbányai Önkormányzathoz tartozó zöldterületek, sötétzöld színűek pedig a társasházi telkek zöldfelületei. (A térkép belekattintásra nagyobb lesz.)

2016.03.26_Pongractelep_zoldteruleteinek terkepe 2016-ban

A Kőkert Kft.-nek nem kevés költséget jelent a pongráctelepi zöldterületek karbantartása, ezért már egy 2016. március 17-i egyeztetésre meghívta a lakótelepi közös képviselőket (akik akkor csak kis arányban jöttek el), hogy a társasházak is vállaljanak anyagi felelősséget a saját tulajdonú zöldterületek gondozásáért.

Mivel nem csak a Kis-Pongrác projekt kezeli egységben a pongráctelepi zöldfelületeket, beleértve az európai uniós előírásoknak megfelelően 5 évig, 2020-ig szóló fenntartási kötelezettséget is; de a józan igényesség is azt kívánja, hogy hosszabb távon is nagyjából egységes kertészeti képet mutasson a lakótelep, ezért a Kőkert Kft. kidolgozott és 2016. április elsején e-mailben körbeküldött  egy árajánlatot a társasházaknak.

Az árajánlat minden társasháznál egyenlő egységáron, de négyzetméter alapú területre vetítve tartalmazza a lehetséges kertészeti munkák (fűnyírás, gyomlálás, zöldhulladék elszállítás, sövényvágás, gallyazás, lombkorona alakítás, stb.) Kőkert Kft. által ajánlott éves díját. A terület alapú árazás miatt a Kőkert Kft. ajánlata egyes társasházaknál 350-450 ezer Ft éves díjat tartalmaz a nagyobb terület miatt (főleg a Salgótarjáni 47, 51, 53 és a Csilla 2, 4, 6 társasházaknál), míg a pongráctelepi házak többségénél 40-80 ezer Ft éves munkadíjat ajánlott a Kőkert Kft.

A mostani egyeztetés során a kisebb zöldterülettel bíró társasházak képviselői általában elfogadhatónak tartották a Kőkert Kft. ajánlatát, szerintük azt elfogadhatja a társasházi közgyűlés, támogatva a lakótelep egységes kertészeti kezelését. A nagyobb zöldterülettel bíró társasházak közös képviselői viszont sokallták a 300-400 ezer forintos éves munkadíjat, nem látnak esélyt arra, hogy a lakógyűléseik elfogadnák ezt. Újabb szempontot jeleztek azok a társasházak, amelyek lakói nagyjából a házhoz tartozó teljes zöldterületet folyamatosan gondozzák, ezen házak igazából nem igényelnek semmilyen kertészeti munkát a Kőkert Kft.-től (inkább talajpótlást). Végül egyes társasházak költségcsökkentési céllal inkább csak a szakmunkát igénylő gallyazást, sövényvágást fizetnék a Kőkert Kft.-nek, a többit megcsinál(tat)nák saját hatáskörben.

Decsi Margit közös képviselő felvetésére Kovács Róbert polgármester ajánlatot tett a pongráctelepi társasházaknak, hogy mivel a társasházi tulajdonú zöldterületek többségét a lakótelepi lakosok közterületként használják, a Kőbányai Önkormányzat megfontolja, hogy beszáll a társasházi zöldterületek fenntartási költségeibe. Ez esetben az Önkormányzat fizetné a Kőkert Kft.-nek a Kft. által ajánlott, és a társasházak által elfogadott éves díj felét, míg a társasházak a maradék összeget már nem terület alapján, hanem egyenlő mértékű átalánydíjban fizetnék meg a Kőkert Kft.-nek. Ez a lehetőség vállalhatónak tűnik mind a mintegy 17 megjelent társasház közös képviselőinek, és így a kertészeti munkákat egységesen lehetne ütemezni a lakótelepen, illetve a Kis-Pongrác projekt által kialakított egységes lakótelepi kertészeti képet is jó hatékonysággal lehetne megtartani – nem csak a projekt fenntartási kötelezettség miatt, hanem hosszabb távon is. Ebből a rendszerből kimaradhatnának azok a társasházak, amelyek lakói továbbra is elvégez(tet)nek minden munkát a társasházi tulajdonú zöldterületeken. A Kőkert Kft. a 20 pongráctelepi társasháznak küldött ajánlata összesen mintegy 3,5 millió Ft éves díjat tartalmaz, de Kovács Róbert polgármester ajánlata és a közös képviselők visszajelzései alapján a közeljövőben kialakít és körbeküld egy új ajánlatot.

A saját (akár közterületen kialakított) kiskerteket gondozó pongráctelepi lakosoknak nem kell aggódniuk, a Kis-Pongrác projekt 5 éves fenntartási kötelezettségébe beleférnek az ilyen gondozott területek is.

Egyéb zöldterületi témák is felmerültek a kertészeti munkákon kívül:

A locsolást, ahol még nincs bekötve a projekt által telepített öntözőcsap, ott lajtoskocsival a Kőkert Kft. próbálja megoldani, de a 2015. júniusi egyeztetés alapján inkább a lakótelepi lakók használják az öntözőcsapokat, amelyek vízórái önkormányzati tulajdonúak, a vízfogyasztást pedig a Kőkert Kft. fizeti. A Salgótarjáni utcai oldalon még mindig nincs telepítve minden vízóra, a kivitelező elvileg tavasz végére lerendezi ezt a Fővárosi Vízművekkel, így nyár kezdetére sikerül beüzemelni a Salgótarjáni utcában is az öntözési lehetőséget.

A projekt kertészeti kivitelezőjének van valamennyi garanciális javítási-pótlási kötelezettsége, a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt.-től kapott információ szerint rövidesen fog tartani a vagyonkezelő és a kertészeti kivitelező egy nagy bejárást, melyre meghívja a társasházak közös képviselőit is.

A Kis-Pongrác projekt által kihelyezett padokat áthelyezni nemigen lehet az 5 éves fenntartási kötelezettség miatt, új pad beszerzése pedig már nem tartozik a lezárult projekthez. Viszont Kovács Róbert polgármester javasolta, hogy két héten belül írják meg neki a közös képviselők, ha valahol a lakók további padokat igényelnének, és az önkormányzat megpróbál tenni ez ügyben.

Zöldhulladék elszállítására a saját kertészkedést végző társasházak az önkormányzati okmányirodában igényelhetnek zsákot, vagy az FKF Zrt.től vásárolhatnak új típusú, lebomló anyagú zsákokat.

Felmerült még, hogy igény van néhány kitaposott ösvény burkolására (pl. a Salgótarjáni 63. és a Csilla 10. társasházak / régi 1. és 10. épület között). A tervezett kertészeti bejárás során be lehet rajzolni térképen az ilyen igényeket, a Kőkert Kft. pedig raktáron lévő bontott építési anyagokkal tudna segíteni a megvalósításban.

A ma délelőtti egyeztetést azzal zárták a résztvevők, hogy a közös képviselők tájékoztatják a társasházaik lakóközösségét; a Kőkert Kft. pedig Kovács Róbert polgármester ajánlata alapján új, átalánydíjas ajánlatot dolgoz ki a társasházi zöldterületek karbantartására. Amint lesz folytatás, beszámolunk róla.