A tengelic a 2017-es év madara – Pongráctelepen is

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) tavalyi internetes szavazása alapján a 2017-es év 2017.01.01_tengelic az ev madara Pongractelepen ismadara a tengelic, ezért a civil szervezet ennek a madárnak és élőhelyének a védelmével foglalkozik majd kiemelten jövőre.

Az MME által 1979-ben elindított Év madara program célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok és élőhelyük társadalmi szintű bemutatása, amelyek védelmében a lakosság egészének fontos szerepe van.  Az év hátra lévő időszakában az MME szakmai stábja elkészíti a fajt bemutató anyagokat, illetve kidolgozza azokat az ajánlásokat, amikkel a lakosság, a közterületi zöldfelületeket kezelő állami és önkormányzati szervezetek, cégek segíthetik a fészkelőállomány védelmét,  különösen a lakott területeken.

A 2017 év madara címet elnyerő tengelic Magyarország és a kontinens egyik legszínesebb pintyféléje. Sík és dombvidéken egyaránt előfordul, a települési kertek, parkok, fasorok gyakori költőfaja. Vékony növényi szálakból álló, szőrrel és a nyárfa termésszőreivel bélelt fészkét fák, magasabb bokrok lombkoronájának szélére építi. Évente két-három fészekaljat is nevel, alkalmanként 4-5 tojást rak. Szinte mindig csapatosan látni, a madáretetők gyakori vendége. Apró gyommagvakkal táplálkozik, de fiókái étrendjét bogarakkal és hernyókkal egészíti ki.

Minderről pedig azért írunk mi is, mert a tengelic Pongráctelepen is előfordul, téli madáretetőket szívesen látogatja, tapasztalat szerint legjobban a fekete napraforgómagot kedveli, mint a mellékelt, (tavaly decemberi) lakótelepi fotón is látható.

Forrás: Index.hu