Vagyunk! 7. szám, 2020. március

Az újság nyomtatott változata megtekinthető / letölthető PDF formátumban ezen az oldalon.
A Papp Zoltán képviselővel készített interjú teljes terjedelmében csak ezen az oldalon olvasható! (Hős utcával, MÁV-teleppel és a Pongrác út 17. sz. alatti lakóteleppel kapcsolatos kérdés-válaszok)

Májusban Budapest100 rendezvényt szeretnénk szervezni Pongráctelepen. A leendő programokkal kapcsolatban szeretnénk a lelkes lakókkal egyeztetni, hogy mit látnak megvalósíthatónak, illetve szeretnének-e részt venni rajtuk.

Mindenkit szeretettel várunk március 14-én szombaton 14-15 óra között a Pongrác Közösségi Házban és előtt – a legkisebbektől a legnagyobbakig.

Üdvözlettel: a Budapest100 csapata!
http://budapest100.hu/

A TeSzedd! 2020 akció az idei évben április 23-26 között kerül megrendezésre. Regisztrálni március közepétől lehet. 

Pongráctelepen 2019-ben szerveztünk először TeSzedd kampányt, a kései meghirdetés ellenére is sok résztvevővel.
Idén már a március 16-i héten regisztráljuk a lakótelepünket, mint helyszínt, és várjuk az önkéntes jelentkezőket Facebookon, a pongracegyesulet@gmail.com címen és a Pongrác Közösségi Házban. A létszám tervezése fontos a zsákok és gumikesztyűk elegendő mennyiségének biztosításához, ezért kérünk, hogy mindenki előre jelentkezzen be valamilyen formában (családoknál, pároknál elég csak a résztvevők számát megadni). Idén külön szeretnénk a Csilla utcai garázsok mögül az apróhulladékot felszedni. A gyülekezőpont idén is a közösségi ház előtt lesz, április 25-én, szombaton délután 14:00 órakor (esőnap: vasárnap). Részvétel tervezett hossza: amíg tart a kedv és vagy zsák kapacitás, de legfeljebb két óra.

Lakótelep

Bemutatjuk az új képviselőt

A 2019. októberi önkormányzati választáson Papp Zoltán lett a Pongráctelepet is magában foglaló Kőbánya 1. számú
egyéni választókörzet (evk) új képviselője a Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testületében. Ezért most februárban egy
bemutatkozó interjút kértünk tőle…

Először egy kis személyes bemutatkozást kérünk: mit tanult, mivel foglalkozott eddig, család, hol lakik?

Papp Zoltán vagyok, 52 éves leszek most márciusban. 1986-ban érettségiztem, majd a katonaság után a Posta telefonos részlegénél helyezkedtem el, a Matávnál folytattam. Munka mellett tanultam az ELTE TFK-n, ahol művelődésszervező szakon
végeztem. Később az OTP-nél dolgoztam sokáig.

Családom: édesapám még él, a húgom pedig Angliában él. Nős vagyok, gyerekünk sajnos nincsen. Kőbányán lakunk, a Gergely utcában. Itt születtem a X. kerületben, gyermekkoromban ugyan elköltöztünk, de a sorkatonai szolgálat után visszajöttem Kőbányára, azóta itt élek.

Jól észleltük az interneten, hogy az Ön házastársa Patay-Papp Judit Vivien, a választókörzetünk 2014-es DK képviselőjelöltje?

Igen, Judit a feleségem, aki a 2019-es önkormányzati választáson a 8. sz. evk-ban indult, és csak 4 szavazat híján nem jutott be a képviselő-testületbe. Jelenleg Mustó Géza alpolgármester titkárságán dolgozik. Korábban az ő kerületi tevékenysége inspirált engem, hogy a közélet iránti érdeklődésemet és az emberek iránti segítőkészségemet képviselőként tudnám hatékonyan a közösség javára fordítani.

Mennyire ismeri az 1. sz. választókörzetet, azaz Kőbánya Laposdűlő városrészét? (Hungária körúti laktanyák, Hős utca, Bem-lakótelep, MÁV-telep, Pongráctelep, Pongrác út 17. lakótelep, volt Északi Járműjavító)

Konkrét kötődésem nem volt korábban Laposdűlőhöz, de nagyjából ismertem már a városrészt, amikor tavaly belevágtunk a választási kampányba, aminek során alaposan be is jártam a választókörzetet. Amióta képviselővé választottak, egyre közelebb áll a szívemhez Kőbánya ezen része is, és látom, hogy van itt tennivalóm. Úgy érzem, tudok is tenni a körzetért, és ez jó érzéssel tölt el.

Bár az önkormányzati politika inkább a helyi ügyekről szól, pártpolitikától viszonylag mentesen, most, mint új, kezdő képviselő nyilatkozna legfeljebb két mondatban, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) általában milyen értékrendet, közpolitikai vonalat képvisel a budapesti önkormányzatok szintjén, és konkrétan Kőbányán?

Valóban, általában pártpolitikától mentesen látom el a képviselői munkámat, azzal együtt is, hogy a Demokratikus Koalíciót képviselem a Kőbányai Önkormányzat képviselőtestületében. Van egy alapvető értékrendje a mi politikai közösségünknek, és azt képviseljük az önkormányzatok szintjén is. Ennek a szellemében képviseljük Kőbánya lakosait, választópolgárait is.

A 2019-2024-es önkormányzati ciklus elején, tavaly novemberben Önt beválasztották a kőbányai képviselőtestület Közművelődési Bizottságába, valamint a Közjóléti Bizottság elnökének. Mivel foglalkoznak ezek a bizottságok, és mi az Ön személyes képviselői célja ezekben bizottságokban?

Végzettségemnél fogva a Közművelődési Bizottság, a közösséget segítő céljaimhoz pedig a Közjóléti Bizottság áll közel a szívemhez, ezért vállaltam ezekben külön munkát. A Közművelődési Bizottsághoz sok minden tartozik a sport rendezvényektől a kulturális eseményekig. Olyasmiről döntünk a Közművelődési bizottságban, mint például a pár héttel ezelőtt átadott Kőbánya sportolója díjat kinek adományozza az önkormányzat (most a 2019-es év legkiemelkedőbb sportolóit díjaztuk, és büszkeségre okot adóan hosszú listáról választhattuk ki a díjazott négy kőbányai sportolót). A Közjóléti Bizottság pedig azért áll közelebb az szívemhez, mert ott érzi igazán az ember, hogy segíteni tud.  Mint amikor olyan témákat beszéltünk meg a bizottsági ülésen, mint az egészségügyi támogatások elosztása. Néha nagyon szívszorító történetekkel találkozunk. Mert ugye minden ilyen támogatást meg kell indokolni, hogy miért igényli az, aki benyújtotta a kérelmét. Most év elején a bizottságban átdolgoztuk a támogatásra jogosultság feltételeit, finomítottuk a jövedelmi és igényelhető összeg kategóriákat, hogy több rászorulón segíthessünk. Aztán ide tartoznak a lakhatási ügyek is, amikor a bizottság dönt az alpolgármester által előterjesztett bérlakás kérelmekről.

Rátérve a választókörzetünkre, örömmel látjuk, hogy év elejétől már a Pongrác Közösségi Házban tartja a képviselői fogadóóráit. Általában mennyire ismerte eddig a lakótelepünket, mik a benyomásai külső szemmel?

Kátyúzás előtt és után. Apróság, de számít.

Viszonylag sokat járok már ide a Pongráctelepre, részben a fogadóóra miatt is, de a Pongrác Közösségi Házba amúgy is be szoktam nézni. Nemrég két rendezvényre is meghívtak, a karácsonyi koncert után a februári farsangi ünnepség külön élmény volt nekem a jelmezversennyel és a télűző felvonulással, tábortűzzel. Szerintem nagyon jó programokat szervez a Közösségi Ház. De ezen kívül is, amennyire tudok, mindenképp járok ide, mert több dolog is van, amivel foglalkozom itt a Pongráctelep kapcsán. Ott van például a Pongrác útról induló névtelen utca elején egy hatalmas kátyú, aminek kijavításáról beszéltem már nagyjából három hete a városüzemeltetési osztály vezetőjével, de sajnos még nem történt meg a kátyúzás. [Az interjú után egy héttel befoltozták a kátyút.]

Tapasztalatunk szerint, ha lassan is, de reagál a kerületi önkormányzat a kezelésébe tartozó pongráctelepi névtelen utcák, illetve a Csilla és Gyöngyike utca kátyúival, olykor felfestésével kapcsolatban. (A Salgótarjáni utca és a Pongrác út a fővárosi önkormányzat kezelésében van.) Sőt, míg korábban viszonylag ritkán láttunk lakótelepünkön járőröző rendőröket és közterület-felügyeletet, a tavaly őszi választási kampány óta észrevehetően sűrűbben járnak Pongráctelepen.

Úgy gondolom, hogy ez részben az én érdemem is. Ugyanis még a kampány alatt feltűnt nekem is, és sokan mondták is nekem, hogy milyen régóta megoldatlan probléma a Salgótarjáni utcai illegális szemétlerakat. Erre a témára ráerősítettem a kampányban, majd miután megválasztottak képviselőnek, az egyik első dolgom volt az, hogy megkerestem a Kőbányai Közterület-felügyelet vezetőjét és beszéltem vele erről a problémáról. Szerencsére ő is nyitott volt ebben a kérdésben, úgyhogy szerintem ennek is köszönhető a sokkal komolyabb közterület-felügyeleti jelenlét. Ráadásul ott van egy térfigyelő kamera is, ami elvileg rálát arra a részre, ha nem takarnának be a lombos fák. Ezért erről azt egyeztettem a Közterület-felügyelet vezetőjével, hogy az érintett fák lombozatát majd megpróbálják úgy ritkítani, hogy a kamera jobban rálásson a problémás utcaszakaszra.

És ha már szemét kérdés a Pongráctelepen, még egy dolgot szeretnék említeni. Szerintem jó lenne a jelenlegi kukáknak helyet adó, aszfaltozott alapra zárható kukatárolókat építeni, ez is segíthetné hulladék rendezett kezelését. Arra törekszem, hogy a jövő évi költségvetésben lehessen önkormányzati forrást biztosítani például olyan építményekre, mint amik a Hungária körúti Bem-lakótelepen vannak.

Ó, ilyen igényt már a Kis-Pongrác projektnek is jeleztek helybeli lakosok 2013-2014-ben. A projekt meg is vizsgálta, hogy beleférne-e a költségvetésébe, de végül nem volt lehetősége engedélyeztetni ilyen utólagos módosítást az eredeti projekt tervekben. Később, a 2017-ben megjelent kőbányai településképi arculati kézikönyv és rendelet kapcsán próbáltunk érdeklődni a kerületi önkormányzatnál a közterületi kukatárolás lehetőségeiről, de nem igazán kaptunk reakciót ezzel kapcsolatban.

A sűrűbb járőrözésre visszatérve, nehéz problémának látom a közterületi italozást a lakótelep Pongrác úti részén, az ezzel járó szemeteléssel, sőt utcán való „vécézéssel” együtt. Egy pongráctelepi lakos elmondta nekem, hogy amikor ő rászólt egy fickóra, azt a választ kapta, hogy mivel ő már ötven éve itt lakik Kőbányán, ő már ott vizel ahol akar… Az ilyen közterületi szabálysértésekben eljárhatnak rendőrök és közterület-felügyelők, de inkább az utóbbiak, mert a rendőrségnél erős létszámhiány van. Én bízom abban, hogy a Kőbányai Közterület-felügyelet általam is szorgalmazott sűrűbb járőrözésének előbb-utóbb lesz hatása. A körzeti megbízottal is felvettem a kapcsolatot, aki szintén sűrűbb járőrözést, bírságolást ígért.

Ezenkívül feltűnt nekem tavaly, hogy bezárt a Pongrác úton lévő kis CBA üzlet, illetve, hogy általában alig van egy-két működő bolt a Pongrác úti lakótelepen, miközben több használaton kívülinek tűnő üzlethelyiség van a Pongrác út menti házakban. A választási kampányomban utaltam arra, hogy szeretném ösztönözni valamiféle kedvezménnyel azt a helyi vállalkozót, aki itt boltot nyitna.

A szemetelés kapcsán a Csilla utcai garázsok tulajdonosai aggódnak a Zuglóban, a Francia úti garázssor megszüntetéséről szóló február eleji hírek miatt. Bár a Csilla utcában most egész jó a hulladékhelyzet, ellentétben a Francia úttal, ahol tényleg hegyekben áll a szemét a garázsok mögött, amire hivatkozva akarja elbontani az ottani garázsokat a zuglói önkormányzat.

Másrészt, a pongráctelepi lakosok igényei már rég túlnőtték a helyi parkolási kapacitást, aminek bővítésére sajnos már nem igazán van hely (lakossági ötlet: esetleg a kutyafuttató hátrébb tolásával lehetne még nyerni parkolóknak helyet?). De éppen ezért lenne fontos, hogy, ami parkolóhely van, azt se foglalják el „külsősök”, főleg a Hungexpo rendezvényeinek látogatói. Ezzel összefüggésben mi 2018-ban már tartottunk egy nem reprezentatív Facebook-szavazást egy pongráctelepi díjfizetős parkolási zóna ötletéről, meglepően vegyes eredménnyel.

Én nem tudok arról, hogy itt bárki meg akarná szüntetni a Csilla utcai garázsokat. Benéztem a garázssor mögé, most nem tűnik vészesnek a szeméthelyzet, de azért ráfér egy tavaszi Te Szedd kampány. Valamint beszéltem az önkormányzat üzemeltetési osztályvezetőjével, Szász Józseffel, aki elmondta, hogy az Önkormányzat idén tavasszal is tervez önkéntes közterületi hulladékgyűjtést, amihez biztosít majd zsákokat és kesztyűket, és ha annyi minden összegyűlik, akkor el is szállíttatja az összegyűjtött hulladékot. Arról is egyeztettünk, hogy a garázsok mögötti szemetelés megakadályozására becslést készít arról, hogy mennyibe kerülne egy kerítést építeni a garázsok közé.

Közlekedés: a Pongrác út és Salgótarjáni utca sarkán sok helybeli lakos régi óhaja már egy zebra felfestése, ami a villamosmegálló és a lakótelep közötti gyalogos átkelést tehetné biztonságosabbá. Azonban épp az elmúlt napokban jelezte egy olvasónk, hogy pár évvel ezelőtt ő már levelezett és telefonon egyeztetett az ez ügyben illetékes Budapest Közút Zrt.-vel, de a cég forgalomszámlálásra és pénzszűkére hivatkozva zárkózott el a zebra felfestésétől. És ha már villamosmegálló, jelenleg a 37-es villamost (valószínűleg) inkább csak a belváros felé használják a pongráctelepi lakosok, de miután majd a Bajcsy Kórház mellé költözik az Egészségház, a most még sétatávolságra lévő Népligetből, akkor majd jó lenne, ha a 37-es villamos hétköznap a reggeli és délutáni csúcsidő közötti napszakban is végig menne a Maglódi úton, nemcsak a Sörgyárig.

Jelen pillanatban nem tudjuk elérni azt, hogy legyen zebra a 37-es villamos Pongrác úti megállójához, illetve hogy a 37-es villamos napközben is végig menjen, mert sajnos ilyen a bürokrácia. De ha a szakorvosi rendelő Maglódi útra költözésével várhatóan növekedni fog napközben az utaslétszám és a gyalogos forgalom, akkor csinálnak egy új felmérést, aminek alapján lehetne módosítani a 37-es villamos menetrendjét, és lehetne egy új zebrát létesíteni. Még azt is el tudom képzelni, hogy ha a Budapesti Közút Zrt. forgalmi okokból hozzájárul a zebrához, de neki erre nem lesz pénze, akkor az Önkormányzattól tudunk erre anyagi forrást szerezni.

Játszótér: a Pongráctelep közepén lévő játszótéren tavaly ősszel több új játékot raktak le, örvendetesen gondolva végre a kisebb gyerekekre is. De a fejlesztés öröméhez üröm is társult, mert tavaly nyáron, pont a szünidőben két hónapig úgy volt lezárva ez a játszótér az építkezésre hivatkozva, hogy közben nem zajlott semmilyen munkavégzés. De a bosszúságon túllépve, a helybeli lakosoknak maradt még pár fontos kérése ezzel a játszótérrel kapcsolatban: a déli oldali nagy homokos felület erőteljes lecsökkentése, és esetleg az északi és déli kerítés középső szakasza mellett két-két háttámlás pad a szülőknek.

A játszótérrel kapcsolatban is közvetlenül megkerestek engem már helybeli lakosok. A nagy „homokozót” illetően türelmet kérek, mert már csak a jövő évi költségvetésbe tudjuk belerakni ennek rendezését, aminek két lehetséges módját is látom. Az összesen 118 nm területen gumitéglával vagy gyöngykaviccsal lehet helyettesíteni a homokot. A gyöngykavics valamivel olcsóbb, de én inkább a gumitégla felé szeretnék elmozdulni, remélem, tudok erre pénzt szerezni a jövő évi költségvetésben.

A játszótér kapcsán szeretnék még említeni egy folyamatban lévő fejlesztést. Javaslatomra, az Óhegy parkban látható, nagy méretű információs fémtáblákhoz hasonló táblát fog felszerelni az önkormányzat a Pongrác úti lakótelep pár pontján, segítve a lakótelepen nem jártas látogatók eligazodását “Ön itt áll” jellegű térképpel. Ez ügyben már az árajánlati szakaszban tartunk.

Ez jól hangzik, és van egy kis helytörténeti vonatkozása is. Amikor felépítették 1940-42 között Pongráctelepet, a szobrok és sgraffitók mellett egy madártávlati lakótelep-térkép, mint falfestmény is készült, a mai Salgótarjáni út 63. (régi 1. épület) árkádjának falára, de sajnos ez már rég nincs meg, fotó sem maradt fenn róla.

Pongráctelepen kívül szeretnénk egy-egy kérdés erejéig kitekinteni környékünkre is, ami szintén az 1. sz. egyéni választókörzet, Laposdűlő részét képezi.

A pongráctelepi lakosok számára talán a legfontosabb környékbeli téma a Hős utcai gettó elbontása, mivel ennek rossz híre lakótelepünket is erősen beárnyékolja a közeli szomszédság okán. Azonban jelenleg nem igazán látni, hogy meddig tarthat még a szanálási folyamat?

A Hős utcai helyzet nem egyszerű dolog. A tavaly őszi önkormányzati választások után én rögtön az első képviselő-testületi ülésen intéztem egy interpellációt a polgármesterhez a Hős utcai szanálásról, amire ő válaszolt. Én a választ nem fogadtam el. Ez után alakítottunk a Közjóléti Bizottságon belül egy eseti bizottságot, ami csak és kizárólag a Hős utcával foglalkozik. Itt azóta már több ülést tartottunk. A Hős utcai lakástulajdonosok közül nagyon sokan vitatták azt az értékbecslést, amit az Önkormányzat csináltatott felvásárlási céllal. Azt mondták, hogy az Önkormányzat eddig direkt alulbecsülte a Hős utcai ingatlanok értékét (4-5 millió Ft), hogy minél kevesebbet kelljen fizetni az ott lakóknak. Még a tavaly novemberi közmeghallgatáson is felszólalt egy olyan lakástulajdonos, akinek egy magán értékbecslő 12 millióra értékelte fel az ingatlanját, vagyis nagyon messze vannak egymástól az értékek. Az Önkormányzat az államtól ugye kapott 2,1 milliárd Ft-ot, hogy ebből oldja meg a Hős utcai helyzetet, de ebből a nagy keretösszegből az Önkormányzat nem adhat többet egy-egy lakásért, mint amennyit az Önkormányzat által készíttetett hivatalos értékbecslés megállapított, mert az hűtlen kezelés lenne.

Ezért azt csináltuk, hogy az eseti bizottságba meghívtuk a Hős utcai lakástulajdonosok jogi képviselőit, és közösen az Önkormányzat jogászaival arra jutottunk, hogy felkérünk egy igazságügyi ingatlanszakértőt, hogy az csináljon egy értékbecslést, aminek eredményét már mindenki elfogadja. Ráadásul lakástulajdonosk ügyvédei választhatják ki az igazságügyi szakértőt, ami már megtörtént; jelenleg ott tartunk, hogy az Önkormányzat árajánlatot kért ettől az ingtlanszakértőtől.

Mi van az önkormányzat által indított Hős utcai kisajátítási eljárásokkal? Amikor már nem az önkormányzat vételi ajánlatát vitatják a lakástulajdonosok, hanem a kisajáítási eljárást támadták meg bíróságon.

Most kijött egy bírósági ítélet, hogy nem volt megfelelő jogalapja a kisajátításnak. Ezért ugye ezekkel a kisajátítási eljárásban érintett lakástulajdonosokkal is meg kell egyeznie az Önkormányzatnak. Annyit még megtettünk, hogy a Hős utcai lakosok esetén módosítottunk az önkormányzati lakások bérbeadását szabályzó rendeleten, hogy csak és kizárólag a Hős utcai lakástulajdnosok esetében van lehetőség arra, hogy az ő tulajdonukért cserébe határozatlan idejű bérleti jogot ajánlhasson fel az Önkormányzat (mert egyébként fő szabályként az önkormányzati bérlők már csak határozott idejű szerződéseket köthetnek a kőbányai bérlakásokra).

Másik irányban szomszédunk a MÁV-telep, amit pár éve vett át a kőbányai önkormányzat a MÁV-tól (a Nemzeti Vagyonkezelő közbeiktatásával). Azóta csinált pár kisebb fejlesztést az önkormányzat (helyi közösségi ház, járda, stb.), de az ottani lakosok, mint évtizedek, sőt generációk óta bérlők, azt szeretnék, hogy méltányos áron privatizálhassák a lakásaikat, házrészeiket. Ezt viszont az önkormányzat eddig elutasította, sőt, az eddigi határozatlan idejű bérleti jogviszonyokat is (tudomásunk szerint) inkább határozott idejűvé igyekszik átalakítani. Esetleg várható elmozdulás az önkormányzat eddigi álláspontjában a MÁV-telepi lakásprivatizáció témájában?

A MÁV teleppel szintén vannak gondok. A privatzációval kapcsolatban a kampányban sokat panaszkodtak nekem az ott lakók, hogy korábban ígéretet kaptak arra, hogy majd megvásárolhatják a MÁV-telepi házaikat. Én erre azt mondtam, hogy ennek utána járok. Mint megtudtam, a MÁV-telep helyzete sokkal bonyolultabb, mint első ránézésre látszik. Itt egyrészt nem lehet csak úgy eladni ezeket a lakóingatlanokat, mert hat helyrajzi számon van az egész telep (mintegy 50 lakóépület). Ráadásul a névtelen belső utcák túl szűkek, emiatt hivatalosan és törvényszerűen nem is lehet utcaként kezelni őket, emiatt pedig nem lehet leaszfaltozni a még földes utcákat. A belső utcák szélesítéséhez viszont a kertekből kellene levágni. A MÁV-telepi földes utcák állapotáról is panaszkodtak nekem a helybeliek, hogy esős időben nem lehet közlekedni a nagy tócsáktól. Ráadásul a kertek alacsonyabban vannak, mint az „úttest”, ahonnan így a kertekbe folyik az esővíz. Ezzel kapcsolatban a múlt héten egyeztettem a Kőbányai Vagyonkezelővel, ahol felvetettek egy érdekes megoldást. Az úttestet ki lehetne alakítani úgy, hogy az egyik oldala felé lejtsen, ahol egy rendes vizesárok vezethetné el az esővizet. (A utcák szűk keresztmetszete miatt nincs hely kétoldali ároknak.)

Déli szomszédunk a „másik” Pongráctelep, a Pongrác út 17. sz. alatti lakótelep. Itt szembetűnő, hogy az emeletes társasházak által közrefogott területek jó része fel van szabdalva kerítésekkel magánhasználatra, de talán csak bérelt közterületként. Ezen „magánkertek” egy része jól láthatóan teljesen használaton kívül van – amennyiben ezek bérelt közterületek, volna mód esetleg újra közhasznosításba vonni őket, például (mini) játszótér, vagy egyszerűen csak közkert céljából?

Van egy rendelet, ami a közösségi magatartást szabályozza és abban benne van, hogy a házak előtti kerteket az ott lakóknak kell gondozniuk. Egyébként lesz egy új közlekedési koncepció is azon a részen, mert elég nehézkes ott autóval közlekedni, meg parkolni is. Nemrég voltam ott kint, láttam, hogy van egy rövid, sötét köz, és akkor megbeszéltük a Kőbányai Vagyonkezelő munkatársával, hogy összeírjuk, hova lehetne tenni villanyoszlopot, figyelembe véve a fák (nyári) lombozatának fényt kitakaró hatását is. Ezt a közviágítási fejlesztési javaslatot majd benyújtom a Kőbányai Vagyonkezelőnek, ők pedig megkeresik a BDK-t, hogy hova lehet telepíteni közvilágítást.

Papp Zoltán képviselői elérhetőségei:

Telefon: +36 30 221 8242

E-mail: papp.kepviselo@gmail.com

Fogadóóra: minden hónap első hétfőjén 14:00-16:00 óra között a Pongrác Közösségi Házban

Levélcím: 1475 Budapest, postafiók 35.

Még egy dolgot hadd mondjak. A választási kampányom során megígértem, hogy rendszeres időközönként szeretnék beszámolni az elvégzett képviselői munkámról, szeretnék aktívabb kapcsolatot tartani a választókkal. Most áprilisban lesz fél éve, hogy megválasztottak az 1. sz. evk képviselőjének, ezért áprilisban szeretnék tartani két lakossági fórumot. Az egyiket itt, a Pongrác Közösségi Házban a Pongrác út mentén lakóknak, a másikat pedig a MÁV-telepi iskolában a MÁV-telep és a Bem-lakótelep lakóinak.

Köszönjük az interjút.

Társasházak

Változás Pongráctelep zöldterületeinek kertészetében

Bár 2015-ben véget ért a Kis-Pongrác projekt felújítási tevékenysége, a lakótelepünk megújított zöldterületeit továbbra is karbantartotta egy 10 fős közmunkás brigád a Kőkert Kft. alkalmazásában, de a Kis-Pongrác projekt pénzén, ugyanis a projekt számára előírás volt a kertészetben egy 5 éves fenntartási időszakot is finanszírozni. Ez a fenntartási időszak véget ért 2019. őszén, így a Kőkert Kft.-nek már nincs anyagi kerete külön csapatot küldeni nap, mint nap Pongráctelepre, hanem ezentúl csak annyi kertészeti szolgáltatást tud biztosítani, mint más, hasonló adottságú kőbányai lakóövezetekben. Minderről egy tavaly novemberi megbeszélésen tartott tájékoztatást a Kőkert Kft. a pongráctelepi közös képviselők számára, majd most, március elején, mi is megkérdeztük a Kőkert Kft.-t, alább közreadva írásos tájékoztatásuk tartalmát, saját kiegészítéseinkkel.

A Kőkert Kft. továbbra is gondozza a pongráctelepi közterületeket, különös tekintettel az itt lévő fák ápolására (gallyazás, visszavágás, kivágás). A fák gallyazásával, kivágásával és ültetésével kapcsolatos kérelmekkel a helybeli lakosok, közös képviselők a Kőbányai Önkormányzat Városüzemeltetési Osztályához fordul-hatnak (hivatal@kobanya.hu, tel: 433-8284) Ezenkívül a Kőkert Kft. a társasházak közötti közterületen vágja ezentúl a füvet, illetve szedi össze a lehullott falevelet, valamint a lakótelepi játszóteret tartja karban.

A társasházak közötti közterületeken többfelé is művelnek saját díszkerteket a pongráctelepi lakosok, amikkel kapcsolatban a közös képviselők biztosították a Kőkert Kft.-t, hogy ezen virágágyásokat, kiskerteket továbbra is gondozni fogják a lakók, az eddig megszokott módon, a Kőkert Kft. pedig alkalmazkodik ehhez, tehát nem szünteti meg ezen kiskerteket, amíg gondozzák a lakók.

Viszont a bokorágyásokat a társasházak kezelik ezentúl, kivétel a Pongrác út felőli zöldterület.  Ezenkívül tudni kell, hogy a pongráctelepi társasházak alatti ún. úszótelkeknek is van zöldterületi része, melyeknek gondozásáról (fű, fa) továbbiakban a társasházaknak kell gondoskodniuk. A társasházak közvetlen környezetére vonatkozó helyszínrajzokat a tavaly novemberi egyeztető megbeszélésen megkapták a megjelent közös képviselők az önkormányzat városüzemeltetési osztályától; valamint a www.pongractelep.hu honlap TÉRKÉPEK menüpontjában is található egy nem hivatalos térkép, amin tájékozódni lehet a társasházi telkek zöldterületi részeinek kiterjedéséről.

A pongráctelepi zöldterületek öntözésére nincs kapacitása a Kőkert Kft.-nek, de az öntözőcsapokat a lakók is ingyenesen használhatják ilyen célra. Ha műszaki probléma van az öntözőcsappal, azt a Kőkert Kft.-nek lehet jelezni a bejelentes@kokertkft.hu e-mail címen.

Ezenkívül a társasházaknak, mint ingatlantulajdonosoknak jogszabályi kötelezettségük az ingatanuk előtti járda és az úttest közötti kiépített vagy kiépítetlen terület, járda hiányában az ingatlan telekhatárától számított egy méter széles területsáv gondozása, tisztán tartása, gyom-növényektől, illetve gyomfáktól való mentesítése, járdák síkosság-mentesítése és a hó eltakarítása a járdákról.

A pongráctelepi zöldterületekre és járdákra vonatkozó jogszabályok: 48/1194. (VIII.1.) Főv. Kgy. rendelet a főváros köztisztaságáról és a Kőbányai Önkormányzat 32/2015 (XII.18.) sz. rendelete a közösségi együttélés alapvető szabályairól. (A Salgótarjáni út fővárosi kezelésben,  a Csilla, Gyöngyike utcák és a belső, névtelen utcák kerületi kezelésben vannak.)

IMPRESSZUM: Vagyunk! Pongráctelep hangja
6. szám, 2020. március. Rendszertelenül megjelenő ingyenes lakótelepi hírlevél. Kiadja: Pongrác Egyesület, szerkesztő: Bánó Soma. Elérhetőségeink: pongractelep@gmail.com és a Pongrác Egyesület postaládája a Közösségi Ház bejárata előtt.