Egyesület

A Pongrác Egyesületről…

A Pongráctelepen először 1989-ben alakítottak a lakók helyi egyesületet. Az Összefogás Érdekvédelmi Egyesület célja volt az akkor még a lakóközösség teljes egészét kitevő bérlők képviselete, érdemi beleszólást igényelve elsősorban a lakások, házak felújítási terveivel, új lakók kijelölésének jogával kapcsolatban. Utóbbi tekintetben főleg a telep “átmeneti jellegű” lakásosztályozásának megszüntetését, és a 2-3 évente cserélődő bérlők helyett tartósabb lakásbérlők elhelyezését, házfelügyelői rendszer kialakítását kezdeményezték. Ezenkívül még a célok közé tartozott, hogy az egyesület a kerületi tanács finanszírozásában elvégezné a kertészeti munkálatokat. Megfogalmazott igény volt a közösségi szellem erősítése, és a lakóközösség többségét alkotó “tisztességes munkásemberek” fokozottabb védelme a “maroknyi randalírozó huligán elemekkel” szemben, számítva a rendőrséggel való együttműködésre. A telep kulturális életét fellendítendő, a Pataky Szakközépiskolával együttműködve “az egész telepet behálózó kábeltelevíziós és műholdas TV-adásra szolgáló rendszert”, helyi stúdiót is tervezett az egyesület, főleg társadalmi munkában megvalósítva. Sajnos, ennek az egyesületnek nem sikerült meggyökereznie a Pongráctelepen, a megfogalmazott célokból lényegében semmi sem valósult meg. Igaz, közben a körülmények is változtak, pl. a rendszerváltás után az önkormányzati lakások java részét megvehették a lakók, ma már az összes lakásnak kevesebb, mint egytizede bérlakás (miközben sok magánlakásban albérlők laknak).

Ilyen előzmények után 2012-ben vetődött fel a gondolat, hogy a javában zajló európai uniós Kis-Pongrác projekt lassan körvonalazódó pozitív hatásait csak úgy őrizheti meg, sőt akár fejlesztheti tovább hosszabb távon a lakótelep lakóközössége, ha valamilyen formában összefognak a lakók a saját érdekeik, és a telep közös érdekeinek képviseletére.

Ilyen összefogásnak több módja is lehet. A Kis-Pongrác projekt részéről 2012-ben Gera Zoltán projekt szoftmenedzser kezdeményezte előbb a Szomszédsági Tanács létrehozását, ami a 20 társasház lakóinak gyakorlatias, társasházi-telepi ügyekkel foglalkozó laza szervezete lehetett volna, de sajnos kellő érdeklődés hiányában eddig nem sikerült életet lehelni ebbe a kezdeményezésbe. Bővebben a Kis-Pongrác projekt honlapján.

2013 tavaszán azonban (megint csak Gera Zoltán kezdeményezésére) több helyi lakos és korábban a telepen lakott, de a Pongráctelep sorsát máig a szívén viselő egykori lakos is elkezdett komolyan gondolkodni egy helyi egyesület létrehozásán.
Végül, 2013. június 19-én megtartotta alakuló közgyűlését a Pongrác Lakótelep Megújítását Segítő Egyesület, röviden a Pongrác Egyesület. Az Alapszabályban megfogalmazott célok széles kört ölelnek fel:

a) A Pongrác út 9. szám alatti (Pongrác út – Salgótarjáni utca sarkán lévő) lakótelepen élők életminőségének javítása a közösségi tervezés és közösségfejlesztés lehetséges eszközeivel.

b) A lakótelepen élők életkörülményeivel, lakókörnyezetével, közösségi programjaival, érdekei védelmével kapcsolatos tevékenység.

c) A lakótelep komplex környezetvédelmi szemléletformáló tevékenységének koordinálása és támogatása.

d) A lakótelep helytörténeti, képzőművészeti értékeinek gondozása.

e) A lakótelepen élő hátrányos helyzetű családok mindenoldalú megsegítése.

f) Szomszédsági és szívességi szolgáltatások elindítása.

g) Pályázati források felkutatásával és folyamatos pályázati tevékenység biztosításával lehetséges anyagi háttér megteremtése a célok és az alapfeladatok megvalósítására.

A Fővárosi Törvényszék formai okokból olyan sokszor halogatta az Egyesületet bejegyzését, hogy többszöri nekifutás után csak 2015. április 8-tól bejegyzett civil szervezet a Pongrác Egyesület. Ennek megfelelően a 2013. júniusi induláshoz képest sajnos csak 2015. júniustól tudunk érdemi tevékenységet kifejteni.

A Pongrác Egyesület a Pongráctelepen élők és a Pongráctelepet szívükön viselők egyesülete, azaz szívesen látunk minden érdeklődőt, akár rendes, akár tiszteletbeli vagy pártoló tagként, vagy csak önkéntes segítőként, lényeg a közösség érdekében tenni akarás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük