Gázgyári fotók

Ezen az oldalon a Pongrácteleppel nyugatról szomszédos Főgáz telephelyről készített régi fotókat gyűjtünk, egy részükön a háttérben lakótelepünk is látszik.

A Budapest Székesfőváros Gázművei telephelye “idősebb” lakótelepünknél, hiszen 1913-ban épült a hajdani gáztartály, ami a pesti oldal legnagyobb ilyen létesítménye volt, sőt 1966-tól gázgyár is működött itt, majd a rendszerváltás után lebontották, és ma a telephely szerelők bázisaként és irattárként működik. De voltak itt sportpályák is, olyannyira, hogy 1947-ben itt, a gáztelepi teniszpályán rendezték a Davis-kupa magyarországi fordulóját, aminek során az Asbóth József vezetette magyar csapat legyőzte Belgium és Svájc válogatottját is.

A FORTEPAN nevű online fotóarchívumon látható egy fotósorozat (Kovács Márton Ernő fotóriporter hagyatékából) a gázgyári teniszmérkőzésekről, néhány képen láthatóak az ezredfordulón lebontott Gáztartály, a ma is meglévő üzemi kémény, és  a pongráctelepi lakóházak is. Maga a teniszpálya a Gyöngyike utca – vasútvonal sarokban volt, ám a lelátók és a lombos fák miatt a közvetlenül szomszédos régi 20. épületből (ma Csilla utca 2.) nem nagyon lehetett még a 3. emeleti lakásokból sem rálátni a mérkőzésekre. Ha mégis voltak a nézőközönségben pongráctelepiek is, szívesen fogadunk bármilyen emlékezést.

A FORTEPAN 33030, 33032-33036 és 33118-33129 sorszámú fotói közül válogattuk az alábbi 6 fényképet.

 

Az alábbi légifelvétel 1979-ben készült. A jó felbontásnak köszönhetően nem csak a gáztelep egyes műszaki létesítményei, de még a sportpályák felfestései is láthatóak. (Belekattintva nagyobb lesz a fotó.)

1979_0264_0696_kivagat_Pongractelep, Gazgyar, Troligarazs