Közművek a lakásban

A XXI. században már minden közüzemi szolgáltatónál alapszolgáltatás az online ügyfélszolgálat, amin nem csak mérőállást lehet diktálni (többnyire az éves leolvasás helyett is), hanem számlákat is le lehet tölteni, vagy befizetni, egyenleget nézni, vagy akár bizonyos ügyeket intézni is. Alább a fontosabb közműszolgáltatók internetes elérhetőségeit közöljük, a mérőállás diktálásra kihegyezve.

VILLANY: diktálni az ELMŰ Hálózati Kft. honlapján is lehet, akár az éves leolvasást is kiválthatjuk, de ehhez regisztrálni kell az online ügyfélszolgálatukon, ahol más szolgáltatás nem nagyon van egy átlagos lakossági fogyasztónak. Ezért inkább az ELMŰ-ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt. online ügyfélszolgálatát ajánljuk, illetve az ő mobilalkalmazását, az EnergiApp-ot, amiben a diktálás mellett számlákat is le lehet kérdezni, stb. (Ha esetleg az NKM Nemzeti Közművek az áram egyetemes szolgáltatónk, nekik is van mobilalkalmazásuk, az NKM Áramapp.)

GÁZ: az NKM Nemzeti Közművek földgáz online ügyfélszolgálatán csak normál havi diktálásra van lehetőség (ehhez még regisztrálni sem kell), az éves leolvasást nem lehet kiváltani fényképes diktálással sem. És még arra is figyelni kell, hogy ha diktálásra álltunk át, akkor ne felejtsünk ki 2-3 hónapot, mert akkor az NKM átállítja a számlázási rendszert havi átalánydíjasra, amit csak a következő éves leolvasásról készült elszámoló számla utáni 30 napban lehet visszaállíttatni havi diktálósra. Azért az NKM földgáz online ügyfélszolgálatát is ajánljuk az egyéb funkciói miatt is (számlák lekérdezése, stb.) Az NKM-nek is van mobilalkalmazása, az NKM Földgázapp.

VÍZ: a Fővárosi Vízművek lehetőséget ad az éves leolvasás diktálására, amihez még csak regisztrálni sem kell, hanem elegendő fényképet csatolni az alábbi honlapon. Pongráctelepen decemberben esedékes az éves leolvasás. Érdekes, hogy bár a Vízművek online ügyfélszolgálatán is sok funkció elérhető, de mivel a lakossági (mellékmérős) víz- és csatornadíj számlázást a Díjbeszedő Zrt. intézi, így a vízművek honlapja is inkább a www.dijnet.hu-n való regisztrálást ajánlja, főleg, ha e-számlázást is szeretnénk.

Kábel TV, internet: Pongráctelepen a Digi és a Telekom nyújt szélessávú (üvegszálas) kábelszolgáltatást, ami akár az internetes tévézést, telefonálást is lehetővé teszi. Persze ma már a mobilszolgáltatók is is komoly internetszolgáltatást képesek nyújtani (beleértve a fenti két cég mobilszolgáltatását is), valamint műholdas tévéadás vételére és természetesen hagyományos, földfelszíni tévéadás befogására is van lehetőség, megfelelő készülékkel. A nagy választék, verseny miatt nem is ajánlunk semmit.