Vagyunk! 4. szám, 2015. december

Az újság megtekinthető / letölthető PDF formátumban is ezen az oldalon.

Karácsonyi köszöntő

Karácsony közeledtével, egy-egy pillanatra megállunk a rohanó világban és számvetést készítünk az elmúlt évről. Felidézzük a legszebb pillanatokat és minden szépséget, jóságot elraktározunk lelkünkben, hogy ebből meríthessünk erőt az elkövetkező újév napjaira is. E titkokkal övezett időszakban a másik emberre figyelünk, és arra gondolunk, hogy mit nyújthatnánk szeretteinknek, azoknak akik fontosak számunkra. A szeretetünket nem drága ajándékok jelentik, hanem az, hogy önmagunkból mit tudunk adni. Az az ember, aki nem csak saját magáért él, aki igazi harmóniát tud teremteni belső világában, saját lelkében és családjában, talán képes kisugározni ezt a szeretetteljes energiát a barátok, munkatársak felé is. Ahol harmónia, béke, szeretet van, ott meghitt kapcsolatokat, kötődéseket lehet teremteni, amely biztonságot, érzelmi, lelki közösséget, élményt nyújt mindenki számára.

Úgy érzem, csak így tudjuk az otthon melegét valósággá varázsolni, mely végig kíséri egész életünket és mindig megadja számunkra a megújulás lehetőségét.

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánok minden kedves pongráctelepi lakosnak!

Árkovics Henrietta szakmai egységvezető

2015.12.08_Vagyunk_cimlap kep

A PONGRÁC KÖZÖSSÉGI HÁZ
ÜNNEPI NYITVATARTÁSA
December 21. HÉTFŐ: szokásos
December 22. KEDD: szokásos
December 23. SZERDA: 10.00-14.00
December 24. CSÜTÖRTÖK: ZÁRVA
December 25. PÉNTEK: ZÁRVA
December 28. HÉTFŐ: szokásos
December 29. KEDD: szokásos
December 30. SZERDA: szokásos
December 31. CSÜTÖRTÖK: 10.00-14.00

Január 1. PÉNTEK: ZÁRVA  Január 4. HÉTFŐTŐL: szokásos
szokásos: 10.00-12.00 és 13.00-20.00

A 2016. évi programjainkról tájékozódhat-nak a Pongrác Közösségi Ház Facebook oldalán, a Bárka www.bkhk.hu honlapján és a kihelyezett plakátokon.

 

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK A KIS-PONGRÁC PROJEKTHEZ

2015 június 30-án befejeződött a Kis-Pongrác projekt kivitelezési időszaka, de sok kérdés merült fel a pongráctelepi lakosokban a kivitelezéssel és a hogyan továbbal kapcsolatban, melyeket nyáron összegyűjtöttünk és ősszel kaptuk meg rájuk az alább olvasható válaszokat.

Mit jelent a fenntartási kötelezettség és meddig tart 2015.05.31-e után?

A Kis-Pongrác projekthez a támogatás nagy részét nyújtó Európai Unió előírása szerint 5 éves fenntartási kötelezettség van, ami 2015.06.01-tól indult és 2020. május 31-ig tart.

Van-e dedikált kapcsolattartó a projektnél, akivel egyeztetni lehet a továbbiakról, ügyekről, problémákról, kérdésekkel kapcsolatban?

Kifejezett kijelölt kapcsolattartó nincs, természetesen mind a Polgármesteri Hivatal, mind a projektmenedzsmentet ellátó Kőbányai Vagyonkezelő Zrt., mind a Kőkert Nonprofit Kft. (továbbiakban Kőkert) továbbra is elérhető. A társasházakat érintő kérdésekben elsősorban a társasházi közös képviselőket érdemes továbbra is felkeresni.

A projekt aláírt szerződései (mellékletekkel együtt), költségvetése, elszámolásai mennyire nyilvánosak, hozzáférhetőek bárki érdeklődő, közös képviselő, akár a Pongrác Egyesület számára (közterületi és társasházi felújításoknál egyaránt)?

A dokumentumok nyilvánosak, az Önkormányzattól kérhetők be közadat igényléssel a hatályos jogszabályi előírási kereteken belül. 

A füvet kinek kell locsolnia és nyírnia? A közterületi zöldfelületek karbantartása a Kőkert feladata, amit 2015.06.01-től vett át a projekttől. Átlagosan havonta egyszer lenyírják a füvet, de az intenzív növényültetés miatt kellő sok locsolásra nincs elegendő emberük (főleg, hogy locsolni igazán kora reggel vagy este érdemes), ezért szívesen együttműködne a pongráctelepi lakosokkal.

A 2015. tavaszi ültetésből gyéren kinőtt füvet ki szórja ki újra, a tönkrement dísznövény ágyásokat ki cseréli ki? Ha növendék fa nem marad meg, ki pótolja?

A kertészeti kivitelező legközelebb szeptemberben tart bejárást, és pótolni fogja a nem megeredt növényzetet.

Ha helybeli lakók akár a saját virágoskertjük, akár a projekt által ültetett dísznövények ápolása során zöldhulladékot (gazt) termelnek, a Kőkert Kft. elszállítja azt bármilyen zsákban? Hogyan lehet ilyen elszállítást kérni?

A társasházak (közös képviselői) a Kőkert ügyfélszolgálatán szeptemberben ingyen igényelhetnek lépcsőházanként 5 db 100 literes zsákot. Elszállítást a Kőkert zöld számán lehet kérni: 80-565-378 (hétfő-csütörtök 7-15h, pénteken 7-13h)

Kutyasétáltatást (a házak közötti zöldterületen) tiltó táblákat kitől, hogyan igényelhetnek a társasházak?

A kerületi polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályától lehet igényelni, célszerűen több társasház közösen, ne egyesével.

Mivel a kutyafuttatóig hosszú az út a legtöbb helybeli ebnek, hogyan, kitől lehet kérni a lakótelepen belüli kutyaürülék gyűjtők kihelyezését?

A Csilla utcában már van két új kutyaürülék gyűjtő. Egyébként a kutyafuttatót idén (nyáron) bővíteni fogja a Kőkert Kft. a Zách utcáig.

A felújítás, kertrendezés során a Pongrác út 9. VII. Társasház kerti csapját a markoló tönkretette, mikor pótolják?

Ez a csap még abból az időből maradt meg, amikor az egész lakótelep egyetlen vízórán elszámolt öntözővezetékre volt felfűzve, ennek megszüntetése után valójában a társasház vízórájáról ment az öntözés a csap megszűnéséig. Megoldást a játszótér sarkában várhatóan július 15-ig elkészülő ivókút mellé felszerelendő csap hoz majd.

Ha új helyen új (plusz) kerti csapot igényelnének a kertészkedni vágyó helybeliek, kihez fordulhatnak? (A Csilla 4/A előtt két csatorna is van, azonban locsolni nem lehet, így a növények tönkremennek.

Ilyen típusú igényt a Polgármesteri Hivatalnál, illetve a Kőkert-nél érdemes bejelenteni.

A projekt által kihelyezett padok, asztalok karbantartása, javítása hogyan valósul meg a fenntartási kötelezettség ideje alatt? Kinek kell jelezni a problémát?

A közterületi bútorok, berendezési tárgyak karbantartása, fenntartása önkormányzati kötelezettségi körbe tartozik, amelyet a Kőkert Nonprofit Kft. közszolgáltatási tevékenységén keresztül valósít meg. Ezzel párhuzamosan az utcabútorok rendeltetésszerű használatával természetesen az utcabútorok élettartama jelentősen megnövelhető, amely az azokat használók felelőssége. A javítási igényt a Kőkert munkatársainak lehet jelezni.

A projekt által kihelyezett utcai szemetesekből lehet többet kérni, vagy a meglévőket a padok, asztalok közelébe áthelyezni? Kitől lehet ilyet kérni?

A kihelyezett szemetesek mennyisége a jelenlegi kiürítési gyakoriság mellett elegendő kell, hogy legyen, azonban az ennek ellenére jelentkező ilyen típusú igényt a Polgármesteri Hivatalnál, illetve a Kőkert-nél érdemes bejelenteni. A szemetesekből kiáradó esetleges kellemetlenebb szagok miatt szándékosan nem a padok-asztalok közvetlen közelébe kerültek tervezésre és kihelyezésre a szemetesek.

A projekt által szemeteseket ki üríti, ha tele van, kit lehet értesíteni, akkor is ürítik, ha nincsen benne szemeteszsák? A Kőkert üríti ezeket a szemeteseket, akkor is, ha (már) nincs bennük szemeteszsák.

Ha egy lakóközösség a kihelyezett asztalt, padot nem igényli, de máshol szükség lenne rá, kihez kell fordulni a fenntartási időszakon belül, ki intézi az áthelyezését?

A projekt megvalósítása során kifejezett hangsúlyt fordított a projektmenedzsment a padok kihelyezésekor az egyes lakóközösségek konkrét igényére és ezeket az összes darabszám adta keretek között maximális mértékben igyekeztek figyelembe venni, azonban az ennek ellenére jelentkező ilyen típusú igényt a Polgármesteri Hivatalnál, illetve a Kőkert-nél érdemes bejelenteni.

Ahol két, egymás felé nyíló társasház lakói összejárnak a kerti padokra, lehetne a sétányokat teljesen kiépíteni a házak között?

A terv szerinti koncepcióval ez nem egyeztethető össze, azonban a kérdés abból a szempontból nem helytálló, hogy egymás felé nyíló társasházak nincsenek, kivéve persze a Közösségi Ház utcájára néző 2-2 házat, amelyeknél azonban a kérdés/kérés szintén nem értelmezhető.

A Salgótarjáni utca 63. Társasház Pongrác út felőli oldalán nincsen közületi kerti csap, pedig ott is locsolni kell a növényzetet. Itt mitől függ, hogy kiépítsenek egy kertészeti csapot, mint a Salgótarjáni utcán végig, hogy ne lajtos kocsiból kelljen locsolni, mint ahogy most csinálják?

A kérdés indokolt, amelyet valószínűleg szükséges lesz felülvizsgálni, különös figyelemmel az egyre inkább jellemző, hosszabb-rövidebb időtartamú extrém szélsőséges nyári forró-száraz időszakokra.

A játszótér köré zárható kerítést épített a projekt. De ki felelős a zárásért-nyitásért? Hogyan alakítható ki és milyen időtartamban a játszótér nyitva tartása, hogy az a játszótér közvetlen közelében lakók pihenési jogát ne sértse?

A mindennapi nyitást és zárást leginkább csak helyben lakók tudják biztosítani, a Kőkert Kft. egyeztetni fog erről az érintett társasházakkal.

A játszótér kerítése gyengén lett összecsavarozva, egyes részein már kezd kidőlni. Jobb lenne összehegeszteni, még helybeli lakos is vállalkozna rá.

Garanciális kérdéskörbe tartozik, ha valóban javítandó, a szeptemberi garanciális bejárás alkalmával ez is rögzíthető hiba lehet.

A játszótér tervezése során hiba (bár nyilván javítható) az iskola főbejáratával szembeni kapu azon az oldalon nyitható belépésre, ahol a növényzet van, nem pedig a betonjárda. A kérdés felülvizsgálatra szorul.

Az ivókút a játszótér szélén mikor lesz megnyitva, és használható-e kertészeti öntözésre?

A Vízművek engedélye után várhatóan július közepére lesz felszerelve az ivókút és akkortól lesznek használhatóak a Salgótarjáni utcában újonnan létesített kerti csapok is.

A homokozó túlméretezett, ezért a legkisebb levegőmozgás is homokot fúj be a két szomszédos ház ablakaiba, ami nem csak zavaró, de egészségügyileg is káros (allergia, asztma). Ezért ezt mielőbb, még garanciában kérjük újratervezni, több zöld felülettel, illetve gumiszőnyeggel.

A játszótéri eszközök úgy lettek elhelyezve, hogy maradjon hely további eszközök telepítésére is, ahhoz pedig szükséges a megfelelő alapterületű ütéscsillapító felület.

A játszótéri csúszda “létrája” még nagyobb gyerekeknek is nehezen használható, olyan nagy a létrafokok közötti távolság, kisgyerekeknek meg teljesen használhatatlan. A csúszda alsó vége is veszélyesen magasan van. Kérjük a csúszda komplett cseréjét egy használható csúszdára.

A Pongrác VII. és XVII. társasházak közötti játszótér 6-14 éves korosztályra tervezte a projekt, míg a kisebb gyerekeknek az óvoda Gyöngyike utcai oldalán létesített külön játszóteret.

A játszótér elég szellősen lett beépítve, elbírna több játékot, különös tekintettel a a legkisebb gyerekekre és a mozgáskoordinációt fejlesztő játékokra. A telepi szülők, de az óvoda sem engedheti meg magának egy mozgáskoordinátor alkalmazását.

A játszótéri eszközök úgy lettek elhelyezve, hogy maradjon hely további eszközök telepítésére is.

A kihelyezett hinta nem veszi figyelembe a kisgyermekesek érdekeit, miközben egy játszótér a kisebb gyerekek szórakozására hivatott szolgálni leginkább. A kisgyermekesek érdekében minimum az egyik hintát szükségszerű gyermekhintára (beleültethetős változat) lecserélni.

A Pongrác VII. és XVII. társasházak közötti játszótér 6-14 éves korosztályra tervezte a projekt, míg a kisebb gyerekeknek az óvoda Gyöngyike utcai oldalán létesített külön játszóteret.

A játszótéren lévő padokat a VII-es társasháztól mindössze 6 méterre telepítették. A napközbeni, sokszor késő estig tartó hangoskodás miatt a lakók pihenéshez való jogát sértik. Ezt a tervezés során is többször jelezték a lakók, mégsem vették figyelembe kérésüket. A padokat át kell helyezni, hiszen alapvető emberi jogok sérülnek.

A lakótelepen más társasházakhoz is vannak ilyen közel padok, sőt ennél még jóval közelebb is. Itt ráadásul még cserjesáv is van a padok és az épület között. A játszótér napszakhoz kötött, korlátozott   nyitásával-zárásával lehet a “késő estig tartó hangoskodást” megszüntetni.

A játszótér közvetlen közelében az VII. és XVII. társasházak elején lévő bokrok mögé járnak a szülők és a gyerekek a dolgukat végezni, sőt, a homokot szállító munkások is ott végezték dolgukat.

Emberi viselkedést nem szabályozhat a projekt, ugyanakkor az értékes cserjesort mindenképpen megtartandónak ítélte a terv. Az utca másik oldalán lévő közösségi házban hétköznapokon ugyanakkor szükség esetén azért elérhető mosdó-wc.

A Gyöngyike utcai óvodai udvar mintájára a központi játszótéren is elkélne egy napvédő ponyva a kisgyerekek fölé. Hogyan, kitől lehet ilyet igényelni?

A központi játszótér alapvetően a nagyobb korosztály számára lett tervezve, ezért nem került ide napvitorla, továbbá annak folyamatos le-felszerelése is gondot jelentene a használat során, illetve sajnos a vagyonvédelmi szempontokat is figyelembe kellett venni e tekintetben.

Az új parkolóhelyekkel együtt is kevesebb a parkolási lehetőség, mint amennyire igényük van a pongráctelepi autótulajdonosoknak. Az utcák egyirányúsítása miatt a közterület-felügyelet elkezdte bírságolni a „rossz” oldalon parkolókat. Ha nincs jobb megoldás, kérjük az belső, névtelen utcákban a projekt előtti kétirányú közlekedési rend visszaállítását, szabad parkolási lehetőséggel a belső utcák mindkét oldalán.

A tervezés során megszámolták (2010-ben) a Pongráctelepen parkoló autókat, végül 9 hellyel több parkolót épített a projekt. Budapesti viszonylatban jó, a belső kerületekhez képest nagyságrendekkel jobb a lakás/parkolási hely arány. A projekt 5 éves fenntartási időszaka alatt lényeges változtatásra (kétirányúsítás) nincs lehetőség.

A volt Közfürdő épülete előtti utcaszakaszon alakítsanak ki át az úttestre merőleges parkolóhelyeket, így növelve a parkolók számát!

A parkolók összes száma néhány (9-10 db) még növekedett is a korábbi állapothoz képest, ráadásul szilárd burkolatú parkolófelület megoldással, információnk szerint ennél több zöld felületet már a helyi szabályozások nem engedtek elvenni parkolás céljára. A terv ugyanakkor a maximális kereteket kihasználta ezen célra. A társasházi lakásokhoz kapcsolódó közterületi parkolási mérleg még mindig jóval kedvezőbb, mint Budapest sok más kerületében.

A járdák és az úttest közötti vékony sávba ültetett növényzet életszerűtlen kialakítás. Az autókból kiszállók így egyből a díszcserjékre lépnek, még akkor is, ha nem céljuk a növények eltaposása. Javasoljuk a Kőkertnek, hogy a járdák széléről ültessék beljebb a még nem kiszáradt növényzetet, így kialakítva egy kisebb sávot az autókból kiszállóknak. Vagy itt lehetne egyszerűen csak füvesítés.

Pont az volt a cél, hogy a fenntarthatatlan “zöldfelület” – porfelület megszűnjön, az autóból való vezető oldali kiszállást egyébként sehol nem gátolja. Az országszerte alkalmazott kialakítás a korábban berögzült parkolási szokások kismértékű megváltoztatásával – alkalmazkodva az új körülményekhez – megszokható, figyelemmel arra is, hogy az utcák nem különösebben forgalmasak.

A Salgótarjáni utcai parkolót Hungexpo (BNV) rendezvények idején lehetne őriztetni, hogy csak a pongráctelepi lakosok állhassanak be oda?

A kérdéssel, illetve kéréssel a Polgármesteri Hivatalt (Jegyzőt) kell felkeresni.

A Gyöngyike utcai parkolók mellé/mögé jó lett volna egy járdasávot építeni, hogy a parkolót ne csak az úttesten lehessen megközelíteni. Van mód ezen a helyzeten javítani?

A kialakítás a Budapesten megszokott általános gyakorlatnak teljesen megfelel, figyelemmel a Gyöngyike utca kis forgalmára is.

Ki figyeli a kamerákat, ha pl. illegális szemétlerakást észlelünk, hova jelenthetjük be, hogy keressék meg a felvételeken az elkövetőt?

A térfigyelő kamerák a Kerületi Rendőrkapitányságra vannak bekötve, ahol állandó felügyelet mellett nézik a kamerák képét, illegális szemétlerakás bejelentése ettől függetlenül a Kőbányai Közterület-felügyelethez történhet.

Esetleg táblák kirakásával is fel lehetne hívni a figyelmet a kamerákra – különös tekintettel a Salgótarjáni utcai illegális szemetelőkre (akik kocsival, sőt teherautón hozzák a lomot, stb.)

Az ötlet jó, ilyen típusú igényt a Polgármesteri Hivatalnál, illetve a Kőkertnél érdemes bejelenteni.

 

Közösségi kertek

A közösségi kert egy viszonylag új, Nyugat-Európából elterjedt újítás. Kezdeményezői választ szerettek volna adni a hagyományosan kialakult városszerkezetek hátrányos kötöttségeire, a városi életmód problémáira, melyek azt a vidéki élet előnyeitől elválasztják.2015.12.08_Vagyunk_kozossegi kert

Az évszázadok alatt egyre sűrűbbé váló városi beépítettség, az egyre nagyobb városok kialakítottak egy állandónak látszó városi életmódot, melyben a városlakó négy fal között illetve szabályozott városi területeken éli életét és lakóhelye melletti kerthez csak költözés, házvásárlás által juthat.

A városok átalakulása az utóbbi évtizedekben a városközpontok körüli régi ipari területek lepusztulásával, a központokból a jobb módú népesség kertvárosokba költözésével járt. Az üres, elhanyagolt, beépítetlen területeket látva egyes kezdeményező kedvű csoportokban megszületett az ötlet, nem lehetne-e az üres, lepusztult területek helyett zöldet, ráadásul hasznos zöldet telepíteni – mindezt összefogással, közösségi megmozdulással.

Így jelentek meg az első közösségi kertek, ahol a beépítetlen telkeket időlegesen használatba véve, termővé alakítva a résztvevők saját szabályaik szerint, saját határaik között zöldségeket termeszthettek városi lakóhelyük közvetlen közelében.

Az ellátásra, szolgáltatásokra szoruló városi életmód így kiegészülhet önellátással, a napi szabadidő vidéki „stílusban” való kihasználásával, mindezt a saját környezet szépítése és a szabadban való időtöltés teszi kellemessé.

A közösségi kert létrehozásához kell egy erre elszánt, egy adott környéken élő csoport, és kell egy kihasználatlan, viszonylag üres, bekeríthető, termőfölddel borított vagy borítható terület, melynek tulajdonosa a tevékenységet jóváhagyja – esetleg kisebb bérleti díjért cserében. Magyarországon évek óta több sikeres kezdeményezés indult el, melyeknek közös internetes oldala a www.kozossegikertek.hu.

R.M.

Nátrán Ilona: Vallomás2015.12.08_Vagyunk_Csalad-szobor

Pongrác telep! Szűkebb kis hazám.

Én semmi pénzért itt nem hagynám.

Talán csak akkor, ha rákényszerítenének.

Nem! Akkor sem tenném meg.

Bizonyossággal tudom, hogy szeretlek.

Ide kötnek a régi szép emlékek.

Ide, ahol gyerekeskedtem és felnőttem.

Hozzám nőttél és én hozzád nőttem.

Azt kijelenthetem, bátran mondhatom,

Csakis itt, itt van az én otthonom.

 

A Pongrác Egyesületről – tenni akaró pongráctelepiek, jelentkezzetek!

Először 2013-ban merült fel az ötlet egy lakótelepi egyesület alapítására, azonban a bíróság által előírt civiljogi elvárásokkal való megküzdés és szerencsétlen fordulatok után csak 2015 májusában sikerült bejegyeztetni a teljes nevén Pongrác Lakótelep Megújítását Segítő Egyesületet, röviden Pongrác Egyesületet, tizennégy alapító taggal.

Egyesületünk nevéből sejthető a lényeg: célunk a Pongrác úti lakótelepen élő emberek helyi életminőségének javítása közösségi tervezés és együttműködés, valamint a közösségfejlesztés lehetséges eszközeivel. Konkrétabban, szeretnénk közösségi tevékenységeket (klubszerű foglalkozásokat és alkalmi rendezvényeket) szervezni; közös ügyekben (pl. kutyasétáltatás, szemeteskukák, közbiztonság, stb.) közösen gondolkodni, és előremutató javaslatokat tenni, nem csak a lakótelep életében meghatározó külső szervezetek (pl. a kerületi önkormányzat), de a pongráctelepi lakóközösség számára is; valamint próbálunk pályázati és egyéb lehetséges anyagi forrásokat felkutatni lakótelepünk további felújításához (kis léptékben gondolkodva, pl. a megmaradt helyi műalkotások restaurálására, stb.). Fontosnak tartjuk a lehetséges helybeli és külső partnerekkel, mindenekelőtt a Pongrác Közösségi Házzal való minél jobb együttműködés kialakítását.

Mindehhez persze fontos a helyi hírek, ismeretek, információk megosztása, ennek ad teret az Egyesületünk által működtetett www.pongractelep.hu honlap és a Kis-Pongrác lakótelep nevű Facebook oldal, valamint ez a nyomtatott újság, a jövő évtől már negyedévente megjelentetni tervezett Vagyunk! c. hírlevél. Ezenkívül a Pongrác Közösségi Ház bejáratánál felszereltük a postaládánkat, ahova, és a pongracegyesulet@gmail.com, vagyunkhirlevel@gmail.com e-mail postafiókokba is várjuk szívesen bárki figyelem felhívását, ötletét, javaslatát, hozzászólását vagy éppen kritikáját. Egyes témákban előfordulhat, hogy megpróbálkozunk helyi közvélemény kutatással, kérdőíves felméréssel, beszélgető estek szervezésével is.

A fentebb leírt célok és tervek lehetséges megvalósítása azonban aktív elfoglaltsággal jár, amihez közösségi ügyekben tettre kész pongráctelepi lakosok szíves együttműködését várjuk, akár az Egyesületünkbe is belépve, akár önkéntesként együtt dolgozva egy-egy adott témában, rendezvényen, stb. Jelentkezni lehet legelőször is az alábbi plakáton meghirdetett vitaestünkön, valamint a fentebbi e-mail címeken vagy a postaládába bedobott levélben, illetve személyesen minden hónap 2. hétfőjén este 19:00-20:00 óra között a Pongrác Közösségi Házban.

Bánó Soma

2015.12.06_Egyesuleti vitaest_plakat

 

 

 

Betegségek után járó adókedvezmény

Bizonyos betegségtípusok (pl. szürkehályog) után adókedvezmény illeti meg a magánszemély adózót.

A kedvezmény mértéke a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától ezen állapot fennállása idején havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg, mely legfeljebb 5 évre visszamenőleg is megigényelhető (2009-ben havi 3.450 Ft, … 2014-ben havi 5.075 Ft). Fő szabály szerint a 335/2009. (XII. 29.) Kormányrendeletben felsorolt betegségben szenvedő magánszemélyek a betegség fennállásáról kiállított igazolás birtokában jogosultak a személyi kedvezmény igénybevételére. Orvosi igazolás nélkül veheti igénybe a személyi kedvezményt az, aki rokkantsági járadékban részesül, illetőleg a támogatást megállapító határozat alapján az a személy, akinek fogyatékossági támogatásra való jogosultságát külön jogszabály szerint megállapították.
Az ideiglenes igazolásokat évente kell kiállítani, a végleges állapotot nem kell újra igazolni.

A kedvezmény igénybevételére jogosító, a 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet mellékletében foglaltaknak megfelelő igazolást a szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa, illetve a szakambulancia vagy szakorvos által készített orvosi dokumentáció alapján a beteg által választott háziorvos állíthatja ki.

Az adóhatóság külön nem rendszeresített formanyomtatványt a súlyos fogyatékosság igazolására, azonban a munkáltató, kifizető összesített igazolása az adott évi személyi jövedelemadó bevalláshoz, adónyilatkozat benyújtásához elnevezésű M30-as nyomtatvány lapjai között megtalálható.

Az igazolás birtokában a magánszemély az adóelőleg megállapítása során (adóelőleg-nyilatkozat megtételével) év közben is kérheti a kedvezmény figyelembevételét. Az adóelőleg-nyilatkozat az alábbi elérési útvonalon érhető el:

http://nav.gov.hu/nav/ado/szja/adoeleoleg_nyilatkozatok.html Amennyiben a magánszemély nem tesz adóelőleg-nyilatkozatot, akkor a kedvezményt nem veszti el, az a személyi jövedelemadó bevallásban is érvényesíthető év végén.

A kedvezmény igénybevételéhez szükséges igazolást nem kell csatolni az adóelőleg-nyilatkozathoz, illetve a személyi jövedelemadó bevalláshoz sem eredeti, sem másolati példányban. Az igazolást a bevallás másolati példányával együtt meg kell őrizni az 5 éves elévülési időn belül.

Kedvezmény visszamenőleges érvényesítése

Ha valaki évek óta igazoltan a fent említett kormányrendeletben felsorolt betegségek egyikében szenved, tehát jogosult lett volna a személyi adókedvezményre, akkor a kedvezményt az igazolás megszerzését követően az 5 éves elévülési időn belül a személyi jövedelemadó bevallások önellenőrzésével érvényesítheti.

Az utolsó év, amely még önellenőrzéssel módosítható a 2009. adóév. A 2009. évi bevallást a 0953., a 2010. évi bevallást a 1053., a 2011. évi bevallást a 1153., a 2012. évi bevallást a 1253., a 2013. évi bevallást a 1353. számú nyomtatványon lehet önellenőrizni.

(A www.rehabportal.hu alapján.)

 

1000 Mbit érkezik a Pongráctelepre!

Hosszú évek óta csak 3-4 Mbit/másodperc sávszélességű Internet elérhető a pongráctelepi lakásokban, ami 10 éve még szélessávnak számított, a mai igények szerint viszont már igencsak kevés. A pongráctelepi társasházakat eddig is bekábelező Digi idén ősszel optikai kábelekre cseréli a hagyományos vezetékeket, ami ugrásszerű letöltési (és feltöltési) növekedést tesz lehetővé: 1000 Mbit/sec sávszélességet is tud majd biztosítani a Digi, lényegében az eddigi árakon. A 20 társasház újrakábelezése persze időigényes, valamint a kőbányai fejállomást is fejlesztik, ezért nem tudunk konkrét céldátumról, de reményeink szerint januárra elérhető lesz a száloptikás Internet…

 

Lesz Wi-Fi is a Pongráctelepen?

Még tavasszal kért és kapott engedélyt a kőbányai önkormányzat a Pongrác VII. és XVII. társasházaktól a tetőzetükre Wi-Fi átjátszóállomás építéséhez. A telepítés és közterületi ingyenes internet szolgáltatás megkezdésének várható idejéről további információt eddig nem kaptunk a kerületi városházán.

 

2 millió forintot nyert felújítási pályázaton a Salgótarjáni utca 51. Társasház

A Kőbányai Önkormányzat már évek óta minden tavasszal pályázatot hirdet az építészeti értékek fenntartása, megújulása, és a károsodott értékek helyreállítása érdekében.

Idén a pályázók között indult a Salgótarjáni utca 51. Társasház is, amely a már évek óta halasztgatott, de idén nyáron-ősszel megcsinált kéményfelújítás és részleges pinceszigetelés összesen 3.390.372 Ft összegével pályázott, és az utófinanszírozással működő pályázat keretében meg is nyerte a már elvégzett munka értékének 60 %-át, bruttó 2.034.220 Ft összegben. A támogatási szerződést december 2-án írta alá az önkormányzat a közös képviseletet ellátó Társ-Ház Kft.-vel, remélhetőleg ez év végéig meg is érkezik a társasház bankszámlájára a pályázaton nyert összeg, amelyet majd 2016-ban esedékes felújításokra (akár újabb pályázatokra) fordíthat a lakóközösség.

Magán a pályázaton lehet igényelni támogatást akár homlokzati díszítőelemek felújítására is, ami egy jó lehetőség lehet a Salgótarjáni 53. és 61., valamint Csilla utca 5. Társasházaknak is (régi 2., 6. és 16. épületek), a Pongráctelep belseje felé néző homlokzatukon lévő nagy méretű, erősen leromlott állapotú faliképek, ún. sgraffitók restaurálására is.

Apropó, sgraffitók – bár jelenlegi állapotukban nehezen értelmezhetőek, de a négy évszak témáját ábrázolják: a Salgótarjáni 61. falán van a „Nyár” (Medveczky Jenő alkotása), a Salgótarjáni 53. homlokzatán látható a „Tavasz”, és a Csilla 5. falán a „Tél” (Molnár C. Pál alkotásai). Az „Ősz” c. sgraffito (Medvezky Jenő) sajnos egy felújítás során teljesen eltűnt a Csilla utca 9. (régi 12. épület) faláról. A Pongrác Egyesület egyik célja forrásokat szerezni a restaurálásukra.

 

MEGKÉRDEZTÜK A KŐBÁNYAI KÖZTERÜLET-FELÜGYELETET…

Aki válaszolt:  Fodor János felügyelet-vezető

Mik a Kőbányai Közterület-felügyelet feladatai a X. kerületben?

A KKTF feladatát jogszabályok határozzák meg. Budapesten 2013-tól kötelező a kerületi önkormányzatoknak helyi közterület-felügyelet fenntartása, de Kőbányán már 12 éves ez. Alapvető feladat a közigazgatási terület rendjének, tisztaságának megőrzése, valamint a közbiztonság fenntartásában való közreműködés, az önkormányzati vagyon védelme.
(A Fővárosi Közterület-felügyelet plusz feladata pl. a BKV-ellenőrök kísérete.) A KTF nem a jegyző, hanem a saját, jogszabályok által meghatározott jogkörében jár el.

A jogszabályok rendelkeznek arról is, hogy mikor és hogyan járhat el a felügyelő.

A szabálysértési törvény 2013. szeptemberi kiegészítése előírja, hogy aki törvényben, rendeletben vagy önkormányzati rendeletben tiltott közterületi italozást művel, az szabálysértés. Ezen a területen már történtek előrelépések, a statisztikák szerint csökken a közterületi italozás előfordulása, de a hajléktalanokkal, nem helyben lakókkal szemben nehéz eredményesen fellépni. A visszatérő szabálysértőknél a figyelmeztetés után helyszíni bírság szabható ki, ami, ha nem folyik be 35 napon belül, akkor végrehajtási eljárást kezdeményez a Felügyelet a kerületi kormányhivatalnál, mint szabálysértési hatóságnál. Itt még mindig fizethet az elkövető, vagy jelentkezhet közmunkára, ha egyiket sem vállalja, akkor a bíróság elzárásra változtatja át a bírságot, de erre még nem volt példa.

Milyen időbeosztásban dolgoznak, milyen elérhetőségeik vannak a kőbányai közterület-felügyelőknek?

A célkitűzés a nonstop, 24 órás diszpécserszolgálat, de jelenleg csak hétköznap, munkaidőben hívható a 4338-395 telefonszámon. Maguk a felügyelők 2014. áprilistól már a hét minden napján, 24 órában kint dolgoznak a területen.

A helyszínen megállapítható jogszabálysértések fokozatai:

  • 1) figyelmeztetés
  • 2) ismétlődő vagy súlyos szabálysértés esetén: 5-50 ezer Ft helyszíni bírság
  • 3) ha olyan jellegű a szabálysértés, akkor eljárást indíthat a felügyelő a kerületi kormányhivatalnál („feljelentést tesz”)

A mostani létszám 37 felügyelő (3 gépjármű), 3 adminisztrátor és 2 vezető. Decemberben új munkatársakkal bővül az állomány: újabb 5 felügyelő és 35 fő kamerafigyelő operátor. Ugyanis a kőbányai térfigyelő kamerákat jelenleg a kőbányai rendőrség üzemelteti, közterület-felügyelőkkel közösen figyelve a monitorokat, de év végétől már főállású operátorok fogják ezt a feladatot ellátni, így a felügyelők ismét nagyobb létszámban jelennek meg a közterületeken.

A közterületi italozással kapcsolatban mit tehet a Kőbányai Közterület-felügyelet?

Az elmúlt egy évben nem érkezett erre panasz, de így is gyakran megjelennek a Pongráctelepen is a járőrök, változó időpontokban. Az ellenőrzések és bejelentések alapján már nem tűnik súlyos helyi problémának (míg pl. 2012-ben még napi szinten voltak bejelentések). Az ellenőrzéseket rendszeresen tovább folytatjuk.

Milyen tapasztalatok vannak a pongráctelepi térfigyelő kamerákkal kapcsolatban?

A pongráctelepi 12 kamerát egyben kezeljük a Salgótarjáni utcában a Hungária körút felé telepített +3 kamerával (Zách utcai kereszteződés, Bem lakótelep gerincútjának bejárata, Hungária körút sarok). Jelenleg a kerületi rendőrségen van a térfigyelő központ, a rendőrség és a közterület-felügyelet közösen üzemelteti, és az észlelt eseményekre közterület-felügyelő vagy felügyelő és rendőr reagál.

A térfigyelő kamera elsődleges haszna a megelőzés: elriasztja a bűnözőket, szabálysértőket a megfigyelt területről. Ezenkívül, segítheti az utólagos bizonyítást, valamint a tettenérést is, de ez a legritkább, egyrészt mert egy kezelő (operátor) egyszerre 16-18 kamerát néz a központban, másrészt csak az átlagostól eltérő viselkedésre tud felfigyelni.

Maguk a kamerák ún. járőr üzemmódban pásztáznak, azaz 360 fokban forognak ide-oda, a frekventált irányokban hosszabban elidőzve. Miután munkába áll év végén a 35 új operátor, a tervek szerint egy akciócsoport is fogja segíteni a problémás területeken a jogszabályi kötelezettségek teljes körű megtartását.

 

Polgárőrség a Pongráctelepen?

„Igény az vóna rá…” De ehhez pongráctelepi lakosok részvétele szükséges, hiszen helybeli polgárőrök tudnak a leghatékonyabban végezni klasszikus polgárőri tevékenységet, ami ugye, a járőrözés, bűnmegelőzési céllal. Jó tudni, hogy a polgárőrök ingyen végzik a munkájukat, szabadidejükben, feliratos mellényben. Ha jelentkezne – akár nálunk* – öt-hat pongráctelepi lakos, akik érdeklődnének ebben a témában, a Kőbányai Wolf Polgárőrség szívesen tartana egy bemutatkozó összejövetelt, és ha sikerülne helyi tagozatot alapítani, a pongráctelepi polgárőröknek (képzés után) csak a lakótelepünkön kellene időnként járőrözni, valamint kőbányai rendezvények biztosítását végezni.