Hamarosan megnyílik méltó, új helyén a Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény

Csütörtökön adták át a kulcsra kész épületet a Füzér utca 32. szám alatt, ahol a következő hónapokban berendezkedik a Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény. Az új kiállítótér megnyitása a nagyközönség számára várhatóan a Szent László napokon (június végén) lesz.

A nyerstégla és a vakolt homlokzatú épületrész is a a Kőbányai Helytörténeti Gyűjteményé lesz, sokkal nagyobb és minőségibb kiállítóterekkel.

A Kőbányai Önkormányzat önerőből, a Fővárosi Önkormányzat támogatásával teljesen felújította a Füzér utca 32. szám alatti műemlék jellegű ingatlant. A beruházás teljes költsége 320 millió forint volt. Az akadálymentes épületben öt kiállítóteret és egy nagy multifunkcionális teret alakítottak ki, ahol Kőbánya páratlanul gazdag múltjával ismerkedhetnek meg az iskolások és a látogatók.

Ezzel a beruházással egy régi álom válik valóra Kőbányán: végre méltó elhelyezést kap a Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény, amely eddig a Halom utca 39-ben, alagsorban, nagyon kis helyen működött.

Az új Helytörténeti közösségi tér kialakítása tavaly májusban kezdődött, de számos akadály hátráltatta a gyors befejezést. Azon túl, hogy a 135 éves épület életveszélyes állapotban volt, az építők két, fel nem robbant világháborús lövedéket is találtak a mennyezet födémébe fúródva. Ezeket tűzszerészeknek kellett eltávolítaniuk.

Mára az épület a pincétől a padlásig, kívül és belül egyaránt teljes körűen megújult. A belső udvart parkosították, a pincében a raktárak, műhelyek és a gépészeti tér kapott elhelyezést. A vízvezeték és a szennyvízhálózat, az elektromos hálózat, a hűtő- és fűtőrendszer modern technológiával készült. A homlokzati részen a helyi építészeti védettség miatt a nyílászárók cseréje és a bejárati kapuk felújítása az eredeti állapotnak megfelelően történt. Ugyanez vonatkozik az épület külső és belső burkolatára is. A korhű arculatnak megfelelően felújított, akadálymentes épületben öt kiállítóteret és egy nagy multifunkcionális teret alakítottak ki.

Forrás: Kőbánya.info