Ma véglegesítették a tervezett olimpiai helyszínek között a Hungexpót is

A Fővárosi Közgyűlés ma elfogadta a 2024. évi, tervezett budapesti olimpia mestertervét (master plan), valamint a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz benyújtandó garancialevelet.

A helyszín-kiválasztási javaslat készítése során figyelemmel voltak a Budapest 2030 hosszú távú városfejlesztési koncepcióban, a Budapest 2020 integrált településfejlesztési stratégiában, valamint az elmúlt években elfogadott, tematikus fejlesztési programokban foglaltakra. A vizsgálatok megmutatták, hogy Budapest településszerkezete alkalmas az olimpiai játékok megrendezésére, a tervezett olimpiai helyszíneken kitűnő feltételek biztosíthatók, a – hangsúlyozottan nem csak az olimpia miatt – szükséges fejlesztések a városszerkezet hiányzó elemeit pótolni tudják. A helyszínek kiválasztásának fő szempontja volt, hogy azok az olimpiától függetlenül illeszkedjenek a meglévő fejlesztési tervekhez, az adott terület olimpiai helyszínként extra fejlesztés nélkül vagy minimális fejlesztéssel bevonható legyen, valamint maximalizálható legyen a helyszín utóhasznosítása.

A tervezett olimpiai szerkezet két térségből és hét klaszterből áll. A Duna-térséghez tartozik a Csepel-sziget csúcsára és a szomszédos budai és pesti partokra tervezett Olimpiai Park, a Margitszigeti és az Óbudai-sziget klaszter, a városfejlesztési térséghez pedig a Hősök tere, a Puskás, a Vásárközpont és a Népliget klaszter. Ezeken kívül vannak különálló helyszínek is, mint az Etele tér, a Testvérhegy és a Nagytétényi Lőtér. A ma elfogadott helyszínek listájában már nincsen a Józsefvárosi pályaudvar területe, ahol az egyik verzió szerint lett volna a médiafalu.

A 444.hu tegnapi cikkében megtekinthetők az egyes olimpiai helyszínek új, korábbiaknál kidolgozottabb térképeken, és mivel a más világvárosok visszalépésével egyre nő Budapest matematikai esélye a 2024-es olimpia megrendezésére, alább nézzük meg, hol is lesz az egyik olimpiai helyszín Pongráctelep szomszédságában.

A Hungexpo Vásárváros (volt BNV) területén a G csarnokban lenne a tollaslabda és tekvando, a D1 csarnokban cselgáncs és birkózás, a D2 csarnokban pedig a boksz versenyhelyszíne (átalakítani, felújítani, ideiglenes lelátókkal bővíteni szükséges olimpia esetén). Az ezen az oldalon olvasható, letölthető (1372 oldalas PDF) 2015. júniusi megvalósíthatósági tanulmány 539-541. oldalán ír részletesebben a Hungexpóra tervezett helyszínről, ahol a NOB előírása szerint legalább 6.000 nézőnek kell (ülő)helyet biztosítani. A tanulmány szerint ideiglenes lelátókkal ez megoldható a vásárváros legnagyobb, G csarnokában.

Az alábbi térkép sajnos nem utal arra (illetve a megvalósíthatósági tanulmány sem számol azzal), hogy a 37-es villamos vonalának vasúti felüljárója után rendezett gyalogos utat építenének-e az Albertirsai útig – a BNV-s idők óta kitaposott jelenlegi ösvény helyébe.
Mivel a villamos vasúti felüljárója igazából alkalmatlan a gyalogos forgalomra (tábla tiltja is), nem valószínű ilyen irányú fejlesztés, a hajdani vásárvárosi-lóversenypályás 29-es villamos 2009-ben felszedett sínpályáját és áramvezetékeit pedig az olimpia három hetére szintén aligha rakják vissza…

2016.01.27_444.hu_olimpiai terkep_bnv

Forrás: 444.hu

Forrás: budapest.hu, 444.hu