Kiállítás ajánló: Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum

Amikor 1940-1942 között felépítette a fővárosA Negy Evszak sgraffitok egyutt a Pongrác úti “kislakásos telepet”, a korabeli szabályok szerint az építési költség 2 %-át műalkotásokra kellett fordítani. Ennek köszönhetően volt is egy művészeti pályázat, melynek keretében szobrok, kútszobrok, faliképek is készültek a Pongráctelep díszítésére. Ezek közül sajnos sok alkotás elpusztult/eltűnt az idők folyamán, és ami megmaradt, az is felújításra szorul. Ilyen megmaradt lakótelepi értékünk a régi 2. és 6. valamint 16. épületek (ma Salgótarjáni utca 61., 53. és Csilla utca 5. társasházak) falán látható nagy méretű képek, ún. sgraffitók.

Ezek a 4 évszak témáját ábrázolják, a fenti épületek sorrendjében Nyár, Tavasz és Tél – Medveczky Jenő és Molnár-C. Pál neves művészek alkotásai. Az Ősz a 12. épület (ma Csilla utca 9.) falán volt, de egy felújítás során bevakolták. Apropó, vakolat: maga a sgraffito is vakolatkép: a művész néhány réteg különböző színű vakolatréteget visz fel egymásra, majd különböző mélységű kaparással-vakarással állítja elő a képet. A három megmaradt évszak meglehetősen rossz állapotban van, a Pongrác Egyesület az érintett társasházakkal közösen keresi a felújítási lehetőségeket.

A Tavaszt és Telet készítő Molnár-C. Pál hosszú élete (1894-1981) delelőjén alkotott a Pongráctelepen, és művészeti pályafutása során szinte minden stílusban és műfajban kipróbálta magát a grafikáktól és fametszetektől a reneszánsz, kubista, szürrealista festményeken át a templomi freskókig és a pongráctelepi sgraffitókig.

Festo megdicsoul_MCP Tarsasag

A festő megdicsőülése

Szerencsére Molnár-C. Pál leánya a művész halála után megőrizte és házi múzeummá fejlesztette az 1931-1981 között lakott műteremlakást a Gellérthegy déli oldalában, ahol az állandó (és bővülő) Molnár-C. Pál művek mellett alkalmi tárlatok is vannak, jellemzően más magyar képzőművészek szintén családi hagyatékaiból. A mostani múzeumi ajánlónk apropóját az adja, hogy a fővárosi MCP múzeum mellett a művész szülővárosának, Battonyának MCP emlékháza is komoly galériát tart fenn, és rövidesen lejár az az egy év, amikorra Battonya kölcsönadta a fővárosi múzeumnak Molnár-C. Pál szürrealista és egyéb stílusú, főleg nagyobb méretű festményeit. Tehát, aki érdeklődik Molnár-C. Pál rendkívül sokrétű művészete iránt, a Múzeumok éjszakájáig, június 25-ig még megnézheti a XI. kerület, Ménesi út 65. sz. alatt lévő Műterem-Múzeumban Molnár-C. Pál reprezentatív életmű kiállítását, amiből az alábbi galéria ad egy kis ízelítőt.  A rendes nyitva tartás  csütörtök-péntek-szombat 10:00-18:00 óra között, de a június 25-i (szombat) Múzeumok Éjszakáján 10:00-21:30 között lesz nyitva, az itt olvasható programokkal.