Pongráctelep “családbarátkörnyék-indexe”

Az FHB Bank Családbarátkörnyék-index elnevezésű szolgáltatásával próbálja segíteni a fővárosi ingatlant kereső családokat.

Az index Budapest 191 városrészére határoz meg értéket nulla és 10 között, amiben a családok számára legfontosabb szolgáltatások, környezeti körülmények szerepelnek. Az értékek segítségével pedig bárki könnyedén össze tudja hasonlítani a számára érdekes területek jellemzőit, már nem csak az átlagárak, vagy az ingatlanok kora, hanem egy új, sokkal komplexebb mutató, a családbarátság alapján is.

A mutató két legfontosabb eleme a környezeti és az intézményi index, vagyis némi egyszerűsítéssel az, hogy mennyi gondozott publikus zöldfelülettel rendelkezik egy adott városrész; másfelől pedig, hogy mennyire van jól ellátva a családok számára fontos intézményekkel. A zöld, vagyis környezeti mutatók közé tartozik a környék ellátottsága parkok, játszóterek és sportpályák szempontjából és a beépítettsége, az intézményi adatokat pedig a bölcsődék, óvodák, iskolák, és orvosi rendelők elérhetősége adja.

Természetesen rákerestünk Pongráctelepre is ezen az indexen. A https://csaladbaratkornyek.hu/index/ oldalon ha a kereső mezőbe az 1101 irányítószámot írjuk be, feljön egy utcanév lista, viszont érdekes módon, akármelyik utcát választjuk Laposdűlő városrészben (Hungária krt., MÁV-telep, Zách utca, Hős utca, Salgótarjáni utca, Csilla utca, Gyöngyike utca, Pongrácz út, a Pongrácz 17. sz. alatti lakótelep utcanevei), mindig ugyanazt az index számot “dobja a gép”, ami az alábbi képen is látható. Vagyis a jelek szerint a 191 fővárosi városrész talán túlzó szám, vagy legalábbis a Laposdűlőt egyben nézték, noha mind a tiszti lakótelep, mind a MÁV-telep és a két Pongrácz úti lakótelep is markánsan elkülönül egymástól, nem csak külsőségekben.  Tehát Pongráctelep helyett az egész Laposdűlő családbarátkörnyék indexe 5,3 pont az 1-10 skálán, vagyis jó közepes. Rögtön a pontszám alatt egy kis bontás: a környezeti mutató 5,9, míg az intézményi mutató 4,7 átlagából átlagolták az összevont 5,3 pontot.

2016.08.15_FHB csaladbaratkornyek-index

Jobb oldalt pedig saját véleményt is lehet írni az index számhoz, pró vagy kontra akár. Az FHB ezen oldalán az alábbi részletezés szerint értékelte a budapesti városrészeket, alájuk írtuk a Pongráctelepre szűkített véleményünket.

A környezeti komponens 4 mutatója:

1. Zsúfoltság: az egységnyi lakott területen található lakások száma (2011-es népszámlálás adatai alapján).
2. Városi jelentőségű park elérhetősége: a legközelebbi, fővárosi jelentőségű és minőségi közparktól való távolság (2016 tavaszi számítások alapján).
3. A városrész egységnyi lakott területére jutó játszóterek száma (2016 tavaszi gyűjtés alapján).
4. A városrész egységnyi lakott területére jutó szabadtéri sportpályák száma (2016 tavaszi gyűjtés alapján).

A környezeti mutatók szempontjából Pongrácteleptől átlag 10-12 perc gyaloglásnyira van a Népliget, viszont maga a lakótelep meglehetősen zöld környezetben fekszik. Játszótér mondhatni másfél van (az óvoda előtti játszótér is hivatalosan közterület), sportpálya viszont semmi nincs, csupán a Pongrác út melletti teresedésen két felnőtt sporteszköz. Hogy a Pongráctelep az adott területén 888 lakásával zsúfoltnak számít-e, nézőpont kérdése, hiszen a 10 emeletes panelházakban jóval több lakás lehet, a belvároshoz képest pedig sokkal szellősebb a lakótelep beépítettsége. Viszont a pongráctelepi lakások kb. 9/10-e garzon méretű (37 nm-es) lakás, a maradék is szinte csak 47 nm-es lakás, így a mai igények mentén szinte már 2 lakóval is zsúfoltnak számíthat egy-egy kislakás. Összességében véve nagyjából reálisnak tűnik a környezeti mutató 5,9 értéke.

Az intézményi komponens 4 mutatója:

1. A városrész egységnyi lakott területére jutó bölcsődék férőhelye (2016 tavaszi gyűjtés alapján).
2. A városrész lakótömbjeihez legközelebbi óvoda átlagos távolsága (2016 tavaszi gyűjtés alapján).
3. A városrész lakótömbjeihez legközelebbi iskola kompetenciamérésen elért szövegértés eredménye (2014-es kompetenciamérés eredményei alapján).
4. A városrész lakótömbjeihez legközelebbi gyerekrendelés átlagos távolsága (2016 tavaszi gyűjtés alapján).

Az intézményi mutatók szempontjából már furcsábbnak tűnhetne a Pongráctelepre vetítve a mindössze 4,7 index pontszám, de Laposdűlő szinten nézve talán még ez is reális. Az óvoda és a gyermekorvosi rendelő a lakótelepünkön van, akárcsak a bölcsőde is. Igaz, a bölcsődét-óvodát egész Laposdűlőről is igénybe veszik, így talán nem elég a bölcsődei férőhely. Végül, a Pongráctelephez legközelebbi általános iskola esetében kérdés, hogy melyik iskolát nézték? Laposdűlőn két általános iskola is van, ezek közül gyalog a Pongráctelephez legközelebb a MÁV-telepi, egyházi fenntartású Wesley János Általános Iskola (OM azonosító: 200483) van, de az kifejezetten hátrányos helyzetű diákokkal foglalkozik, akiknek a kompetencia mérés eredményei jóval az országos átlag alatt vannak, itt talán nem is tanulnak gyerekek a lakótelepünkről. Csak kicsivel van messzebb  a Kőbányai Bem József Általános Iskola (OM azonosító: 034968), ahol sok pongráctelepi gyerek tanul. Sajnos, a Bem iskola kompetencia eredményei is valamivel az országos átlag alatt voltak a 2014-es felmérésben (2015-ben kicsit még romlottak is az értékek).

(Az ország összes iskolájának kompetencia felméréseire ezen az oldalon lehet rákeresni, legegyszerűbben az OM azonosító alapján: https://www.kir.hu/okmfit/)

Forrás: hvg.hu