Októberben kis népszámlálás lesz

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a tízévenkénti népszámlálások között, félidőben úgynevezett mikrocenzust szokott tartani. Most októberben is a számlálóbiztosok országszerte 1 millió embert keresnek meg 2148 településen, 440 ezer címen, így esélyes, hogy néhány pongráctelepi lakásba is becsöngetnek. A részvétel a kiválasztottaknak kötelező a törvény szerint, de ők erről levélben kapnak értesítést szeptember 26-30. között, és a kiválasztott állampolgárok október 1-9. között interneten is kitölthetik a népszámlálási kérdőívet a www.mikrocenzus.hu oldalon. Ha nem sikerült interneten, akkor mennek a kérdezőbiztosok: a 4000 számlálóbiztos október 10–31. között érkezhet. Ha még ezt sem sikerült összehoznunk, a pótösszeírás november 1. és 8. között lesz.

A csalások elkerülésére a rendőrség felhívja a figyelmet, hogy a kérdőívek nem kérdeznek nevet, készpénz vagy banki megtakarításra vonatkozó adatokat. A számlálóbiztos pedig arról ismerszik meg, hogy magát számlálóbiztosi igazolvánnyal igazolja, amelyen szerepel a neve és az azonosítószáma. A számlálóbiztosi igazolvány kizárólag a számlálóbiztos személyazonosságát igazoló fényképes igazolvánnyal (személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél) együtt érvényes. A számlálóbiztosok személyét a Központi Statisztikai Hivatal 06-80-200-014 ingyenesen hívható, zöld számán ellenőrizhetik le. A számlálóbiztosok érkezéséről a címen hagyott értesítőn előre lehet tájékozódni. A számlálóbiztosok a mikrocenzusban érintettektől nem kérhetik el a személyes okirataikat.

Így néz ki a számlálóbiztosi igazolvány.

Így néz ki a számlálóbiztosi igazolvány.

A rendőrség a trükkös tolvajok feltűnésekor azt ajánlja, hogy ellenállni csak az adott helyzet mérlegelésével szabad, mert az addig csak megtévesztésre, figyelemelterelésre koncentráló elkövető a zsákmány megszerzése érdekében akár erőszakot is alkalmazhat. Ha trükkös tolvajra gyanakszunk, célszerű a szomszédok, járókelők vagy éppen a rendőrség segítségét kérni az ingyenesen hívható 107-es, vagy a 112-es segélyhívó számokon.

Forrás: Index

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük