Kritikus állapotban a népligeti Planetárium

Pongráctelep környékére is figyelve szomorúan adunk hírt a népligeti Planetárium egyre rosszabbodó állapotáról. Az Index.hu mai cikkének tudósítása szerint a nagy nyári felhőszakadás után most, október 12-én újra megnyitott népligeti Planetárium kritikusan leromlott állapotban van, gyakorlatilag folyamatosak a beázások. Ez jelentős részben az 1970-es évekbeli építés eleve rossz anyag- és technológiaválasztása miatt van, valamint amiatt is, hogy (Kelet-)Közép-Európa első nagyobb planetáriumát az 1977-es megnyitása óta kizárólag a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) üzemelteti, így kizárólag a jegybevételekből él, ami manapság az életben maradáshoz is éppen csak elég, a karbantartáshoz már nem. Ráadásul a 70-es években még korszerű Planetárium ma már a vidéki kis, de új építésű planetáriumoktól is el van maradva előadás minőség terén, a nyugati planetáriumoktól pedig stílszerűen fogalmazva már fényévnyi lemaradásban van.

2016.10.15_Index.hu_Planetarium

Piróth Eszter, a TIT igazgatója tájékoztatása szerint már készen vannak a mintegy 2,5-2,6 milliárd forintos költséggel számoló tervek az Emberi Erőforrások Minisztériumában a Planetárium teljes állag- és műszaki felújítására és a XXI. századi igényeknek megfelelő korszerűsítésére. A minisztérium Indexnek küldött válasza szerint még idén várható kormányzati döntés a Népliget átfogó rekonstrukciójáról, benne a Planetárium felújításáról is.

A Planetárium 1970-es évekbeli felépítéséről a Lechner Tudásközpont ugyancsak ma közölt egy érdekes cikket, eredeti tervrajzokkal.

Forrás: Index.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük