“Népliget Bringapark” – újabb ötlet a kihasználatlan liget kihasználására

Az utóbbi években egyre többször hallani innen-onnan ötleteléseket, híreket, pletykákat az évtizedek óta szinte kihalt Népliget megújításáról, hogy újra kijárjanak oda a fővárosi lakosok. Most a legfrissebb kezdeményezés kőbányai, egyébként maga a Népliget a fővárosi önkormányzat tulajdonában és kezelésében van, a Főkert tartja rendben.

Az Index – Kerékagy mai cikke szerint A Kőbányai Torna Club (KTC) Kerékpár Szakosztálya egy komplex látványtervet dolgozott ki a forgalom elől elzárt Népligeti utak elsősorban kerékpáros hasznosítására. Az alábbi felsorolás alapján igyekeztek minden biciklis csoportra gondolni, és a képek illetve az itt megtekinthető 4 perces videó alapján mindenre jutna is hely a Népligetben.

  • Két kilométeres, a közúti forgalomtól teljesen elzárt, az esti órákban kivilágított aszfalt kör rekreációs hasznosításra (hobbibringások, gyerekek, görkorcsolyázók) – a Népliget északi oldalán.
  • Három kilométeres, a közúti forgalomtól teljesen elzárt, az esti órákban kivilágított aszfaltkör sportcéllal (kerékpáros edzések és versenyek) – a Népliget déli oldalán.
  • KRESZ-park, közlekedésbiztonsági oktató pálya, Bringa Akadémia oktatócentrum.
  • BMX és mountainbike buckapálya (hobbi bringásoknak és gyerekeknek).
  • Kerékpáros triálpálya.
  • Terepedzőpálya kezdő és gyermek mountainbikeosoknak.
  • BMX és görkorcsolya-park, gördeszkásoknak is.

A megvalósítás becsült költsége már-már meglepően olcsó, 190 millió forint. Persze ez csak egy külső, mondhatni civil ötlet a Népligettel kapcsolatban, illetve nyilván más, a Népligetet használó (használni kívánó) társadalmi csoportok igényeivel is össze kell még egyeztetni (pl. kutyasétáltatók, parkban sétálók, piknikezők, futók stb).

Forrás: Index.hu