Túlcsorduló kukák – mennyibe kerülne bővíteni a kapacitást?

Sok pongráctelepi társasház 1100 literes háztartási kukája még a mellette álló szelektív kukákkal együtt is rendszeresen “túlcsordul” a háztartási szeméttől. Ennek az is oka lehet, hogy az adott társasház lakói több háztartási szemetet termelnek, mint amennyit a szokásos heti három ürítéssel elbír a társasház egyetlen 1100 literes kukája. Ilyenkor felvetődik a kérdés, hogy megérné-e egy második kuka beállítása, de ezt rögtön lesöprik az ellenzők azzal, hogy túl drága a kukaürítés, azaz a szemétdíj.

2017.03.31_1100 literes kuka

Az április 7-én esedékes lomtalanítás kapcsán megnéztük az FKF Zrt. honlapján, mennyiért üríti az 1100 literes kukákat:  teljes áron bruttó 7.874 Ft egy ürítés, rezsicsökkentett áron pedig 6.896 Ft. Ha egy pongráctelepi társasház egy 1100 literes kukát hetente háromszor üríttet, az rezsicsökkentett áron is heti bruttó 20.688 Ft, évi bruttó 1.075.776 Ft. Ez valóban komoly összeg, és minél kevesebb lakás van egy társasházban, annál drágább az egy lakásra jutó szemétdíj, akár havi bruttó 3.200 Ft is lehet.

Ha egy pongráctelepi társasház egyszerre két 1100 literes kukát használna, az heti háromszori ürítés esetén a fenti költségek dupláját jelentené, ami valóban nem tűnik vállalhatónak. Viszont nem kötelező hetente háromszor üríttetni a társasházi kukákat.

Ha a két kukát (összesen tehát 2200 litert) csak hetente kétszer ürítene az FKF, az csupán egynegyeddel nagyobb költséget jelentene szemétdíjban az egy kuka heti háromszori ürítéséhez képest. Igaz, ez esetben a két kuka tárolási kapacitása is csak egynegyeddel lenne több (heti 4.400 liter), mint az egy kuka kapacitása háromszori ürítés esetén (heti 3.300 liter).

Vagyis azt érdemes lehet végiggondolni, megbecsülni, hogy megérné-e lakásonként havi +800 Ft szemétdíjért egynegyedével növelni a kuka tárolási kapacitást – bár ezt a számolgatást nehezíti az a körülmény, hogy heti két ürítésnél jobban oda kell figyelni az ürítések időbeni ütemezésére. Hétvégén nyilván jóval több háztartási hulladék kerül a társasházi kukákba, mint hétköznap, ezért az egyik ürítési időpont mindenképpen hétfőn reggel kellene legyen, de akkor a hétköznapi “forgalom” lebonyolításához (az egynegyeddel nagyobb tárolási kapacitással) vajon elegendő lenne a másik ürítést péntek reggelen hagyni?

Mert ugye egy kuka heti háromszori (hétfő, szerda, péntek) ürítése esetén hétfő reggeltől péntek reggelig ugyanúgy 2200 liter tárolási kapacitás állna rendelkezésre, mintha két kuka lenne, amiket csak hétfőn és pénteken ürítenek. Vagyis ilyen, két kukát hetente kétszer ürítős rendszerben csak a hétvégi “túlcsordulást” lehetne lefedezni, de azt biztosan, mert ez esetben hétvégén az egy kuka 1100 literes kapacitása helyett már két kuka 2200 literes befogadó képessége állna rendelkezésre.

Végső soron, a szelektív kukák kihasználásával talán sikerülhetne a háztartási kuka elégtelen kapacitását kiegészíteni, de a kék és sárga műanyag kukákat az FKF csak hetente egyszer üríti, igaz, ingyen…