Hős utcáról – oda és vissza (?)

Még július 9-én posztolt az Index Urbanista “A világ legőszintébb lakáshirdetése a Hős utcából” címmel, bemutatva egy igazából csak sejtetően őszinte ingatlanközvetítős hirdetést, mely az alábbi szöveggel utal a nem túl vonzó, vagy inkább vevőriasztó körülményekre.

Bátraknak, elszántaknak!
Talán az egyik legrosszabb helyen, bár nagyon jó lokációval, a X. kerületi Hős utcában eladó egy lakás, potom pénzért. 
A lakás nem rossz, lakható állapotú. 
Azonban mielőtt jelentkezne, kérem, nézze meg a környéket!

Ezen Urbanista posztra felfigyelve az ATV Heti Napló Sváby Andrással című vasárnap esti magazinműsora tegnap foglalkozott 13 percben a Hős utcai állapotokkal. A magazin műsor ezen része megtekinthető az ATV honlapján “Minden idők legbevállalósabb lakáshirdetése Budapest legdurvább nyomortelepéről” címmel (a videóban a 16. perctől). A helyszínen forgatott riportban több régi, idős lakót szólaltattak meg, és persze mutatták a szemmel látható állapotokat. Igazából, aki legalább “hírből ismeri” a Hős utca 15. két társasházát, annak nem mond, nem mutat semmi újat ez a tévés riport, főleg az elmúlt években készült korábbi, hasonló tévés és újságos riportokhoz képest. Talán egyedül az volt meglepő, hogy a riportban ugyancsak megszólaltatott ingatlanközvetítő szerint többen komolyan érdeklődtek az “őszinte” lakáshirdetésére, de senki nem tudta kifizetni az egyébként fővárosi viszonylatban szinte már jelképes hirdetési árat.

 

Mi is inkább csak azért hozzuk ezt szóba, mert a Hős utcai nehéz sorsú lakók – főleg a gyerekek – körében 2014 óta áldozatos közösségfejlesztői munkát végző Kontúr Egyesület a Facebook oldalán egy mai bejegyzésben bosszankodik azon, hogy az ATV-ben a Hős utcát és az ott lakókat egyoldalúan mutatják be, ami alkalmas a társadalmi előítéletek további erősítésére. Az egyesület szerint a tévések a riport elkészítésekor akkor jártak volna el objektíven, ha abban megszólaltatják a telepen tevékenykedő civil szervezeteket – köztük az immár több éve közösségfejlesztéssel foglalkozó Kontúr Közhasznú Egyesületet –, valamint a helyi szociális szolgáltatókat is. Mivel ez nem történt meg, ezért ebben a formában a Kontúr Egyesület elhatárolódik a riportban foglaltaktól, azonban készséggel áll rendelkezésre a műsor készítői és bármilyen médium számára, amennyiben a témában és a helyszínen kívánnak riportot készíteni. És meglepő módon még ma este reagált is kommentben egy újságíró, hogy ő segíteni fog összehozni a Kontúr Egyesületet Sváby András Heti Naplójával, hogy megvalósuljon egy olyan riport is, ahol az egyesület áldozatos munkáját is bemutatják az objektív kép kialakulása érdekében.

Így hát várjuk az ATV Heti Napló Sváby Andrással újabb Hős utcai riportját.