Poloskainvázió várható, nagyon nem készülhetünk ellene

A 24.hu alapos cikkben járja körül az utóbbi években Budapesten, Pongráctelepen is tapasztalható poloskainvázió témáját. Az elmúlt években minden ősszel találkozhattunk téli pihenőre lakásokba özönlő poloskákkal – itt írt róla részletesen a 24.hu.

Ázsiai márványospoloska.

Főleg egy nagydarab, barna rovarral, az élénkülő kereskedelmi forgalommal behurcolt ázsiai márványospoloskával: hangosan zúgva repül, ha megfogjuk, bűzös váladékot bocsát ki, esténként akár tucatjával szédeleg be a nyitott ablakon. Ritkábban előforduló társa a zöld vándorpoloska,

Zöld vándorpoloska. (Fotó: 444.hu)

amely Kelet-Afrikában, illetve Dél-Európában őshonos, és a 2000-es évek elején jelent meg nálunk – ebben minden bizonnyal az éghajlatváltozás is szerepet játszott.

A két “bevándorló” poloskafaj egyedei kiválóan érzik magukat új környezetükben, természetes ellenségek, betegségek nem tizedelik népességeiket, így terjedésüket gyakorlatilag semmi nem gátolja. De mindkettő már most súlyos károkat okoz a mezőgazdaságban, mert sokféle növény nedveit szeretik szívogatni, köztük olyan élelmi növényekét, mint a paradicsom, paprika, bab, szója, kukorica, alma, körte, őszibarack stb. – különösen olyan növényfajokat károsítanak, melyek a nyár második felében és ősszel érnek. Nehéz a védekezés, mert a szedéshez közeli érettségi állapotban lévő termés rovarölő szerekkel történő kezelése sok kockázatot rejt humán-egészségügyi szempontból.

Az emberre (háziállatra) veszélytelenek, augusztusban még inkább az esti fényekre jönnek, az első őszi hidegektől pedig téli pihenőhelyet keresnek a lakásokban a szekrények mögött, ágy alatt, hogy majd tavasszal kirepüljenek. Már folynak nemzetközi kutatások a lehetőleg természetes ellenségek megtalálására és bevetésére. Addig is nem tudunk otthon többet tenni, mint egyesével megfogni (a bűzveszély miatt akár gumikesztyűben), ha sokan vannak egy kupacban, akár jöhet a porszívó. Egy a lényeg: annyira kártevőnek számítanak a vándor- és ázsiai márványospoloskák, hogy nyugodt szívvel pusztíthatjuk őket, míg ha kieresztjük a szabadba, könnyen visszatalálhatnak a lakásba.

Forrás: 24.hu