Elkészült az ország poloskatérképe

Az Index mai cikkében ismerteti a címeres poloskával fertőzött területek mostanában elkészített Magyarország-térképét. Ránézésre is látható, hogy Budapest és a nagyobb vidéki városokban terjedt el ez az őszi hideg beköszöntével a lakásokban menedéket kereső, rendkívül kellemetlen, taszító rovar, míg vidéken csak elvétve fordul elő. Mi először idén augusztusban írtunk róla ebben a cikkben, jelezve a várható újabb inváziót.

Forrás: Abatox.hu

Az elterjedés oka egyszerű: a címeres poloska ázsiai eredetű, hazánkban árukereskedelemmel érkezett az utóbbi években, ezért él inkább a városias területeken (vidéken inkább a zöld színű mezei poloska terjed délről, a melegedő éghajlatot követve). Az előző éveket figyelembe véve szeptember végén, október első heteiben okozzák a legnagyobb kellemetlenséget ezek a szipókás rovarok. Ilyenkor szívesen húzódnak be a házakba, lakásokba a hideg elől, ezzel rengeteg bosszúságot okozva. Egyébként növényi nedvekkel táplálkoznak csak, emberre nem veszélyesek.

Sajnos a legutóbbi, kemény tél sem pusztította ki őket, mert immunrendszerük -20 fokig csak lelassul, de nem áll le, a peték pedig -50 fokig is bírják a hideget.  A növények nedvét szívó rovarok a levelekre rakott peték által szaporodnak. A szakemberek szerint még közel nincs olyan mértékű invázió, mint amire majd számítani lehet, de pont ez lehet a büdösbogár veszte.

A problémát várhatóan a természet maga oldja meg. Ugyanis ha kedvező környezeti feltételek miatt egy faj egyedszáma túlnő az eltartó képessége határán, könnyen összeroppanhat az állomány. Termékenységcsökkenés, vagy épp fajon belüli betegségek jelenhetnek meg, ami visszaveheti a számukat.

Amíg ez megtörténik, sajnos mindenkinek meg kell küzdenie az otthonában ezzel az alattomos kártevővel. Megnehezíthetjük, hogy befészkelje magát a lakásba szúnyoghálóval és rövid, hajnali szellőztetéssel. Ha mégis bejutottak a legjobb megoldás a rovarok elfogása, mert a vegyszeres irtás nem hatékony.

Forrás: Index.hu