A WC világnapja – egy kis pongráctelepi helytörténettel

Ma van a WC világnapja, amit az ázsiai alapítású Toalett Világszervezet 2001-ben rendezett meg először, hogy így hívják fel a figyelmet a higiéniés biztonságra, és a szennyvízkezelés fontosságára. Az ENSZ 2013-ban vette át a világnapot, azóta minden év november 19-én nemzetközi kampányban figyelmeztetnek a globális higiéniai válságra. Az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF idén készült közös jelentése szerint a világ népességének 60%-a, mintegy 4,5 milliárd ember nem rendelkezik otthonában saját WC-vel, illetve nem fér hozzá olyanhoz, ami biztonságosan kezeli a belé került ürüléket. Mintegy 862 millió ember pedig semmilyen toaletthez nem fér hozzá, így a szabadban végzi a dolgát. (Forrás: 444.hu)

A világhelyzet ismeretében érdemes megemlíteni, hogy bár a környéken (Laposdűlőn) legkorábban, 1895 körül felépített MÁV-telepi házakban is volt már vízöblítéses vécé, az itteni házakban még kettő lakásra jutott egy közös (lépcsőházi) mellékhelyiség. Ez a fajta, ma már furcsának ható lakásépítkezés elég sokáig szokásban volt, mert még az 1939-ben felépített Hős utcai két lakóházban is a gangon létesítettek közös vécéket (igaz, a Hős utca 15/A és B épületekben szükséglakásokat alakítottak ki). Amikor 1939-1940-ben felépítették Pongráctelep húsz lakóházát, már minden lakásban saját WC-t építettek, saját víz-csatorna stranggal; ugyanakkor saját fürdőszobák helyett közfürdőt létesítettek a lakótelep közepén, ma ennek épületében működik a Pongrác Közösségi Hát és az Emberbarát Alapítvány addiktológiája.

A pongráctelepi vécék saját víz-csatorna strangjának később külön jelentősége lett, amikor a mai igényeknek nem megfelelő, lakókonyha + két hálófülkés (37 nm-es) pongráctelepi lakásokat a bérlők, később tulajdonosok elkezdték átalakítani a lakásbeosztást és a konyhai funkciót a lakásajtóhoz közelebbi hálófülkébe telepítették át, sokszor fürdőszobát vagy zuhanyzót/kádat is ide építve, akkor ezeket többnyire mind a vécé strangjára kötötték át és rá. Ezzel teljesen használaton kívül helyezték a funkciójában nappalivá átlényegült lakókonyhák hajdani falikútjaihoz tartozó második víz-csatorna strangot, aminek a létezéséről sok mai pongráctelepi lakos már nem is tud. (Persze nem minden lakást építettek át így, van, amelyikben ma is középen van a konyha; illetve a pongráctelepi lakások egy kis része nagyobbnak épült a többinél, ezekben a 45 nm-es, eleve kétszobás, konyhás lakásokban használatban maradt mind a két víz-csatorna strang.)